Lejárattuk már a pálinkát külföldön

2013. november 03. 13:27

A pálinka egy nagyon drága termék, ezért nem jellemző a nagyobb kiszerelés. Ha kiírnánk egy 7 decis pálinkára, hogy 12 ezer forint, mindenki szívrohamot kapna.

2013. november 03. 13:27
Maros Róbert
Agrárszektor

„Egy minőségi szilvapálinka, amit nagyüzemben állítanak elő, önköltsége 2500–3000 forint per hektoliterfok. Ez azt jelenti, hogy ha beállítod mondjuk 40 fokra, akkor 1200 forintra jön ki egy liter. Akkor fél liter 600 forint. Ezt még érleled, beállítod, dolgozol vele, lesz 700 forint. Befizeted a jövedéki adót, ami 666 forint. Most tartunk kb. 1400 forintnál. Ehhez jön a palack, ami 200 forint és az egyéb csomagolás, már 1800 forintnál járunk. Legyen mondjuk 20 százalék nyeresége a főzdének, 2160 forint eddig.

Ez persze nem igaz, mert ennyiből nem lehet kihozni. A Tesco árrése 35-40 százalék, így 3600 forintnál tartunk, vagyis ennyibe fog kerülni a Tescóban. A Rézangyal nem véletlenül van 0,35-ös kiszerelésben. A pálinka egy nagyon drága termék, ezért nem jellemző a nagyobb kiszerelés. Ha kiírnánk egy 7 decis pálinkára, hogy 12 ezer forint, mindenki szívrohamot kapna, és még ajándékba sem vennék meg. Miközben a vodkák, whiskyk ott vannak a polcokon 0,7-es üvegben 4000 forintért. 

Amióta megemelték a jövedéki adót, ezeknek is megemelkedett az ára, és az adómentes otthoni és bérfőzés nemcsak a pálinkának jelentett problémát, hanem minden szesznek, mert azok, akik azért vásárolnak kommersz szeszeket, mert alkoholisták, vagyis napi alkoholszükségletük van, régen sem pálinkát ittak, mert nem tudták megfizetni, hanem az alsó polcról vásároltak vodkát, rumot, brandyt, stb.

Az alsó polcon 2012-re 40 százalékkal csökkent az értékesített volumen. De ennek nem az az oka, hogy az emberek kevesebbet isznak, hanem rájöttek, hogy a napi alkoholszükségletüket sokkal olcsóbban meg tudják oldani házi pálinkával. A likőrgyárak válasza erre az volt, hogy csökkentették az alkoholtartalmat. Ezért van az, hogy az alsó polcon már 17 százalékos a vodka. A fogyasztóknak ez persze feltűnt, mert vásároltak belőle, de cserébe nem érték el a kívánt hatást. A pálinka nyilván teljesen más piacon mozog, mert egy fél liter kerül belőle alsó hangon 3500 forintba, vagyis az alkoholisták nem ezt vásárolják. Magyarország pedig nem azon az úton indult el a házifőzés legalizálásával, hogy az alkoholizmust csökkentse, de ez messzire vezet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nomine
2014. március 12. 10:49
a zsindejes palinka kifejezetten rossz volt a haver hazi palinkaja sokkal jobban adta a gyumolcsos izt es utott is ahogy kell aki polcos bolti palinkat vesz, azt sztem atverik kis utanajarassal sokkal jobbat es olcsobbat lehet beszerezni privatban
enmar
2014. március 12. 10:49
Én mindig házi pálinkát vásárolok, olyat, amit nem lehet boltban venni. 3000 ft literje, de 2500ért is vettem jót. Simán veri a kommersz viszkiket. Kóstoltam sok menő pálinka- guru termékét, a bolyhostól a panyolaiig, a közelébe sem jött a házinak, amit a készítő igazából magának csinál, csak a töbletet eladja.
heep
2014. március 12. 10:48
Nem nagyon értek a szeszes italokhoz. Lehet, hogy a pálinka egy ínyencnek jobb ital mint mondjuk egy skót whisky. Nekem a whisky jobban ízlik. De a világ nagy többsége szerintem ezzel így van. Szóval én nem fogok pálinkát venni amíg a whisky olcsóbb. De valószínűleg akkor sem vennék pálinkát ha olcsóbb lenne.
6qwasyx
2013. november 05. 18:04
Mint mindent, ezt is elbaszták Orbánék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!