Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Balsors akit régen tép

2013. január 02. 17:37

A magyar himnusz kifejezi a magyar nép lelkivilágát.

2013. január 02. 17:37
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„A magyar himnusz kifejezi a magyar nép lelkivilágát. Vagy legalábbis azt, amit a magyarsággal azonosítani akarnak. Komor, pesszimista, önsajnálattól csepegős, önmagától meghatódó, és önmagát felmentő. Benne van a vereség, amit jól kifejez, hogy Erkel zenéje a »Balsors akit régen tép« sornál jut a csúcspontjára. Itt tágul a magyar tüdő, rezegteti a jó magyar ember a hangját, de a temetői hangulat miatt ezt is gyászosan. A húszas években szándékosan le is lassították az ütemét, hogy a Trianon miatt érzett fájdalmat jobban kifejezze. Igazi sirató lett belőle, amelyben egy nép magát siratja. Nagyon vicces, hogy amikor sportversenyeken egészséges lelkületű népek zenekara játssza, pergő lesz a ritmus és induló lesz belőle, mert nem akarják elhinni, hogy egy himnusz olyan, mint az Ómagyar Mária-siralom. »Most siralom sebez, bú gyötör, epeszt.«

A Himnusz méltó párja a Szózat, amely igazi gyászbeszéd, temeti a halottat. Még egy rögöt is rádob a koporsóra, erősödik a sírás, ahogy a föld koppan. Megjelenik az elmaradhatatlan balszerencse, a hamis történelemszemlélet, mindig mások voltak a hibásak, mi pedig vérünket hullattuk. Vörösmarty egy ezredévi szenvedés nevében kér a világtól életet vagy halált, amellyel csak az a baj, hogy a neurózisban nem szenvedő világ nem is érti ezt a nagy szenvelgést, és az erre alapozott életjogot. Nem a halotti zárójelentés és a kifaragott sírkő nyitja meg a siker kapuját és a világ elismerését, hanem az életerős, természetes, önbizalmat árasztó, bátor teljesítmény. A hullaházat senki nem szereti, és azt sem, ha valaki ezt a bűzt árasztja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galak
2013. január 03. 15:57
És mi az amit folyton óbégat ez az eszetlen? Hogy merj bátor lenni és ad föl amid van. Ezzel szemben gyáván elfutottt amerikába, mert féltette azt amilye volt. Szerencse hogy a harminc darab agymosott mini-bartus kommentelőjén kívűl mindenki megveti és elutasítja a baloldalon. Nem képvisel ő senkit sem.
Jason Bourne
2013. január 03. 08:54
Öreg, a te bajod ha nem tetszik. Ki kíváncsi rá amúgy? Ott van a szovjet himnusz, meg a kommunista internacionálé, énekelgesd azokat, azok diadalmasabbak!
korona
2013. január 03. 08:00
Botrányos! Visszataszító és undorító. Ezzel az alakkal nem kell foglalkozni.
mustármag
2013. január 03. 07:34
A Mandiner két írást is hoz az Amerikai Népszavából... Csodálatosan független lap
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!