A sorsközösség tudománya

2013. október 12. 10:18

A mai hatalmi politika mindent elkövet annak érdekében, hogy ellehetetlenítse azon tudományos műhelyek működését, amelyek más szellemiséget képviselnek.

2013. október 12. 10:18
Földes György
NOL

„A nemzetet nemcsak állama, kultúrája, hanem közösen megélt, közösnek gondolt történelme tartja össze: a sorsközösség érzete. Az anatéma soha nem az erő, hanem a gyengeség és az ezt leplező agresszivitás jele.

A mai hatalmi politika mindent elkövet annak érdekében, hogy ellehetetlenítse azon tudományos műhelyek működését, amelyek más szellemiséget képviselnek. Ma a történelemre, hagyományápolásra szánt pénzek nagy része fölött olyan központok rendelkeznek, amelyek egy hagyományt ismernek csak el. Ráadásul ezek mögött az intézmények mögött nincs komoly, elismert szakmai teljesítmény. Ez a gyakorlat ugyanakkor igyekszik megnehezíteni azoknak a műhelyeknek a tevékenységét, amelyek jelentősen előrevitték és viszik a magyar jelenkortörténet-írást. A történettudomány is kötődik a jelenhez, művelői a mában élő emberek –meghatározott világnézeti, ideológiai elkötelezettséggel. Ám a rendszerviták megoldása, a rendszervitákat folytatók vitájában az eredmény kihirdetése nem a tudomány és nem a történettudomány feladata.

Jó lelkiismerettel a történetírás nem szolgálhat politikai célokat. A történész nem azért kutat, hogy tevékenységével valakik politikáját segítse, másokét gátolja. A történész nem azért dolgozik, hogy törvényszövegek alapján értelmezze egyes korok szereplőinek életművét. Nem az a feladata, hogy politikusok által írt alkotmány- és törvényszövegek alapján érdemesítsen történelmi szereplőket: alkalmasak-e arra, hogy talapzatra állítsák, vagy leemeljék onnan őket. Nem a történész feladata, hogy jogi-politikai normaszövegek alapján olyan döntési folyamatban vegyen részt, amely arról szól, kikről lehet utcákat elnevezni és kikről nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2013. október 12. 23:49
Tudományos felkészültség.A Párttörténeti Intézet a Tudományos Szocializmus fellegvára! Megvert a sors, hogy zsenge gyermek létemre a nagyobb NÉKOSZ-os neofiták arra kényszerítettek, hogy a Szovjetunió Kommunista (bolsevik)Párt-jának történetét megismerjem-ha értettem belőle hézagosan valamit. Azt biztosan megjegyeztem, kit kell utálni!Trockijt, az esszereket, stb. Aztán évekkel később mint "tudományos szocializmus" került elő, új tantárgyként. Nos ,Földes elvtárs panaszkodik, hogy csak egy hagyomány van, amit favorizálnak. Önöknél hány volt?A marxista világnézet és a marxista munkásmozgalom hagyományain kívül a többi vagy retrográd, vagy opportunista, vagy narodnyik, vagy voluntarista ,anarchista, klerikális, reakciós, burzsoá, kispolgári, trockista, revizionista, fasiszta stb hagyomány és irányzat volt, ami ellen küzdeni kellett! Bizony Földes elvtárs, már Pelikán elvtárs is megmondta, hogy az élet nem habos torta! Így hát ne nézze hülyének a polgári kormányt, hogy az Önök zsákutcának bizonyult káros eszméinek kutatását nem áll szándékában támogatni! Pedig Önök fennen hangoztatták, hogy a marxizmus-leninizmus az élet motorja, egyetlen tudomány sem létezik nélküle! Hát ugye ebben tévedni tetszettek! "Sic transit gloria mundi!" Ezt sajnálatomra nem Lenin elvtárs mondta, de ettől még igaz!
Nannyó
2013. október 12. 17:35
Földes, veled a saját testvéred sem vállal sorsközösséget. Valami oka csak van annak, hogy a testvéred az Orbán-kormánytól Kossuth díjat kapott, tagja lett az új Nemzeti Színház társulatának... te meg pénzért pitizel egy ilyen vacak kis cikkben...
Krupp Skya
2013. október 12. 14:41
Pedig micsoda frappáns Teller levelet írt a műhelyetek. És ennek ellenére a Fidesz nem támogat benneteket? Akkor én is csak azt mondom amit a néhai Gyula mondott három deci vodka után: A jó anyját a Fidesznek!
kjkj945
2013. október 12. 14:24
Akinek akasztófát rendelt a sors, az nem fullad vízbe. Jaroslav Hasek Minden nap újabb állomás: Dönthetsz, kiszállsz vagy folytatod. Szerintem vívd még a harcod, Amíg itt vagy. Depresszió Beteljesíted majd emberi sorsodat bár kevéssel kezdtél elérsz majd még sokat vad-messziről jöttél mint olyan sok másik mégis elérsz egyszer magadhoz - hazáig. Szirmay Endre A sors láthatatlanul és hallgatagon virraszt az életek felett, és úgy történik minden, ahogy ő akarja. Rejtő Jenő A végzet, az hatalmas dolog. Nem lehet elszaladni előle. Utoléri az embert. Richard C. Morais Az élet nagy, igazán végzetes drámái oly csendesen kezdődnek, hogy már nyakig benne ülünk a drámai helyzetben, s még mindig nem értjük. A rák, a szégyen, a bukás, a nagy csalódás nem úgy kezdődik, mint az irodalomban: egy napon észreveszünk egy pattanást, vagy telefonál valaki, s olyan különösen beszél a készülékbe, nem is értjük igazán a szavait, vagy a nő, akit szeretünk, egyszer elfordítja fejét, szórakozottan. Így kezdődik. Nem. Ilyenkor már meg is történt. A végzet csendes. Csak a baleset ordít, sivít és csilingel. Márai Sándor Mert gyáva volt és szolga volt S életét élni sohse merte, A Sors, a sorsa, Hajh, be megverte, be megverte. Ady Endre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!