Kérdéses, mire lesz elég a kormány víziója

2013. szeptember 21. 19:52

Ez a gazdaságpolitika, ami azzal indult, hogy mindenáron csökkenteni kell az államadósságot, ma oda jutott, hogy éppen annyi adósságunk van, mint 2010-ben. Interjú.

2013. szeptember 21. 19:52
Mellár Tamás
hvg.hu

„Meddig folytatható ez a zsákmányszerző vadászat?

Az látszik, hogy a kormány most két legyet akar leütni egy csapásra. Az egyik »légy«, hogy népszerűséget növel a rezsicsökkentéssel, a másik pedig, hogy a külföldi többségi tulajdonú szolgáltatókat megpróbálja jelenősen visszaszorítani azért, hogy a hazai vállalkozásokat a helyükre tegye. A kormány úgy gondolja, hogy a hazai irányítású cégek gazdálkodása ezzel eredményesebbé válik, és kevesebb profitot visznek ki az országból. Ebbe a képbe illeszthető a bankok megadóztatása, és hogy a takarékszövetkezetek államosításával saját bankot akar magának az állam. Ide sorolhatjuk, hogy az energiacégeknél a lakossági árakat lefelé nyomják, és azt kommunikálják, hogy nem baj, ha veszteségesek lesznek vagy kevesebbet beruháznak. És ha nem tetszik, el lehet menni, majd olcsón államosítják a céget.

Van olyan ország, ahol ez a logika eredményesen működik?

Nem tudok róla. Olyan példák vannak, ahol technikai monopóliumok állami tulajdonban vannak, de ezek hatékonysága különböző. Van, ahol jól működik, van, ahol rosszul, mert az egészet alapvetően a gazdasági szereplők mentalitása és viselkedése határozza meg. Ebből következően az egyfelől érthető, hogy ennek a kormánynak van egy ilyen víziója, de az már kérdéses, hogy mire lesz elegendő. A rossz hír, hogy az ellenzéknek víziója sincs, tehát ellenük ennyi is elég lehet. Az azonban már rövidtávon is költségvetési vonzattal jár, ha továbbra is ki akarják vásárolni a nekik nem tetsző cégeket.

A látszat az, hogy a célkeresztbe vett cégek előbb-utóbb meghajolnak, és sikeres az etatista gazdaságpolitika. Vagy legalább is sikeresebb, mint az előző kormányok próbálkozásai.

Az a logika vezet el ide, hogy mivel nem lehet a béreket emelni, nem tudnak munkahelyeket teremteni, valamilyen módon mégiscsak érzékeltetni kell az emberekkel, hogy javul a helyzetük. Az ágazatokat, szektorokat sújtó különadók abból az illúzióból táplálkoznak, hogy ott extraprofitok termelődnek. De ezeket a hipotéziseket máig nem támasztják alá konkrét számítások. Egy dolgot azonban látni kell: ez a gazdaságpolitika, ami azzal indult, hogy mindenáron csökkenteni kell az államadósságot, ma oda jutott, hogy éppen annyi adósságunk van, mint 2010-ben. Eközben azonban a 3000 milliárd forintnyi magán-nyugdíjpénztári vagyont »elköltötték«, tehát 3 év alatt ez a kormány is képes volt 10 százalékponttal megnövelni az ország adósságszintjét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 215 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Taxin
2013. szeptember 22. 16:01
Számításaik szerint a 750 ezer devizahiteles mellett csaknem 720 ezer díjhátralékos feje felett függ pallos. A bedőlő hitelek emelkedő számát már a bankok sem tagadják, a közműszámlák miatt bajba kerülőkről azonban kevesebb szó esik, miközben a szociális fórumnak 210 ezer olyan esetről van tudomása, ahol a tartozás már meghaladta a félmillió forintot, és a lakóknak esélyük sincs a tartozás rendezésére. http://nol.hu/lap/mo/20090521-vesz_-_helyzetben Több mint egymillió közműhátralékos Az adósságkezelő szolgáltatást az önkormányzatok nem szívesen alkalmazzák Az elmúlt hat évben a lakossági közműtartozások szinte megduplázódtak.Az adósságkezelő szolgáltatás viszont igazságtalan:a települések mindössze négy-öt százalékában elérhető. Az előre fizetős mérőórák terjesztését pedig az energiaszolgáltatók nem szorgalmazzák. Ónody-Molnár Dóra| NOL| 2010. december 27. http://nol.hu/belfold/20101227-tobb_mint_egymillio_kozmuhatralekos
flyb
2013. szeptember 22. 15:32
... és még folytatja az adósságnövelést, az ország eladását. Elmekórtani eset!
várúr
2013. szeptember 22. 14:37
Ügyesen irányított dezinformáló kérdések egy sértődött figurának. Aki egyetlen érdeme (volt) hogy Furcsány váltotta le. A fidesztől nem kapott koncot, innen a durca.
kulalak
2013. szeptember 22. 03:09
"Nem látom igazoltnak ... hogy a magyar gazdaság ... a külföldi vállalkozások kiszorítása után be tudna lépni ebbe a folyamatba, és az eredményeket ugyanazon a szinten tudja produkálni. ... az állam tud-e megfelelő érdekeltségi rendszert kialakítani. ... Aminek az a következménye, hogy ha a víz ... fogyasztói ára alacsony, akkor azt egyrészt máshol kell megfizetni," http://index.hu/velemeny/eheti/2009/10/26/nem_sirok_a_suezert A közellátást azért meg tudja oldani az ország egyedül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!