A NER nem igényli a tényeket

2013. május 02. 22:01

Ha az adatigényléssel megkeresett szervnek nincs kedve szóba állni az adatigénylővel, akkor nincs bíróság, nincs adatvédelmi és információszabadság-hatóság?

2013. május 02. 22:01
Polyák Gábor
Magyar Narancs

„Mit jelent az a rejtélyes mondat, hogy az információszabadságról szóló törvény »hatálya nem terjed ki a külön törvényben szabályozott tájékozódási, iratmegismerési, betekintési és másolatkérési jogokra«? Ha a jogalkotó külön törvényt alkot a trafikpályázatokkal (vagy tetszés szerint: földbérleti pályázatokkal, rádiófrekvencia-pályázatokkal stb.) kapcsolatos »tájékozódási, iratmegismerési, betekintési és másolatkérési jogokra«, és abban annyit mond, hogy haza lehet menni, akkor ennyi? Ha az adatigényléssel megkeresett szervnek nincs kedve szóba állni az adatigénylővel, akkor nincs bíróság, nincs adatvédelmi és információszabadság-hatóság?

Vagy a jogorvoslati lehetőséget ez a mondat nem érinti, csak a »tájékozódási, iratmegismerési, betekintési és másolatkérési jogokat«? Egy kreatív bíró ezen is elrágódhat. De a törvényhozó más helyen is tesz utalást arra, hogy csökkenteni szeretné a bíróságok terheit: a közpénzekkel kapcsolatos adatigénylés megtagadása esetén »a tájékoztatást igénylő a tájékoztatásra kötelezett felett törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárását kezdeményezheti«. Csak azt, vagy azt is? Ha valóban az derül ki a gyakorlatban, hogy a módosítás egyes esetekben ellehetetleníti a bírósághoz fordulást, akkor a baj sokkal nagyobb, mint elsőre gondolnánk. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. május 03. 08:49
Julius Andan a következőket írta: "A máz a média által létrehozott illúzió, egy hamis valóság, amely azon a módon működik, hogy leköti az emberek figyelmét, és összezavarja őket a tényeket illetően. A máz a világ összes hazugsága együttvéve." Nos ilyen a Magyar Narancs és ilyen Polyák Gábor írása is. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról a 2011. évi CXII. törvény rendelkezik, amely itt található; http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk11088.pdf Több törvény szövege, így a Ptk. is tartalmaz rendelkezéseket az adatkikéréssel, információ szabadsággal kapcsolatban. Ezek egymással összhangban vannak. Aki nem látja átvagy nem akarja látatni az egészet és a részeket nézi, magyarázza különböző csúsztatásokkal, az félrevezeti az olvasót, akinek többsége járatlan a jogértelmezésben. Ez teszi az írás szerzője is. Ezért hozza fel Országimázs, Ezüsthajó, Happy End lég lerágott témát, de nem teszi mellé, hogy milyen jogerős bírósági végzések vannak. Ugyancsak idetartozik, hogy felemlíti a Medgyessy-kormány üvegzseb törvényét, de arról nem szól; Keller Lászlónak egy egész apparátus állt rendelkezésre mégsem tudom érdemi eredményt elérni. Arról sem szól, hogy a most folyó nyomozati, bírósági szakaszban lévő ügyek miért nem lettek felfedve, ha olyan nagyon jó volt az üvegzseb törvény. Ezen túl arról sem szól, hogy abban az időben hogyan működött a MN oknyomozása. Nem szükséges jogi diplomával rendelkezni ahhoz, hogy valaki felfogja; a magánszemélyeknek, civil szervezeteknek nem lehet ugyanolyan ellenőrzési joga, mint a hivatalos szerveknek, akiket esküjük köti a titoktartásra. Ahhoz sem kell jogi diplomával rendelkezni, hogy valaki felfogja – lásd trafikpályázatok kikérését – hogy 75-150 ezer lap kikérése az intézményi munkát milyen mértékben akadályozza, vagy milyen költségeket jelent. Az oknyomozás pedig nem abból áll, hogy kazalszámra kérik ki az okmányokat, bizonylatokat, melyek között számtalan olyan adat lehet, amely valamilyen jogot sért.
states
2013. május 03. 07:17
Buktok jövőre is, mint Rottenbiller. Ez a legfőbb tény, továbbra is Sorosék kegyelemkenyerén kell éljetek, és nem közpénzből. Mert az olvasók pénzéből sohasem éltetek, azok nem voltak kíváncsiak rátok.
BőröndÖdön
2013. május 03. 06:15
Retteg az állampárt a nyilvánosságtól,vajon miért??
maradi
2013. május 03. 02:12
Valahogy azt nem értem, hogy ez az ember akkor, amikor 3 éve az izraeli légierő gépei "gyakorlatoztak" (vagy esetleg egy likvidásást segítettek ) a magyar légtérben valamilyen szerződésre hivatkozva, miért nem érdeklődött ilyen vehemensen ? Lehet, hogy vannak vérlázító esetek a trafikpályázatok között és amúgy is léteznek felháborító Fidesz-es, MSZP-s és e két párt közös ügyletei, de ezek az emberek vajon miért nem olyan érdeklődőek a Főpolgármesteri hivatal 1990 - 2010 közötti ügyeivel, a 4-es metróval, vagy mondjuk az M6-os autópályával, vagy bármilyen SZDSZ-es üggyel kapcsolatban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!