Ki a hibás a válságért?

2012. június 19. 13:11

Az eurózóna jelenlegi problémái nem feltétlenül az egyes országok elhibázott gazdaságpolitikájából adódnak, hanem inkább a struktúrára vezethetők vissza.

2012. június 19. 13:11
Bebesy Dániel
Komment.hu

„Egy két héttel ezelőtt megjelent cikk (Magával rántja-e a szorgos németet a lazsáló spanyol?) a spanyol és német munkakultúrát hasonlította össze, és az írás azt sugallta, mintha az eurózóna válsága valahol visszavezethető lenne a sokat kávézó, sziesztázó spanyolok és a szorgosan, fegyelmezetten dolgozó németek eltérő hozzáállására. Véleményem szerint ez a dichotómia meglehetősen leegyszerűsítő, és teljesen rossz irányba viszi el az eurózóna válságkezeléséről szóló diskurzust. Írásomban egy kicsit árnyaltabb képet szeretnék bemutatni, érzékeltetve, hogy az eurózóna jelenlegi problémái nem feltétlenül az egyes országok elhibázott gazdaságpolitikájából adódnak, hanem inkább a struktúrára vezethetők vissza. Egyrészt el kell ismerni, hogy az eurózóna problémás, úgynevezett perifériás országait a közös pénz bevezetését megelőzően lazább költségvetési politika, magasabb infláció és visszatérő devizaleértékelés jellemezte, másrészt fontos rámutatni, hogy a jelenlegi válság okai ennél sokkal összetettebbek. (...)

Jelenleg úgy látszik, hogy a forrásokban gazdagabb északi magállamoknak, Németország vezetésével, részt kell venniük egy olyan európai pénzügyi rendszer kialakításában, amelyben a bankrendszer egységes közös felügyelet alatt van, közös betét biztosítási rendszer garantálja a betétesek pénzét, és a jelenleg problémás helyzetben lévő perifériás bankokat közös forrásokból feltőkésítik. Egy ilyen bankunió, amely számos jogi változtatást igényel az európai intézményrendszeren belül minimális feltételnek tűnik a túléléshez. Egy ilyen rendszer létrehozását követően tovább lehet gondolkodni az államadósság esetében a közös felelősség és a centralizált felügyelet már korábban boncolgatott kérdéséről, ami számos legitimációs problémát vet majd fel. Írásomban azt próbáltam bemutatni, hogy a magországok szempontjából egy ilyen rendszer irányába való elmozdulás nem az altruizmusról szól, hanem ők is érdekeltek a változásban. Az északi országok gazdasága részben a periféria fogyasztásának köszönhető, másrészt a rendszer összeomlása esetén a magországok perifériával szembeni követelései, hitelei behajthatatlanná válnának, ami hatalmas csapás lenne az előbbiek számára. A Németország által ez idáig javasolt válságkezelési stratégia nem működik, és mint ahogy arra számos elemző rámutatott, a módszer és annak lehetséges következményei kísértetiesen emlékeztetnek az 1930-as években tapasztalt reménytelen helyzethez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bdi
2012. június 19. 16:19
Az ok, a végtelen gazdasági növekedés fizikai feltételeinek zavara/megszűnése. A pénzügyi rendszerek összeomlása, a 2008-as hitelválság és az azóta tartó agónia csak következmények.
Antigoné
2012. június 19. 13:43
Nem hiszem, hogy ránk nézve lenne pozitív hatása a tervezett bankuniónak, hacsak olyan feltételek nem lesznek, hogy az európai átlagnál messze magasabb magyarországi banki hozamokat leépítik.
kjkj945
2012. június 19. 13:36
http://www.youtube.com/watch?v=CK9duJHKCWY&feature=related a válság
Necoure Yamakee
2012. június 19. 13:16
http://www.youtube.com/watch?v=5IOlIWjtVg0 most láttam egy másik posztban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!