Sérülhet a sajtószabadság a legújabb Papcsák üggyel

2012. november 12. 14:54

Aggályos, hogy egyes közszereplők a személyüket érintő kritikus megjegyzésekre, hozzászólásokra nyomban büntetőjogi feljelentést tesznek.

2012. november 12. 14:54
CivilMédia
CivilMédia

„A CivilMédia aggályosnak tartja azt a kialakuló gyakorlatot, amely szerint egyes közszereplők a személyüket érintő kritikus megjegyzésekre, hozzászólásokra nyomban büntetőjogi feljelentést tesznek. A közhatalmat is gyakorló közszereplőknek a velük szemben megfogalmazott kritika kapcsán kellő önmérsékletet kell tanúsítaniuk, ellenkező esetben az elszaporodó büntetőeljárások a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásához vezetnek.A rendelkezésre álló információink szerint a nepszava.hu internetes újság egyes olvasóit feljelentették olyan kommentekért, amelyek Papcsák Ferenc személyét érintik az Ezren tüntettek Papcsák ellen című áprilisi online cikk kapcsán. A rendőrség a felhasználói nevekhez kapcsolódó személyes adatok, e-mail címek és az adott bejelentkezéskor használt IP címek kiadását kérte a sajtóorgánumtól, hivatkozva a büntetőeljárási törvényre. Sajtóértesülések szerint két hozzászólás azonosítható, azok tartalma azonban nem lépi át a véleménynyilvánítás jogi határait.

A Freedom House legutóbbi jelentése alapján Magyarországon a sajtó a szabad kategóriából a részben szabadba csúszott, míg az internet továbbra is a szabad kommunikáció felülete maradt. Az internetes hozzászólások büntetőjogi korlátozása fenyegeti az online véleménynyilvántás szabadságát is. A CivilMédia felajánlja a feljelentett személyek ingyenes jogi képviseletét.

A témához kapcsolódó kisfilmünket ITT tekintheti meg.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2012. november 13. 13:41
Hülyeség, én nem erről írtam.
Odoaker
2012. november 13. 13:01
Amikor a kuruc.info lekapcsolásával próbálkozik a kormány, vajh' miért nem sírtok a sajtószabadságért?
ballada
2012. november 13. 12:40
Szocik azt mondják loptunk(éjjel-nappal) de a Fidesz jobban lop ezért szavazzatok ránk,humorba illő.:))))
ballada
2012. november 13. 12:32
Baloldali mocskolódások a politika sárba tiporássa a céljuk , saját szintjükre lerángatják ,,ez tapasztalható a szocik korrupt kormányzása által feltárt ügyek ,ennek okán harsogják a szocik hogy mindenki lop ,hiteltelenné tenni még azokat a akik az országot a csődtől elrángatták a gazdaságot igyekeznek beindítani ,az adósságot törlesztik .Mindenki lop szoci szlogen arra való hogy a szoci baloldalról a felelősség háruljon hisz mindenki lop ..Csak azt be kell bizonyítani nem elég fórumokon kígyót békát üvölteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!