Hiányzó székek

2013. július 26. 09:38

A soproni lőtéren a fegyver ravaszát nem egymaga a sintér húzta meg – odatehetjük mögé bátran aput és anyut is.

2013. július 26. 09:38
Lázin Miklós András
Magyar Hírlap

Amennyire tudom, sehol a világon nincs olyan jogrendszer, ahol fiatalkorú elkövetők esetében a felmenők felelősségét is vizsgálnák. Pedig szerintem ez orbitális baklövés, bátrabban mondva megengedhetetlen luxus. Tudom, sokan azt mondják, a társadalomnak messze nyúló határig semmi köze ahhoz, ami egy famílián belül történik. Legyen, de akkor cserébe járjon nekem az a jog, hogyha e kollektíva bármelyik ifjú tagja áthágja a tízezer esztendős erkölcsi kereteket, akkor az ok-okozati viszonyt is láthassam, s ne csak arra terheljük a paragrafusok erejét, aki magát a rémtettet elkövette. Ez ugyanis e formában maximálisan igazságtalan. A konkrét példánál maradva: a soproni lőtéren a fegyver ravaszát nem egymaga a sintér húzta meg – odatehetjük mögé bátran aput és anyut is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hümmögő
2013. július 26. 15:44
Ki ez a vén szar náci? Feleljen a szülő mindenért? A devizahitelt felvevő hülye gyerekéért? Ha a lompost egy fiatal csaj seggébe dugta és pedofil lett? Mennyit kapjon ezért? Harmadolják, vagy felfüggesztett? Tébolyda ez! Hm!
miloka
2013. július 26. 15:40
"Ki kell ábrándítanom önöket, nem fogok nekiállni a mai fiatalság szellemi/erkölcsi viszonyait szidalmazni. Egyrészt azért nem, mert a fenti eset, hála Istennek, még mindig nem általános, másrészt mert az ifjak nem maguktól lettek olyanok, amilyenek. Ugyanis ahhoz, hogy valaki efféle rémtettekig süllyedjen, hiányzott valami a korábbi életükből. Például a szülői nevelés és szeretet." Ezzel is teljes mértékben egyet lehet érteni a szerzővel! Igen, a szülők felelőssége felett gyakran elsiklunk. Pedig a legtöbb fiatalkorú bűnelkövető esetében itt kellene keresni az okokat.
tevevanegypupu
2013. július 26. 11:58
Hulyen hangzik, de nevelheti az ember a gyermeket szepre es jora, egy bizonyos korban tobbet szamit a baratok velemenye. Ha szerencses a gyerek jo tarsasagba kerul, ha nem..lehet, hogy nem egyszerre vagy konnyen de kepes elkovetni szinte barmit.Pillanat hatasara..Ezeknek a gyerekeknek valoszinuleg sajat maguknal kell keresni a hibat, valami mar szuletesuknel fogva nem lehetett rendben, amit ugy tunik nem sikerult sem megnevelni, sem kinevelni beloluk..Nem akarom a szuloket mentegetni, nem ismerem oket, de ha hibasak is valamiben,nem ok mentek ki a loterre es nok ok huztak meg a ravaszt. Ok ha tudjak, biztosan megakadalyoztak volna..Ettol fuggetlenul eletuk vegeeig fizetnek azert a hibaert amit esetleg elkovettek: gyilkost teremtettek..
Ravenlord
2013. július 26. 11:08
Szerintem nem kell jogásznak lenni annak a belátásához, hogy az egyén által elkövetett bűnök miatt a felmenőit elmarasztalni nem elfogadható. Észak-Koreában csinálnak olyat, hogy egy bűncselekmény miatt a családtagokat (is) büntetik. Más kérdés, hogy a szülők felelőssége egy kiskorú bűnelkövető esetében erkölcsi-pedagógiai szinten felvethető, de jogilag nem lehet következménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!