Eszement egészségügyi kormányzás

2012. július 15. 13:15

Rettenetesen nehéz lesz a Fidesz után igazságos, mindenki által hozzáférhető, színvonalas egészségügyet építeni. De meg fogjuk próbálni!

2012. július 15. 13:15
Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
Kapcsolat.hu

„Gőzerővel - eszement gályamunkával - zajlik a társadalombiztosítás felszámolása. A magántőke ellenőrzött bevonását tajtékozva ellenző Fidesz ma arra készül, hogy csendben piacosítsa az egészségügyet. A munkaadók egészségbiztosítást vásárolhatnak munkavállalóiknak, ezért adókedvezményben részesülnek, a szerencsés munkavállalók pedig a magánbiztosítás révén előbbre léphetnek az egyre hosszabb várólistákon. Aki inaktív, munkanélküli vagy akinek főnöke nem engedheti meg magának a magánbiztosítás megvásárlását, az mehet a fapados ellátásba. A kormány tehát nem privatizál intézményeket, hanem belülről bomlasztja szét a nemzeti kockázatközösséget.

Nem szeretnék illúziót kelteni senkiben: rettenetesen nehéz lesz a Fidesz után igazságos, mindenki által hozzáférhető, színvonalas egészségügyet építeni. De meg fogjuk próbálni! A szocialisták célja, hogy az egészségügyi közkiadások érjék el a GDP 6 százalékát (ma 5 százalék alatt van ez a mutató). Pontos menetrendet kell később kidolgoznunk arra, milyen ütemben lehetséges, de politikánk iránya ez lesz. Helyreállítjuk a szolidaritási elvet, bevonjuk a döntésekbe a betegeket és a szakmai szervezeteket. Az ágazat legázolása helyett a konszenzus és a szolidaritás szellemében ajánlunk együttműködést az egészségügynek, vele együtt pedig a hosszabb és jobb minőségű élet reményét a magyar embereknek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2012. július 15. 23:36
"Megpróbálták"! Úgy néz ki, hogy 8 év nem volt elég hozzá!? Nekünk viszont,bőven elég volt a próbálkozásaikból!!!
Hajdú Sógor
2012. július 15. 23:17
http://blogol.hu/pikz/grizzly/molnarmengele.jpg
Hajdú Sógor
2012. július 15. 23:13
2007 Megkezdték a Svábhegyi Gyerekkórház kiürítését A járóbeteg-ellátásra érkező gyerekek szüleinek az orvosok nem tudják megmondani, legközelebb melyik kórházba menjenek. A tüdőgyógyászati osztályon szétszedték az ágyakat és leszerelték az életmentő műszereket. A járóbeteg-ellátásra érkező gyerekek szüleinek az orvosok nem tudják megmondani, legközelebb melyik kórházba menjenek. A svábhegyi gyerekkórházban 50 ezer, elsősorban asztmás és allergiás gyereket láttak el évente
Hajdú Sógor
2012. július 15. 23:11
2007. december 31-én bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. (A „Lipót” a Parlament után a második legnagyobb épület, 40 hektáros ősparkjával együtt a főváros legértékesebb ingatlanja. A mintegy 30 milliárd forintot érő ingatlant a kormány eladja, még nem tudni kinek. A szerk.) Szilágyi Júlia: ...Sajnos, a kórházi ágyak számának csökkentésével párhuzamosan az 1927 óta működő idegbeteg-gondozó hálózatot 2002 óta folyamatosan visszafejlesztik, az úgynevezett bázisfinanszírozást állandóan csökkentik. Jelenleg a 2002 évi finanszírozásnak, - az inflációt is kalkulálva - kevesebb, mint a negyede jut a pszichiátriai járóbeteg-ellátásra. A kormányzat kihasználja, hogy az orvoslásnak erről a területéről könnyebb elvonni a forrásokat, mint máshonnan, mert a pszichiátriai betegek nem tanúsítanak ellenállást, rossz az érdekérvényesítő képességük. Többségük azt sem fogja fel, hogy mi történik vele, csak annyit érzékel, hogy egy kapun egyik napról a másikra nem mehet be többé, nincs ott az orvos vagy a nővér, akit évtizedek óta ismer...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!