Maslow 2.0: az önmegvalósítás új eszközei

2012. március 05. 09:13

Kézenfekvő gondolat, hogy szükségleteink kielégítésében segítségünkre lehetnek a közösségi oldalak.

2012. március 05. 09:13
Nagy Gergő
Soulbook

„Az első szint a fiziológiai szükségleteink szintje. Lélegzünk, eszünk, iszunk, alszunk, szaporodunk, igyekszünk fenntartani és ellátni alapvető életfunkcióinkat. A grafika készítői szerint itt még nincs szerepe a közösségi oldalaknak, gondolom ők még nem kerültek életveszélybe például egy katasztrófa során. Számos példa mutatja, hogy a mentési munkálatokat hatékonyan segítheti mondjuk a Twitter, de súlyos betegségeket is diagnosztizáltak már megosztott fotók segítségével.

A második szinten a biztonság szükségletét találjuk, azt az igényünket, hogy biztonságban tudjuk az életünket, testünket, erőforrásainkat, állásunkat, családunkat, egészségünket és értékeinket. A LinkedIn a szakmai és anyagi biztonságunk megteremtésében mindenképp segítségünkre lehet, álláshoz juthatunk a segítségével, építhetjük karrierünket, ápolhatjuk szakmai kapcsolatainkat vagy üzletet köthetünk.

A valahová tartozás társas motivációja jelenik meg a szükségletek harmadik szintjén. Barátokra, családra és a szexuális intimitás megélésére is szükségünk van. Mindebben a Google+ és a Facebook tényleg nagy szolgálatot tehet, de azért a társkereső oldalakat se hagyjuk ki.

Az elismerés iránti vágy, az önbecsülés, a magabiztosság, a teljesítmény jelenti a negyedik szintet, ahol a Twitter léphet be a képbe. Végül az önmegvalósítás a piramis csúcsán, mint az emberi létezés végső célja, az erényességgel, a kreativitással, a spontaneitással, a problémamegoldás iránti érdeklődéssel, az előítéletektől való mentességgel és a lehetőségeink megvalósításával. Ebben a fázisban leginkább a blogok szolgálhatják céljainkat, amit már említettünk is a »Miért írunk blogot?« című korábbi bejegyzésben, bár én a YouTube-ot (vagy a Prezit!) se felejteném el a kreativitás kiélésének lehetőségei miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!