Búcsú és köszöntés

2012. január 11. 11:22

Volt előttünk egy generáció, amelynek tagjai nem féltek, bár életükkel is fizethettek azért, ha kitartottak az elveik mellett.

2012. január 11. 11:22
Jóri András
Átlátszó.hu

„(...) A három évtől most búcsúznom kell. A vég szép volt: el nem bírált alkotmánybírósági beadványaimat továbbítottam az azokat talán újra benyújtó országgyűlési képviselőknek; tavalyi utolsó ülésnapján az Alkotmánybíróság pontot tett a hódmezővásárhelyi szégyenlista ügyére is, elfogadva az indítványomat és megsemmisítve a város rendeletét. Ami azonban január első napjaitól történik, arról nehéz lenne indulatok nélkül írni: a munkajogi szabályok durva megsértése, a méltánytalan bánásmód jól jellemzik az »átszervezést«. Valami azonban maradt, és erre, volt kollegáimmal együtt, büszke lehetek: megőriztük az intézmény nevét és hitelét – a jogállami adatvédelem visszaállítását követően annak működése rossz emlékek nélkül lesz folytatható.

Az utóbbi másfél évben sokszor jutott eszembe nagyapám, aki genetikus volt, és fiatalon, 1947-ben lett az MTA tagja, majd az 1949-es »átszervezéskor« kizárták. Az volt a bűne, hogy nem engedett a kor szavának, nem támogatta Micsurin és Liszenko áltudományos elméletét. Maradt a tudományos genetikánál. Korán halt meg; van, aki a liszenkoizmus halálos áldozatának tekinti. A jogállamiság »átértelmezését« látva gyakran gondoltam arra: volt előttünk egy generáció, amelynek tagjai nem féltek, bár életükkel is fizethettek azért, ha kitartottak az elveik mellett. Ma nincsenek ilyen kockázatok: akkor vagyunk méltók elődeink generációjához, ha  2012-ben, egy EU tagállamban, sokkal jobb körülmények között, mi is így teszünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigfield
2012. január 12. 08:25
...hát igen...Sólyom sok kárt okozott az országnak! ...oszt még a végén válogatott is, hogy milyen legyen a kégli, amit megveszünk neki!
vahur
2012. január 12. 08:00
Esélyes egy nóbli érdemcsillag ennek is, vallás, küldetéstudat meg van hozzá, ártani is eleget ártott egy "nem kiválasztott" népnek!
kalasnyikov
2012. január 12. 06:34
Fizettek egy lófaszt. Többségük ma is abból él,hogy ezt terjeszti magáról.
narmer
2012. január 11. 19:45
Ennek a faszinak sem volt semmi maradandó haszna, de minden alkalommal szétsírta a sajtót, hogy őt mennyire nem nézik semmibe. Hát néznék, ha tudna valamit.Minden ombudsman menjen a fenébe,csak fontoskodnak.Szűkek a börtönök, igaz, a fiatal diplomások nehezen helyezkednek el, igaz, Magyarország egy nagy szemétlerakó, igaz. Hajléktlannak lenni nem jó, igaz.Ezt ombudsman nélkül is mindenki tudja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!