A nemzeti függetlenség dilemmái

2011. december 20. 10:57

Demokratikus megoldások antidemokratikus kikényszerítése kívülről – ez önmagában se helyes, és az eddigi tapasztalatok szerint nem eredményes.

2011. december 20. 10:57
Tamás Gáspár Miklós
HVG

„Az EU döntéseinek a parlament elé vitele, amelyet Orbán miniszterelnök javasol, semmit se számít, hiszen a kormány teljesen uralma alatt tartja az Országgyűlést, nem is csak a kétharmados többsége révén, hanem részint a szokásjog megbontásával (az egyeztetési kötelezettséget kizáró egyéni képviselői indítványok elburjánoztatásával), részint most már restriktív házszabály-módosításokkal, és a legbanálisabb jogszabályoknak alkotmány erejű sarkalatos törvényekké változtatásával.

Ez így nem parlament.

A nemzeti függetlenség helyreállításának kulcsa a demokrácia helyreállítása. Az, hogy általunk befolyásolhatatlan és ellenőrizhetetlen hatalmak viaskodnak a fejünk fölött – a könnyen megjósolható katasztrofális következményekkel – , semmiféle szuverenitást, se népi, se állami szuverenitást nem teremthet vagy tarthat fönn.

Következetesnek kell maradnunk: semmilyen antirepublikánus és antidemokratikus erőnek nem szabad befolyást engednünk, sem külföldről, sem Budapestről. A demokrácia rekonstrukciója, megújítása – amely szerintem leginkább az új politikai, civil társadalmi erőktől várható, ha valakitől egyáltalán – nem csorbítható már előre időleges taktikai megfontolásokkal. (Ez nem jelenti azt, hogy a nyugati bírálatok soha nem megfontolandók; legutóbb a magyarországi antidemokratikus, antiszociális és antiliberális fejleményeket Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász kifogásolta: ő aztán igazán nem a fináncarisztokrácia embere, nem a neokonzervatív »ortodoxia« képviselője, sőt.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2011. december 21. 07:45
TGM még semmi maradandót nem alkotott,semmi haszon nem származott belőle.Véleményt alkotni mindenki tud,de Ő mindig úgy beszél,ahogy a szél fúj.Ezt nem mindenkinek van gyomra megtenni,ennyivel másabb.
elfelejtette
2011. december 20. 19:02
"Demokratikus megoldások antidemokratikus kikényszerítése kívülről" Gazsi most fején találta a szöget. Ha Orbánt kiszorítják a kormányzatból, akkor lehet, hogy lesz itt 2014-ig szakértés, na de utána mi történik? Ha a polgárok úgy fogják érezni, hogy ezt az egészet kívülről erőszakolják rájuk, beszavazzák a Jobbikot is. Az euroszkepticizmus egyik táptalaja ez az állandó kívülről megmondani akarás.
Zokni
2011. december 20. 17:49
Kedves hozzászólók! Miután, ha úgy vesszük, Önök egy tájékoztatási vákuumban leledzenek, elárulom, hogy Szerző nem egy, Önök számára szokásos Orbán-ellenes kirohanásra reagál, hanem arra az érzékelhető tényre, hogy boldog-boldogtalan a magyarokat szapulja, illetve, hogy az integrált Európának a görögök után nem hiányzik egy újabb magyar kalandozási időszak: "A magyarok baromságaitól, ments meg Uram minket!"
slomovicz
2011. december 20. 17:39
Az irás alapján arra a meggyőzödésre jutottam, hogy minden szakállas HÜLYE. Ez valószinű alapszerelés a modellnél. TGM irása szolgáltat, meggyőzö bizonyitékot erre. :-) Miklós - van még a mekiben szabad állás- irással ne próbálkozz tovább. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!