Durvul a kampány

2013. szeptember 23. 07:22

A három évvel ezelőtt unortodoxnak bélyegzett gazdaságpolitika egyes elemei ma már ortodoxnak számítanak, és több követőre találtak Európa-szerte.

2013. szeptember 23. 07:22
Szabó Anna
MNO

„Komolyra fordítva a szót: a közműszolgáltatók közösségi tulajdonba vétele és nonprofittá tétele, a családi adókedvezmény nemrég bejelentett kiszélesítése és a rezsicsökkentés folytatása kétségtelenül értékrendválasztást jelent, amire az ellenzéknek eddig nem sikerült választ találnia. Pedig elvileg ők képviselnék a hagyományos baloldali eszméket, legalábbis ezt mondják. A közműcégek rosszul sikerült privatizációjának utólagos védelmezése, az országból tíz év alatt több száz milliárd forint hasznot kipumpáló külföldiek sajnáltatása márpedig nem ebbe az irányba mutat.

A válságból lassan kikászálódó magyar gazdaság túl van egy nehéz konszolidáción. Végre a növekedéshez köthető feladatok megoldására lehet fókuszálni, ezért szükséges az előbb említett értékrendválasztás. A három évvel ezelőtt unortodoxnak bélyegzett gazdaságpolitika egyes elemei ugyanis ma már ortodoxnak számítanak, és több követőre találtak Európa-szerte. A bankadótól a monopolhelyzetben lévő multinacionális nagyvállalatokra kivetett szektorális adókig, a magánnyugdíjpénztárak átalakításától a rezsicsökkentésen át egészen az egyes hazai (nálunk a húsipari) ágazatok megmentéséig. A veszteséges bankokról pedig időközben kiderült, hogy nem azért kerültek bajba, mert kiszipolyozta őket a magas adó, hanem mert évekig felelőtlenül, főleg devizában hiteleztek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. szeptember 23. 08:35
Megjegyzem, hogy az "unortodox" jelző egy szakmai tréfa. Csak azok laikusok - Orbán, Matolcsy, Habony, Finkelstein stb. -, akik felkapták, és mint egy eredeti szlogent használják az elkövetett gazdasági dilettantizmusaikra. Az államosításban semmi eredeti nincs. DE az is csak egy lélegzetvételre elegendő, hogy amíg a "közösségi kézbe vont" vezetésük meg nem bukik, gyorsan megnyerjék a választásokat, és aztán majd kilopva belőlük az összes vagyont, bagóért értékesítsék a klientúrájuknak.
*ufó*
2013. szeptember 23. 08:21
csak egy kérdést megenged, madame ? mért nem 2010 őszétől nyomult a rezsicsöki ? gondolom, valamilyen érdeke volt a fidesz-kdnp-nek abban, hogy csak 2013-tól kezdjék ezt, és addig is fizesse a polgár a luxusprofitot a cégeknek, az kézenfekvő, hacsak nem lassú felfogásúak a fidex körüli 'gazdasági' szakemberek, amikor nem saját zsebükről van nagyba szó :)
Botos Menteur Máté
2013. szeptember 23. 07:36
Csak hogy lássuk világosan: 1. Magyarországot 1990 után olyan gazdasági-politikai pöcegödörbe taszították, amelyből kimászni évtizedekbe kerül. 2. E letaszítás fő aktora a volt kommunista nomenklatúra volt és ma is az. 3. 2010-ben a lakosság magához tért és felhatalmazta azokat, akik képesek a kimászásban segíteni. 4. De hogy még nehezebb legyen, nemzetközi erők ma ezerrel azon dolgoznak, hogy ne legyen kimászás. Erre hajt Baynau, Meseházi meg persze a sötét-elmebeteg böszme. 5. Ha a magyarok megint elvesztik az eszüket és ezeket hatalom közelébe segítik, az ország ismét 40 évre alámerül. A xarban.
ballada
2013. szeptember 23. 07:27
Hazaáruló mszp bajnai meseházi gyűlölködik .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!