Új időszámítás a kulturális államtitkárságon

2013. január 16. 07:23

Az előző évek tendenciáival szemben az államtitkárság költségvetése nemhogy nem csökken, de több mint 10 százalékos növekedést mutat.

2013. január 16. 07:23
L. Simon László
L. Simon László blogja

„Az előző évek tendenciáival szemben az államtitkárság költségvetése nemhogy nem csökken, de több mint 10%-os növekedést mutat: idén 35 milliárd Ft felett rendelkezhetünk. A kulturális szféra támogatására átengedett adókedvezmények mértéke várhatóan mintegy 10 milliárd Ft lesz, s legalább ugyanekkora költségvetéssel gazdálkodhat a Nemzeti Kulturális Alap is. A költségvetésben számos egyéb forrás áll a kultúra rendelkezésére; ehhez elég a belügyminisztériumhoz rendelt, az önkormányzatok kulturális céljait (múzeumokat, könyvtárakat, művelődési házakat, színházakat) szolgáló forrásokra utalni, melyek több mint 25 milliárd Ft-ot tesznek ki.

A kedvezőbb adatok mellett azonban számos más tényezőnek is változnia kell, hogy a kulturális élet szereplői végre kiegyensúlyozottabb körülmények között végezhessék munkájukat. Ilyen a kulturális szervezetek támogatásának ügye is, amelynek rendezése kiemelten fontos számomra, de ahol eddig még nem sikerült előrelépést elérnünk. Államtitkári kinevezésemet követően rögtön megtettük a szükséges lépéseket a támogatások gyorsabb folyósítása érdekében, de a ránk eső minisztériumi zárolást így sem sikerült elkerülnünk. Emiatt még videóüzenet-váltásba is keveredtünk a független színházi szféra képviselőivel (valljuk be, ez a műfaj a függetleneknek jobban áll), miközben jóval kisebb publicitást kapott az a tény, hogy az év végére a szóban forgó pénzeket sikerült kivonnunk a zárolás alól, és minden szervezet hozzájuthat az őt megillető támogatáshoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2013. január 16. 11:02
Mit is mondott erről Gyurgyák? "De az első körben nem L. Simon László lett az államtitkár, és a feladata ma is a forráshiányos helyzet kezelése, ha nem egyenesen a megmagyarázhatatlan megmagyarázása. " Magyarázza is... http://hetivalasz.hu/itthon/teremtettunk-e-igazsagosabb-es-elhetobb-vilagot-58946/
orbán(c)
2013. január 16. 10:45
Hablaty.
peninsulavaldes
2013. január 16. 10:11
új időszámítás? nem hinném.
tarackos
2013. január 16. 10:08
"Az előző évek tendenciáival szemben az államtitkárság költségvetése nemhogy nem csökken, de több mint 10 százalékos növekedést mutat." Jól van Mesi leülhetsz! Tudod ha elveszek 100-ból hatvanat majd most hozzáteszek 10-et az bizony csökkenés. Persze van az a pénz amiért Simon korpásodik. Sőt, neki rabszolga is elég nem kell pénz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!