Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Megtorló törvénykönyv

2012. június 26. 20:30

Nem a brutális szigortól remélhető, hogy kevesebben mennek majd szembe a törvényekkel.

2012. június 26. 20:30
Lencsés Károly
NOL

„Jókai Mór az 1870-es években Balatonfüreden regényeket, pár házzal odébb Csemegi Károly egyenesen jogtörténelmet írt: a nevéhez fűződő büntető törvénykönyv részlegesen egészen 1961-ig hatályban maradt. Azóta két új Btk. született, ám a Csemegi-kódex máig gyakori hivatkozási alap maradt.


Hétfőn a parlament elfogadta a negyedik magyar büntető törvénykönyvet, ám hogy osztozik-e sokat emlegetett elődje sorsában, az kétséges. Csemegi két évig dolgozott a maga kódexén, majd a szöveget két esztendeig csiszolták, a parlament pedig másfél éven át vitatkozott rajta, mielőtt elfogadta. Most nem tudni, hogy a törvénynek ki a szerzője, azt viszont igen: beterjesztését korántsem előzte meg olyan alapos munka, mint amilyet a hajdani ügyvéd végzett, s a parlamentnek is elég volt két hónap  két-három napnyi vita –, hogy áldását adja rá.

Csemegi a maga idejében modern Btk.-t állított össze. A mostani jóindulattal is legfeljebb Janus-arcúnak minősíthető: egyes elemeiben korszerűnek tűnik, ám összességében a múlt századi büntetőpolitika szemléletmódját tükrözi. A szankciórendszer középpontjában ugyanis változatlanul a szabadságvesztés áll, s nem az a kérdés, hogy kit, hanem hogy mennyi időre csukjanak rács mögé. (...)”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2012. június 27. 12:39
"A szankciórendszer középpontjában ugyanis változatlanul a szabadságvesztés áll, s nem az a kérdés, hogy kit, hanem hogy mennyi időre csukjanak rács mögé. (...)” Esztetet nem értem....Miért lenne az kérdés, hogy KIT csuknak le? Ez megest valami tolerancia kívánságműsor?
Csigorin
2012. június 27. 12:39
"Nem a brutális szigortól remélhető, hogy kevesebben mennek majd szembe a törvényekkel." faszt nem. ha aki lop levagnak a kezet, mindjart meggondolna.
Agricola
2012. június 27. 07:50
NOL Lencsés Károlya: Megtorló törvénykönyvről regél. Ebből látszik, hogy ő ellene van a megtorlásnak. A bűnöző urak és elvtársak gaztetteit szerinte nem volna szabad megtorolni, hanem ékesszólással, nyájasan szólva szerinte rá lehetne beszélni őket arra, hogy hagyjanak fel nem bűnöző polgártársaik, megkárosításával, megfélemlítésével, inzultálásával, megerőszakolásával, meggyilkolásával.
dexter
2012. június 27. 01:20
Azért az itt fentebb arczoskodó úgymond "rend"-re hivatkozgató punktum-olgató kommentelők arczberendezkedését megfigyelném amikor majd az orbánista őrjöngés után újabbnyolcévre berendezkedő neokommerek hoznak BTK paragrafusokat a hortysta-, naczionalista-, sovinizzzta-, gyűűűűlölködő hangok képviselőinek megRENDszabályozására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!