Lemaradt a lényeg

2013. november 21. 08:45

A rideg valót, a lustaságot és a semmittevést is látni kell, amelyért nemcsak mi, hanem a másik fél is vastagon felelős. Bőrszíntől függetlenül.

2013. november 21. 08:45
Lázin Miklós András
Magyar Hírlap

„Riasztó kép bontakozik ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) legújabb, a hazai cigányság helyzetét taglaló jelentéséből. Megállapításait olvasva az ember szinte – de nem minden sor után – bólint, és helybenhagyja a leírtakat. Egészen a dolgozat végéig tart ez az állapot – ott azonban jelentős hiányérzete támad. Ismét sikerült ugyanis elhagyni a lényeget, azaz annak föltárását, hogy a hajmeresztő állapotokért nem kizárólag a »többségi társadalom« (habár ez az idézőjeles meghatározás, egyáltalán nem mellékesen, épp oly ordas hazugság, mint »az összes cigány lop« kitétel) a felelős. (...)

Nem állítom, hogy a szegénység fölemelő állapot, de az sem áll, hogy kizárólag »mi« tehetünk a jelenlegi helyzetről. Bármiféle tisztességes, a kölcsönös megbecsülést kifejező viszonyhoz két fél szükséges. A fentebb említett két példánál maradva: ha a »másik« úgy hiszi, a kertet azért mellékelték a házhoz, hogy azon méteresre nőjön a tarack, az otthonát pedig nem takarítja, akkor ott hiba van. Az ilyen embert határozottan nem kívánom sem közvetlen, sem távoli szomszédomnak. Populizmus ide vagy oda, az ilyen alakok mellett lakjanak a rózsadombi jogvédők.

Mindannyian egyformának születünk e világra. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az megvetendő rasszista. A cigány gyermekben éppúgy megvan a tudásvágy, mint a magyarban. A könyv nem a szegénység miatt esik ki a csemete kezéből, hanem a lustaság hagyatja el vele. Bőrszíntől függetlenül. Aki ebben kételkedik, annak javaslom a putriból, bicskanyitogató familiáris viszonyokból indult seregnyi, világhírre szert tett tudós, pénzember, politikus, gondolkodó, zenész, művész önéletrajzát. Ha valaki feljebb akar lépni a ranglétrán, akkor semmi nem rettenti vissza. Aki pedig a langymeleg trágyalében óhajt ücsörögni, azt az isten pénzével sem lehet kicsalogatni onnan.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. november 21. 16:26
Mr Fabulous http://youtu.be/oG4ndbhOkpI [Hozzászóló kiszűrése] 2013. november 21. 13:50 Milyen kis lakonikus vagy!:D És bővebben? Nagyon jó?" Nagyon.
catalina9
2013. november 21. 13:46
Mr Fabulous http://youtu.be/oG4ndbhOkpI [Hozzászóló kiszűrése] 2013. november 21. 12:04 Mi a véleményed a CÖF-ről?" Jó.
catalina9
2013. november 21. 11:55
Ezeknél az emberjogista, szabadságdíler szervezeteknél képmutatóbb szervezet nem igen van.
kjkj945
2013. november 21. 10:04
"""Mit akar a vén liba? Mars vissza a putriba!"""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!