Nyíltan beszélünk arról, amiről a fideszesek csak szemlesütve

2012. március 12. 10:11

Ha valaki az elmúlt 20 évben szembenézett az emberek által megélt mindennapi valósággal, hallgatott az igazságérzetre, az rögtön megkapta, hogy populista. Úgyhogy engem a populizmus vádja egy picit sem érdekel. Interjú.

2012. március 12. 10:11
Schiffer András
Schiffer András
HVG
hvg.hu: Arra a kérdésükre, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a munkavállalók szabadon rendelkezhessenek a szabadságukkal. 1992 óta szabadon rendelkezhetnek a szabadságuk negyedével, azt pedig irracionális elvárni, hogy ebben teljes szabadságot élvezzenek, mert a munkaadók képtelenek lesznek értelmesen tervezni a munkát.

S. A.: Egy évvel ezelőtt, a Széll Kálmánról elnevezett megszorító csomag kilátásba helyezte még ennek az 1992-es állapotnak is a szigorítását. Az LMP ehhez képest kétharmadrészben szeretne rendelkezési jogot biztosítani a dolgozóknak. A kérdéseknek szimbolikus súlyuk is van: szabad-e és egyáltalán lehet-e a kiszolgáltatottság növelése árán úgymond versenyképesebbé tenni az országot?

hvg.hu: A munkavállalók próbaidejére vonatkozó kérdés is álságos, ugyanis Németországban is ismert a 6 hónapos próbaidő, és van olyan nyugati ország, ahol ennél is hosszabb. Csak arra próbálok utalni, hogy ezek a kérdések nem mentesek a csúsztatásoktól, van bennük egy jó adag populizmus.

S. A.: Azért ezt a négy kérdést tettük ki az asztalra, mert volt olyan is, amiről úgy láttuk, hogy nehezen lehetne kommunikálni, így nem vettük fel a listára. Ha valaki az elmúlt 20 évben ki merészelt lépni a neoliberális közgazdasági klisékből, szembenézett az emberek által megélt mindennapi valósággal, hallgatott az igazságérzetre, avagy igénybe akarta venni a közvetlen demokrácia intézményeit, az rögtön megkapta, hogy populista. Ennek a mentalitásnak az eredménye a Jobbik. Úgyhogy engem a populizmus vádja egy picit sem érdekel. Az LMP egy ökopolitikai párt: a populistákat máshol kell keresni. Ha egy párt – jelesül a Fidesz – a választások előtt nem kér, és ezért nem kap felhatalmazást egy neokonzervatív társadalom- és gazdaságpolitika betonba öntésére, akkor ha emiatt visszacitáljuk őket a fülkékbe, az nem populizmus, hanem a népszuverenitás helyreállítása.

hvg.hu: Most melyik választócsoportot célozza meg az LMP? Korábban ugyanis volt szó róla, hogy a zsugorodó MSZP helyét vennék át a baloldalon, az új frakcióvezető, Jávor Benedek viszont már arról beszélt, hogy a Fideszről leszakadókat kell megszólítani.

S. A.: Ha a 2010-es választási eredményeket vesszük bázisként, akkor egyértelműen a Fideszre szavazókat célozzunk meg, illetve azokat, akik nem mentek el voksolni, de politikailag egyébként aktívak. Az utóbbiak tábora a 600 ezret is eléri.

hvg.hu: Az FN24-nek adott interjújában egy hónapja azt mondta, 2 millióig is ellát. Hogyan lesz ebből 2 millió?

S. A.: Azt nem tudom, hogy lesz-e. Viszont tényleg ellátok 2 millióig. Szerintem 2010-ben a Fidesz kapott 600-700 ezer olyan szavazót, akik nem elkötelezett fideszesek, nem Orbán-hívők, nem keresztény-konzervatívok, hanem döntően volt MSZP-voksolók 2002-ből, 2006-ból. Nekik annyira elegük volt a Gyurcsány-rezsimből, hogy átmentek a barikád túloldalára. Úgy vélem, ezeknek a választóknak a megszólítására az LMP-nek van a legnagyobb esélye. Nem nagy számban, de más pártok 2010-es választói táborából is meg tudnánk szólítani választókat, az ismertségünk növekedésével és kiemelten fontos célcsoportot alkotnak az első választók. Hogy ezt meg tudjuk-e csinálni 2014-ig, az másik kérdés. A tér nyitott.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. március 12. 22:19
""Ádi is szól szemlesütve: Mégis jobb a zsemle sütve,""
Feyszáll
2012. március 12. 19:07
Ez a gyermeteg hangú pösze ügyvéd eltünhetne már a picsába.
nyugalmazott tanár
2012. március 12. 14:35
"Nyíltan beszélünk arról, amiről a fideszesek csak szemlesütve" és még szemlesütve sem mertek beszélni arról, amiről nyiltan kellene szint vallanotok. Amiért baloldaliként és liberálisként bocsánatot kellene kérnetek.
Scarlet Crusade
2012. március 12. 11:36
Te sifferbandi egy bajom van veled: Tobb ezer olyan emberre volna szuksegunk mint amilyen te vagy... Bizony. ..csak az a baj, hogy tobb millioan vagytok!! Na ez a baj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!