Salamon, az összeférhető

2013. március 26. 19:30

Ízelítő a független intézmények működéséből: Salamon alkotmánybíró annak a törvénynek alkotmányosságáról dönt, amelynek elfogadásában komoly szerepet vállalt.

2013. március 26. 19:30
Domány András
hvg.hu

Nos, Salamon László az alaptörvény-javaslatnak ugyan egyik benyújtója volt, de a vita konkrét tárgya nem az alaptörvény volt, bár az új bírósági törvény nyilvánvalóan annak alapján és arra hivatkozva született. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény tervezetéhez pedig a Salamon László által vezetett alkotmányügyi bizottság benyújtott ugyan négy módosító indítványt, a Ház el is fogadta őket, de azok egyike sem az LB elnökhelyettesének idő előtti menesztésére vonatkozott.

Tehát nem összeférhetetlen egy adott ügy tárgyalásakor az az alkotmánybíró, aki képviselőként megszavazta azt a törvényt, amelynek egyik pontját a panasztevő alaptörvény-ellenesnek tartja. Akkor sem, ha a legfontosabb bizottság elnökeként átengedte, tehát alkotmányosnak tartotta a vitatott pontot, de nem ő, illetve bizottsága javasolta azt. Akkor sem, ha az egészet megalapozó háttér-jogszabálynak, az új alaptörvénynek – igaz, sokakkal együtt – ő volt az egyik szülőatyja. Ügyes. Úgy látszik, valakik már az AB-ügyrend megfogalmazásakor ügyeltek a részletekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ászok
2013. március 26. 21:35
Ma ugye kétféle jogrendszer van egy az ellenzék számára és egy a Fidesznek. Uraim nem szégyenlik magukat? Tisztességesen nem megy? Ennek mi lesz a vége?
miloka
2013. március 26. 21:13
Ilyen logikai bukfencre csakis egy ilyen okostojás képes! Ezzel az erővel le lehetne vezetni, hogy aki Ádámtól és Évától származik, az nem vehet részt az alkotmányozásban. Lüke D.A.!
totumfaktum
2013. március 26. 20:57
Ennek van diplomája? Vagy csak a főszerkesztőjüknek nem kell?
hátakkor
2013. március 26. 19:47
Nehéz idők a dományandrásoknak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!