Borsod ma már a Nagykörútnál kezdődik

2013. január 11. 13:25

Öntudatos társadalmat kell építenünk, amelyet nem lehet az orránál fogva, az ostoba párthűségre építve megvezetni. Interjú.

2013. január 11. 13:25
Hetzmann Róbert
Jobbegyenes

Ez a lépésetek nem aratott osztatlan sikert a jobboldali közvéleményben. Sokan úgy érezték, »elárultátok« a nemzeti oldalt, és a balliberális ellenzéki erőkhöz pártoltatok.

A keretszámok brutális megvágása vállalhatatlan elképzelés függetlenül attól, hogy az ember a politikai paletta melyik térfelén áll. Ha 2008-ban a Gyurcsány-kormány idején elfogadhatatlan volt a tandíj, akkor most is legyen az. Annak idején a Fidesz kezdeményezte szociális népszavazáson az emberek 82%-a a tandíj eltörlése mellett, vagyis az állami finanszírozású felsőoktatás mellett döntött. Ehhez képest a miniszterelnök ma már az »önfenntartó felsőoktatásról« álmodozik. Nem lehet pártpolitikai kérdés, hogy ezt elutasítsuk. Hiszen, végül is »csak« a jövőnkről van szó! Persze kaptunk számos elmarasztaló üzenetet, olyat is, amely még a diákok utazási kedvezményeit is elvonta volna. Egyébként ugyanennek az idős levélírónak a 65 éven felüliek ingyenes utazásával már semmi problémája nincs, mert »ők azt megérdemlik«. Ez a fiatal-és jövőellenes hozzáállás sajnos úgy látszik oldalfüggetlenül jelen van a nyugdíjas- társadalomban. A »szoci mami« neten is terjedő vicces mémje mellé nyugodtan felvehetjük a »fidesz-mamit« is. A közös nevező a kádárista mentalitás. Mi igenis büszkék vagyunk arra, hogy a »földindulást« végső soron a mi hídfoglalásos ötletünk indította el. Egyedül ezeknek az utcai megmozdulásoknak az erejével sikerült elkerülni nemcsak a tandíj bevezetését, hanem azt is, hogy a kormány arcára ráégjen egy ostoba és joggal népszerűtlen intézkedés. Ha valami, akkor éppen ez szolgálta volna a baloldal visszatérését a hatalomba. Ezt még a legelkötelezettebb kormánypártiak is igazán beláthatnák. (...)

Ahhoz képest, hogy a Váralja Szövetség civil szervezet, elég részletes és kidolgozott elképzeléseitek vannak a gazdaság, a társadalom és a politika számos szegmensére. Őszintén szólva, ez így együtt leginkább egy jól kidolgozott pártprogramra emlékeztet. Vagy rossz nyomon járunk?

A Váralja Szövetség legszívesebben úgy működne, mint mondjuk az amerikai think-tank-ek, amelyek programokat, projekteket alkotnak, és aztán ezekkel »házalnak« a különböző pártoknál. Aki pedig felvállalja valamelyiket, azzal közösen kidolgozzák a részleteket. Ez volna az ideális – de sajnos a valóság mást mutat. Az elképzeléseinket egy mozdulattal lesöprik az asztalról, az utóbbi időben sokszor már válaszra sem méltatnak minket. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tavalyi megszüntetésekor például az egész szakma felhördült. Könyörgöm, milyen konzervatív kormányzat az, amelyik felszámolja az épített örökség intézményes védelmét?! Hiába volt minden tiltakozás, győztek a legnyersebb üzleti szempontok. Mindez súlyos kérdéseket vet fel az értékőrző emberekben, mégis nagyon nehéz az összefüggéseket megmagyarázni annak, aki nem ismeri a rendszer logikáját. Egy biztos: a jobboldalon még mindig sokak fejében élő »jó király és a rossz tanácsadói« legendájával le kell számolnunk. A miniszterelnök úr mindenről tud, és egyértelműen személyes felelőssége van a kialakult helyzetben. De nekünk, magyar embereknek is.

Mégis, nagyon sokan erőnek erejével hinni akarnak ebben. Mintegy utolsó politikai szalmaszálként kapaszkodnak abba, hogy »erről Orbán nem tudhat«.

Ma a közéletben a pártpolitika primitív szekértábor-logikája működik. Amikor a megrágalmazott Ángyán József mellett demonstráltunk, alig pár százan jöttek el. Az »antiszemitizmus elleni harc« nevű blöff jegyében viszont tízezres tömeget sikerült a ballib oldalnak a Kossuth-térre csődítenie. Most újabb százezres békemenet készül a választási regisztráció védelmében. Amíg az »antifasiszta« hisztéria vagy egy választójogi részletkérdés több embert visz az utcára, mint a magyar föld kérdése, addig ez az ország továbbra is ilyen elkeserítő állapotban fog maradni. A hazai társadalomnak a saját jól felfogott, közösségi és nemzeti érdekei mentén kellene szerveződnie. Az elmúlt két évtized legfontosabb tanulsága ugyanis éppen az, hogy ezekben az ügyekben nem szabad még a legszimpatikusabb politikai erőben sem vakon megbíznunk. Öntudatos társadalmat kell építenünk, amelyet nem lehet az orránál fogva, az ostoba párthűségre építve megvezetni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Justicia
2013. január 11. 20:44
"Egy biztos: a jobboldalon még mindig sokak fejében élő »jó király és a rossz tanácsadói« legendájával le kell számolnunk. A miniszterelnök úr mindenről tud, és egyértelműen személyes felelőssége van a kialakult helyzetben. De nekünk, magyar embereknek is." A miniszterelnök ebbe a "mindentudásba" fog begolyózni, már látszanak jelei. Képtelenség egy kézben tartani egy ország irányítását,nem polihisztor, ellenkezőleg. Ha a helyzet fokozódik, megérhetjük, hogy maga a fidesz vonja meg a bizalmát, Lázárra számítani lehet. Érdekes, hogy matolcsit mindenki szidja, még a fideszfanok is, de ki tette oda és ki nem rúgta már régen ki ? egyedül matolcsi volt hajlandó orbán baromságait a maga nevében végrehajtani. Lehet, hogy ez okozta "hibbantságát".
Agnieszka
2013. január 11. 17:03
regisztráció: 1. tragédia a képzetlen, a munka világában teljesen esélytelen emberek nagy száma, 2. tragédia, h. ezeknek az embereknek a szavazata annyit ér, mint egy jó szakmunkásé vagy egyetemi tanáré, 3. tragédia, h. van Magyarországon olyan politikai erő -ez példa nélküli- mely ennek a tömegnek a mobilizálásával már szerzett választási győzelmet, s eltökélt, h.fog is. tandíj: 1. ami lehetséges volt 2006-ban, az áldozatokat követel 2013-ban, 2. azt hiszem, sokan tanulnak olyasmit, amit végképp nem engedhetnek meg maguknak, mert később nem lehet belőle megélni. Az általános iskolai matematika tanítást hatékonyabbá kellene tenni, később nagyon sok múlik, mennyit és hogyan sikerült elsajátítani. Több fizetést a minőségi munkát végző reál szakos tanítóknak, tanároknak! A tanárok munkáját éppúgy ellenőrizni kell, mint mindenki másét. Nagyon álszent dolog az egyenlősdi.
ouchy
2013. január 11. 16:34
2008-ban még elfogadhatatlan volt a tandíj. Igen. Utána egész Európa becsődölt, és az is kiderült, hogy alaposan minuszban van az államkassza, jónéhány évre lekötve adósággal. De azért Önöknek még mindig kellene a vajaskenyér. Hát ez nem megy.
states
2013. január 11. 15:59
Nem csak egyes régiók, de 10 év múlva az egész ország élhetetlen lesz a cigányok miatt. 20 év múlva pedig menekülhet mindenki, amerre lát. És mindezt a balnáci szociknak és az internáci, volt eszdéeszes holdudvarnak köszönhetjük. Ők adják a lovat a rendszerváltás óta a bűnözői életmódot folytató cigányok alá, mentegetik, védik a cigánybűnözést, a többségi társadalmat teszik felelőssé a világon mindenhol évszázadok óta beilleszkedni és a minimális együttélési normákra képtelen cigányság mentális állapotáért, életkörülményeiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!