Nem tartozol közénk!

2012. március 21. 23:13

Hazudsz, mert úgy állítod be, mintha a színesfémlopás és a korai szülés valamint a családon belüli erőszak „cigány hagyomány” lenne.

2012. március 21. 23:13
Setét Jenő
NOL

„Megtagadod azt a nemzetközileg elfogadott szociológiai, társadalomtudományi axiómát, mely kimondja: »egy rasszjegyekkel bíró kisebbség sorsa mindig a többség akaratától függ«. Ezért született meg szerte a világban –hazánkban is – a kisebbségi jogvédelem, ezért születtek nemzetközi megállapodások, hogy megvédjék a többségtől, a hatalomtól a kisebbségben élőket. Tudományos tételeket, törvényeket, nemzetközi megállapodásokat, a fejlett világ humánus vívmányait tagadod meg, remélve megélsz majd ebből szolgáltatásaid fejében. Egyetlen szót sem ejtesz arról, hogy a mélyszegénység kezelésére a világon mindenütt a leghatékonyabb megoldás a célzott, állami beavatkozás annak érdekében, hogy tömegeket lehessen a szegénységi küszöb fölé juttatni, és ennek elsődleges eszköze a munkaerőpiac kinyitása és deszegregálása.

Hazudsz! A roma önszerveződés és közélet tagjai, ismert és ismeretlen szereplői naponta dolgoznak és küzdenek azért, hogy a roma közösségekhez tartozók ugyanolyan esélyekkel rendelkezzenek, mint a többi magyar állampolgár. E roma közösségi vezetők, közösségi munkások soha nem mondták, hogy bárki fiatalon szüljön, soha nem mondták, hogy bárkit, aki bűntettet követett el, azt ne ítéljék el, »mert roma«. A roma mozgalmárok megfeszítetten dolgoznak azon, hogy környezetükben munkához juttassák azokat a cigány embereket, akiket azok a munkaadók nem vesznek fel, akik a legtöbb állami támogatást vágják zsebre. Megfeszítetten dolgoznak, hogy azon cigány gyermekeknek felzárkóztatást, korrepetálást vagy tanodát szervezzenek, akiket a szintén közpénzből fenntartott magyar közoktatási rendszer zár ki a társadalmilag érvényes tudás megszerzésének lehetőségéből. Megfeszítetten dolgoznak azon, hogy az állampolgári jogegyenlőség ne írott malaszt vagy lózung maradjon, hanem valósággá váljon, hogy ne mérje szigorúbban a törvény a roma érintetett,mint a nem roma érintetett, hogy a szintén közpénzekből működő állami, önkormányzati intézmények ugyanolyan minőségű szolgáltatást nyújtsanak a roma magyar állampolgároknak, mint a nem roma magyar állampolgároknak.

Hazudsz, mert úgy állítod be mintha a romák és nem romák közötti feszültség forrása pusztán azon cigányok miatt keletkezett volna, akik bűncselekményeket követtek el, illetve minden baj megszűnne, ha a romák végre megváltanák önmagukat, de legalábbis Münchhausen báró módjára saját magukat hajuknál fogva kirángatnák a mélyből. Egyetlen más társadalmi csoportot, etnikumot nem elemzel a bűnözés szempontjából, nem beszélsz a magyarok, a jászok, a kunok, a matyók bűnözési mutatóiról, érintettségükről. Igaz, azonnal tiltakoznék, mert az én meggyőződésem szerint nem a bűnelkövető származása a fontos, hanem a cselekménye. A választóvonal a bűnelkövetők és a nem elkövetők között van. A pedagógusok, az egyházak, a vállalkozók, a közalkalmazottak, egészségügyi dolgozók, tűzoltók, a nyugdíjasok mind-mind azt várják, hogy helyzetük bizonyos állami, társadalmi intézkedések következtében javuljon, változzon meg. De a te világlátásod szerint, a romák esetében nem ugyanennek az államnak kell megtennie a szükséges kompetenciák és erőforrások birtokában az intézkedéseket, lépéseket, hanem nekünk magunknak kellene társadalmi méretű változást eredményező lépéseket tennünk.

Hazudsz, mert úgy állítod be, mintha a színesfémlopás és a korai szülés valamint a családon belüli erőszak »cigány hagyomány« lenne, miközben egyetlen szót sem ejtesz a roma családok azon tömegeiről, akik becsületes munkában feszülnek meg azért, hogy gyermekeiknek naponta gondoskodjanak a betevő falatról, hogy tisztességesen járassák iskolába őket. Azokról, akik évekig, évtizedekig kizárólag a feketegazdaságban juthattak munkajövedelemhez, ha vállalták nem csak a több száz kilométeres ingázásokat, hanem a teljes bizonytalanságot is. Például, hogy kifizetik-e őket vagy sem, hogy sérülés esetén kapnak ellátást, táppénzt, nyugdíjat vagy sem. Ők azok, akik a válság miatt már e feketegazdaságbeli pozícióikat is elveszítették. Egyetlen szót sem ejtesz azokról, akik a közmunkákért is versenyeznek immár, és minden munkaalkalmat megragadnak. Akiknek mindezzel együtt napi életélményük, hogy etnikai hovatartozásuk miatt kizárják őket a nyilvános szolgáltatásokból, hogy követik őket a boltokban, és nem tudnak úgy végigmenni az utcán, hogy ne pont őket igazoltassák a rendőrök.

Hazudsz, amikor »sértett, bántott, és a többséggel szemben álló cigányok«-ról beszélsz, mert a cigányok nem a nem cigányokkal állnak szemben, hanem azzal a politikai, döntéshozói elittel, amely egyik kurzusban sem felejtkezett meg arról, hogy kijátssza a »cigánykártyát«, amely csak a szavazatmaximálásra használ bennünket. Azzal a magatartással állunk szemben, amely minden demokratikus értéket megkérdőjelez, elszabotál vagy tagad! Azokkal állunk szemben, akik a lehető legnagyobb közönnyel szemlélték a cigányokkal szemben évek óta folyó társadalmi méretű uszítást! Azzal a közönnyel állunk szemben, amely elmulasztotta a szolidaritás gesztusait gyakorolni, amikor sorozatgyilkosok ártatlan roma embereket és gyermeket öltek származásuk miatt. Azzal a politikai elittel állunk szemben, amely a status quóhoz ragaszkodva ellenáll, és ellehetetlenít minden integrációs-deszegrációs politikát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. március 22. 13:27
Setét! Már nem fűrésszel, de hatalmas baltacsapásokkal vágod az ágat, amibe kapaszkodsz!
jerom960
2012. március 22. 12:56
Igen Jenő!Ez hagyomány.
nahát-nahát
2012. március 22. 10:38
"„Megtagadod azt a nemzetközileg elfogadott szociológiai, társadalomtudományi axiómát, mely kimondja: »egy rasszjegyekkel bíró kisebbség sorsa mindig a többség akaratától függ«." Ez maximum liberális axióma, különben hipotézisnek is kevés! Ez a liberális (ön)felmentés elvi alapja. Téves, hibás, BŰNÖS.
pimepime
2012. március 22. 10:24
Részemről még valami, kedves Setét Jenő! Ha nem változtatol a mentalitásodon akkor csak annyit tudok mondani a saját nevemben: Nem tartozol közénk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!