Húsz kérdés Pintér Sándorhoz

2013. március 19. 16:43

1. A meteorológiai szolgálatok napok óta nyilvánosan megismerhető előrejelzése alapján miért nem tettek semmilyen megelőző intézkedést?

2013. március 19. 16:43
Dorosz Dávid
Facebook

„1. A meteorológiai szolgálatok napok óta nyilvánosan megismerhető előrejelzése alapján miért nem tettek semmilyen megelőző intézkedést annak érdekében, hogy a katasztrófahelyzetet megelőzzék, vagy annak negatív hatásait a minimálisra csökkentsék?

2. A katasztrófahelyzet kialakulása során miért nem intézkedtek a kamion stop elrendeléséről, a kamionforgalom főutakról való kitiltásáról, parkolókba irányításáról és megfelelő melegedőhelyek előkészítéséről és üzemeltetéséről?

3. Miért nem álltak időben készenlétben a megfelelő mennyiségben hómarók és hókotrók?

4. Miért nem intézkedtek a veszélyeztetett útszakaszok folyamatos, illetve visszatérő takarításáról?

5. Miért nem zárták le az autópályák felhajtóit, annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki a több ezer autópályán rekedt ember életét veszélyeztető helyzet?

6. Miért nem tették lehetővé az autópályákon időben a visszafordítás lehetőségét?

7. Miért nem tettek előkészületeket a hadsereg szakalegységeinek bevonására és későbbi szakszerű alkalmazására?

8. Miért nem kapott lényegesen nagyobb hangsúlyt az a figyelemfelhívás, hogy aki 14-én útnak indul, feltehetően az éjszakát is az autójában tölti, tehát milyen szükséges óvintézkedéseket tegyen?

9. Miért nem intézkedtek az állami és magán rádió-, illetve televíziós társaságok kellő felkészítésére és időbeni bevonására?

10. Miért csak a súlyos válsághelyzet beállta után vonták be a Magyar Honvédség szervezetét, és eszközeit a mentésbe?

11. Miért nem intézkedtek a bajba került emberek mielőbbi mentésének megszervezésére?

12. A mentési folyamat során miért nem került biztosításra élelem, megfelelő mennyiségű és minőségű védőital?

13. Miért nem kerültek bevonásra olyan szervezetek a mentésbe, melyek megfelelő mozgósítási rendszerrel, készültséggel és jármű, valamint technikai eszközrendszerrel rendelkeznek alapfunkciójukból eredően is (Pl. Készenléti Rendőrség, stb.)?

14. Nem gondolja-e, hogy a katasztrófahelyzet bejelentésekor tett alábbi nyilatkozata inkorrekt volt? Nem gondolja, hogy felelős miniszterként a bajban lévőknek ilyen pofátlanul lekezelő mondatok helyett, minél előbbi segítségre lett volna szükségük?

„Először is az időjárással nem vagyok elégedett, ez egyértelmű. Azzal, amit az egységek tettek, elégedett vagyok. Azzal, amit az állampolgári fegyelemről beszélünk, azzal megint elégedetlen vagyok”.

15. A Belügyminisztérium által március 15-én kiküldött SMS volt-e a megfelelő lépés, és ha igen, akkor nem kellett-e volna az üzenetnek minimálisan egy segélykérő telefonszámot tartalmaznia?

16. Korrektnek érzi-e, hogy miközben Dr. Bakondi György Katasztrófavédelmi főigazgató még 2013 elején is sikertörténetként aposztrofálta a szervezet átalakítását, többek között a szervezeti harmonizációt, az újonnan kialakított katasztrófavédelmi megbízotti rendszert, az ugyanakkor az első alkalommal teljes kudarcot vallott?

17. Az elmúlt napok eseményeinek fényében megérte-e a tűzoltóság, és katasztrófavédelem rendszerének átszervezésnek álcázott teljes szétverése? Nem kellett volna inkább azokra a tűzoltókra hallgatni, akik már hónapokkal ezelőtt nyílt levélben jelezték, hogy nagy a baj?

18. Mit kíván tenni annak érdekében, hogy a jövőben hasonló, mulasztásokon alapuló katasztrófahelyzet ne fordulhasson elő?

19. Tervezi-e a kialakult helyzet okainak kivizsgálását, a személyi felelősségek megállapítását, s az ebből adódó személyi konklúziók levonását? Ha igen milyen formában, és milyen határidővel?

20. Az elmúlt napok eseményeinek tükrében mit gondol Orbán Viktor miniszterelnök úr azon 2012. január 2-án tett nyilatkozatáról, miszerint „Az állam mától fogva nem moshatja a kezét, ha a katasztrófahelyzetben nem működik megfelelően.”? Mit gondol Miniszter úr az Ön által az elmúlt napokban tett sajtóbeli nyilatkozatok ilyen kézmosásnak tekinthetőek?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miloka
2013. március 20. 14:08
Kalandvágyók figyelem! Hétvégén elindulhattok, lehetőleg nyári gumival. " Ez várható a hétvégén A meteorológus közlése szerint csütörtökön érkezik egy csapadékzóna, először esővel indul, majd elsősorban pénteken havazásba fog átmenni, főként a keleti országrészben, egyelőre a hó mennyisége bizonytalan – mondta Fodor Zoltán. Hozzátette: az ország északkeleti részén pénteken viharossá fokozódik a szél, a jelenlegi számítások szerint 60-80 km/órás széllökések is lehetnek, így hófúvásokra is lehet számítani. Ezt követően átmeneti szünet lesz, de vasárnap megközelít minket egy mediterrán ciklon, azt egyelőre nem tudni, hogy milyen mennyiségű hó lesz. " Milyen szerencse, hogy holnap az igazi bolsik még megünnepelhetik március 21-t. Remélem tégéem lesz a szónok és elmondja amit a millás tüntetésen is felolvasott. :)
kövérlaca
2013. március 20. 13:57
Látom a jobberek nem véletlenül keresztelték át a Polgárvédelmet,Katasztrófavédelemre!A Polgárvédelem nem megy nekik!Van aki SMS-sel szakít a megunt kedvesével,ezt tette most pintérsanya az ország bajbajutott polgáraival!
Rettenetes
2013. március 20. 13:35
Még egy kérdés, Pintér et.:hogy is volt? "..Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatón vasárnap azt mondta, a rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, és „14 óra 54 perckor a katasztrófahelyzet kihirdetésre került". Csakhogy a Magyar Távirati Iroda (MTI) hírei között ennek nincs nyoma – tűnt fel a Ténytár blognak. A katasztrófahelyzet bejelentésével kapcsolatos első, hivatalos MTI-hír pénteken 11:09-kor jelent meg, amelyben a belügyminiszter riadót rendelt el. Egy szintén pénteken, 16 óra 10 perckor kiadott hír bevezetőjéből pedig az is kiderül, hogy bár csütörtök délután riadót rendelt el a rendőrségnél és a katasztrófavédelemnél, s a mentőket is bevonták a tevékenységbe, de ez nem jelenti azt, hogy a tárcavezető veszélyhelyzetet hirdetett volna ki...." Tudom, Gyurcsány hazudik....
red label
2013. március 20. 13:22
Köcsög lmp-és, meg a sok köcsög autós, aki nem hallgat híreket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!