Két nappal a kihirdetése után hatályba lépett egy 35.000 oldalas jogszabály

2013. április 15. 17:21

Tényleg ilyen részletességben kell jogszabályt alkotni? Tényleg ilyen rövid idő alatt és tényleg ekkora mennyiségű joganyagot kell a címzettek nyakába varrni?

2013. április 15. 17:21
Mátyás Ferenc
Ars Boni

Más a helyzet azonban a 2013. április 5-én kiadott Magyar Közlönnyel. A szakképzési kerettantervekről szóló 14/2013. (IV. 5.) NGM rendelet ugyanis az alkalmazása tekintetében nem rendel el semmilyen eltérő szabályt, éppen ezért a jogszabály teljes terjedelmében a hatálybalépéstől, a kihirdetést követő második naptól, április 7-től alkalmazandó (tehát a pénteken kihirdetett rendelet vasárnap hatályba lépett). A kellő felkészülési időt viszont nem biztosította a jogalkotó (bár vélhetően szeptemberben kerül először alkalmazásra), ugyanis képtelenség, hogy a mellékleteivel együtt 34.720 oldalt kitevő rendeletet ennyi idő alatt bárki akár csak el tudjon olvasni, hiszen a körülbelül 14:30-kor kihirdetett rendelet vonatkozásában ez mindösszesen 35 és fél órát jelent (vasárnap 0 órakor hatályba lép). Vagyis, ha abban a pillanatban, amikor megjelent a rendelet, nekiállunk olvasni, és semmi mást nem csinálunk, akkor percenként 16,3 oldalt elolvasva végzünk a hatálybalépésig. Az már csak hab a tortán, hogy a mellékletek jóval a kihirdetést követően jelentek csak meg a www.magyarkozlony.hu oldalon.

Tényleg ilyen részletességben kell jogszabályt alkotni? Létezik bárki, aki elmondhatja magáról, hogy ő átfogóan látja a területet, és képes a szabályozást akár egy későbbi módosítás során egységesen kezelni? Tényleg ilyen rövid idő alatt és tényleg ekkora mennyiségű joganyagot kell a címzettek nyakába varrni?

Vagyis tényleg azért alkotnak jogot, mert valóban szükséges vagy csak azért, mert lehetőségük van rá?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. április 15. 20:23
"Tényleg ilyen részletességben kell jogszabályt alkotni?" Na, ja! Elég lett volna egy mondat is. Mindenki azt csinál amit akar. A többi a "láthatatlan" törvényben van benne. ;-)
trabantkombi
2013. április 15. 20:18
Legyünk őszinték! Ezek a kollégista ifjúkomcsi csávók semmihez nem értenek csak a jogászkodáshoz. Ennyi törvényt az elmúlt ezer évben nem termeltek, mint ebben a háromban! Látszik az eredménye!!!! 2014!!!!
*ufó*
2013. április 15. 19:35
no igen, valamivel leplezni kell a dilettantizmusukat ...
KannibálTatárÚr
2013. április 15. 19:31
Az eredeti cikkben diagram van a törvények számának változásáról. Érdekesség: a szoci alatt a disszidensek egyik fő érve a szocializmus ellen a kiadott törvények túl nagy száma volt, a rezsi nem bíz semmit az emberkre, mindent törvénnyel irányít. Ebből is látszik, hogy milyen "szakértők" voltak a disszidensek. Szlovákiában még több törvényt adnak ki. ´Mikor Hršovský volt a parlament elnöke, azzal "bizonyította" a jó munkájukat, hogy mennyivel megnőtt a kiadott törvények száma az előző ciklussal szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!