A fülkeforradalom tagadása

2013. szeptember 24. 21:50

Orbánnak azt kell megakadályoznia, hogy rendszerének legitimitását megkérdőjelezzék. Ez személyes érdeke is, különben életfogytig tartó börtön lebeg a feje fölött.

2013. szeptember 24. 21:50
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„A forradalom kihirdetését azért kell letagadni, mert erre a hazugságra épül az alkotmányos rend megdöntése. Orbán a demokratikus választásokat utólag önkényesen »forradalommá« minősítette, majd a forradalomra hivatkozva hatalmazta fel magát a kétharmados parlamenti többsége által egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszere felépítésére. Vagyis: az alkotmányos rend megváltoztatására. Az Alkotmány külön fejezetekben foglalkozik a választásokkal, és meghatározza az országgyűlési választások célját. Az országgyűlési választások célja az Alkotmányban képviselők választása. Ennyi történt 2010-ben. Az országgyűlési választás semmi egyébre nem vonatkozik, semmi egyébre nem hatalmaz fel.

A szavazást utólag forradalomnak minősíteni nevetséges, erre hivatkozva az alkotmányos rendet megváltoztatni bűncselekmény. Ezért tagadja le Orbán mostantól a forradalmat, mert ha nincs forradalom, akkor nincs új rendszer, nincs rendszerváltás, és nincs az alkotmányos rend megdöntése sem. Felejtsük el, csak rossz álom volt az egész. Tegyünk úgy, mintha mi sem történt volna. Nem megdöntötte az alkotmányos rendszert, csak megújította: jót tett vele. Tökéletesítette. Nem történt semmiféle forradalmi változás, csak megújítás. Jobb lett, ami volt. Nincs bűncselekmény. Ez az üzenete a forradalom nevetséges letagadásának. És aki úgy tesz, hogy ez elhiszi, az Orbán felelősségre vonásáról mond le, cinkostárs. Orbán tisztában van azzal, hogy rendszerének nincs legitimitása. Ezért azt kell megakadályoznia, hogy ezt a legitimitást megkérdőjelezzék. Ez személyes érdeke is, különben életfogytig tartó börtön lebeg a feje fölött.

Ezt kétféle módon érheti el: a nyomok eltüntetésével, a tények elhomályosításával és letagadásával, a felejtés elősegítésével és az ellenzék kollaborációjával. A forradalom letagadása ennek első lépése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. szeptember 25. 09:22
Szerintem Bartust kellene megbízni az új BTK megalkotásával. Humorosabb lenne, mint Karinthy.
fran
2013. szeptember 25. 09:14
Vannak dolgok, amit nem értek: Mitől nincs legitimációja Viktornak? Mikor a 48%-kal rendelkező MSZP végig vígan kormányzott rendeletekkel és a Fidesz kitolásával számtalan őt megillető bizottsági poziocióval. Kettő nyilván Orbán is játszott a szavakkal, de mi az hogy meg lehet változtatni az alkotmányt, de nem lehet megváltoztatni. Bartus, mintha Amerikában élve elfelejtené, hogy nekünk itt nem bálványunk az Alkotmány, mint az USÁ-ban, deott is már csak Ron Paul veszi komolyan. Még Obama is igyekszik változtatni a többszáz éves alkotmányon. Mit tud a mi 60 éves alkotmányunk, amit úgy húsz éve írtak ki tudja milyen körülmények közt? Azért azott résztvevő MDF és Szdsz már a megérdemelt helyén van és a politikusaik is. Miért írnánk utána? Amúgy abban mi az erőszakosság, hogy kétharmados többséggel valaki új alkotmányt ír. Erre a régi alkotmány felhatalmazza. Ja, hogy körlátozza az ellenzék jogait? Ugyan már. Jogaikat legfeljebb saját kisstílűsségük akadályozza. Másrészt a Biblia nem mondja, hogy minden mag ki fog kelni. Csupán a magvető példázatát hoznám fel példának. Másrészt azt látom, hogy Bartus az amerikaiaknak akar megfelelni, nem nekünk magyaroknak. Nálunk nem fétis az Alkotmány, ott divat, hogy erőszakkal is meg lehet védenünk magunkat a kormány túlkapásaitól, ha az tirannikus akar lenni. S az erős katolikus ellensség is csak az USÁ-ban értelmezhető. az ottani történelmi viszonyok közt.
kamasuka
2013. szeptember 25. 08:49
Sziasztok! Csak beugrottam lepontozni ezt a faszt, már el se olvasom, megyek is ... :D
buckafej
2013. szeptember 25. 08:44
Nyilvánvalóan nem volt forradalom a szó klasszikus értelmében. De voltak nagyon jelentős változások - különben nem rinyálna 3 éve a baloldal és nem rohangálna Brüsszelbe, Washingtonba stb. Forradalmi változások voltak, új alkotmány és szinte az összes alapvető jogszabály (Btk., Ptk. stb.), iskolarendszer, közigazgatás átszervezése és így tovább. De remélem lesz még változás és a mai baloldal végképp eltűnik a süllyesztőben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!