Ver még a pulzus

2013. szeptember 10. 15:04

Úgy tűnik, van egy olyan rétege a magyar ifjúságnak, amelyet szorgos munkájukkal sem tudtak lenevelni a hazaszeretetről, a közösség, az állam tiszteletéről a különféle televíziós csatornák. És egyebek.

2013. szeptember 10. 15:04
Sinkovics Ferenc
Magyar Hírlap

„Arról szoktunk beszélni, hogy a világ végzetesen elanyagiasodott, sőt, az anyagiak lettek életünk egyedüli és szinte kizárólagos vezérlő elvei. Ehhez képest az történt az idén, hogy húsz százalékkal több fiatal jelentkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre mint az előző esztendőben. (...)


Az egyetemen folyamatos fejlesztési munka folyik, az összberuházás összege eléri a 32 milliárd forintot, ezenkívül pedig az intézmény nagy hangsúlyt fektet a kutatásokra, ráadásul már a közigazgatási képzésben, később pedig a rendészettudomány terén is lehet itt majd doktori fokozatot szerezni. Tehát senkitől sem tagadják meg a kiteljesedés, a szakmai és tudományos előrelépés lehetőségét, képességeinek kibontakoztatását. (És talán nem mellékes az sem, hogy az egyetem különösen nagy gondot fordít majd a sportra, a lovarda mellett készülnek már például a lovaséletet kiszolgáló egyéb építmények, egységek.)

Mindezzel együtt az igazi kísérlet itt nem is az oktatás kapcsán folyik. Az igazi kísérlet az, hogy hol tart ma a magyar ifjúság, mihez, milyen eszmékhez kötődik, milyen értékeket vall. Mondjuk meg őszintén, ebben a kérdésben mindannyian nagyon borúlátók voltunk, s vagyunk is. Csakhogy a kísérlet eszköze, mérőműszere valami mást, pontosabban mást is mutat. Ha a közszolgálatin ilyen nagy volt a túljelentkezés, s ez az egyetem, ahol szinte egyedülálló módon, de nőtt a tavalyihoz képest a felvételizők száma, akkor itt valami másról van szó a jelenség mélyén. Úgy tűnik, van egy olyan rétege a magyar ifjúságnak, amelyet szorgos munkájukkal sem tudtak lenevelni a hazaszeretetről, a közösség, az állam tiszteletéről a különféle televíziós csatornák. És egyebek. No, nem lett volna olyan nehéz a dolguk, legalábbis azokkal nem, akik nemcsak otthon, de az iskolában sem kaptak semmit ezen a téren. Legyintgetünk lemondóan, de úgy látszik, ver még a pulzus.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2013. szeptember 11. 01:01
Vérlázító. Aki meg a közszolgálatban naponta húzza az igát mindenféle megbecsülés és béremelés (évek óta) nélkül fentartva az államot, az le van.... Kontraszelekció.
korona
2013. szeptember 10. 23:47
a remény hal meg utoljára, hogy t.i. ver még a pulzus
valattila1
2013. szeptember 10. 18:08
Abban a Ludovikában ver a pulzus (mekkora hülyeség ilyet írni!), amit először több milliárdért elkezdtek felújítani a Természettudományi Múzeumnak (pl. megfelelően temperált termek a gyűjteményeknek, betoninjekció, stb), majd egy tollvonással erre az új egyetemre "bízták". A mai világban miért kell egy egyetemnek ilyen épületben működnie? Iletteve pontosabban, ha új az egyetem, akkor miért kell szinte a belvárosba, egy olyan helyre tenni, ami bővíthetetlen, másra lett átalakítva, ráadásul eddig is volt hasonló funkciójú felsőktatási intézmény???
Ouroboros
2013. szeptember 10. 17:47
De szépen meg lehet fogalmazni azt, hogy seggnyalókból mindig van utánpótlás :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!