Európai Unió: pro vagy kontra?

2013. november 10. 09:54

Az intézményes Európához való álláspontunkat nem az érzelmekre hallgatva kell megfogalmaznunk, hanem a reálpolitikát követve kell kialakítanunk.

2013. november 10. 09:54
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum

„Sokan azt gondolják, hogy az európai bizottság Magyarországra „pikkel”, állandóan kellemetlen megfigyeléseket, fölszólításokat küldözget, gyanúsít, kettős mércét alkalmaz, támadja kormányunkat. A sok keserűséget hallva a dolgok úgy néznek ki, mintha Moszkvától megszabadulva, Brüsszel kényuralma alá estünk volna. Másrészt nem múlik el nap anélkül, hogy ne jönne hír olyan kezdeményezésről, mely az Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. Ha ezek a pénzek nem léteznének nagyszámú újításról és befektetésről kellene lemondanunk. Ha más országok politikája sért bennünket, Brüsszelben panaszkodunk. A Szlovákiában vagy Romániában élő magyarokat sújtó intézkedések ellen hol keresünk orvoslást? (...)

Az európai parlamentben az erőviszonyok a választások eredményétől függnek. Noha a Néppárt (melyhez a Fidesz, a keresztény-demokraták és a középen elhelyezkedő pártok is tartoznak) rendelkezik a legtöbb képviselővel, azonban ha a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és a szélsőbal összefognak, többséget alkotnak. Ezek gondolatvilága a 1960-70-es években kialakult »poszt-modern« áramlatot tükrözi: elvetik Európa keresztény gyökereit, közerkölcsi kérdésekben laza, szabados nézeteket képviselnek, a polgárok egyéni jogaihoz nem társítanak kötelezettségeket. Szemükben gerenda a magyar politika, mely olyan értékekre épül, mint a család, a hazafiasság, a pénzügyi hatalmak megregulázása. Ennek a »baloldali« tömbnek ellen kell állni mindaddig amíg a közvélemény változása már nem Cohn-Benditeket, Verhofstadtokat és Tavareseket küld a parlamentbe.

Ami Európa jövőjét illeti, sokan úgy vélik, hogy egy nemzetek fölötti Egyesült Európa és a Nemzetek Európája között kell választani. Ám a valódi járható utat a szubszidiaritás elve jelzi. Jacques Delors volt eddig az európai bizottságnak valószínűleg legjobb elnöke. Helmut Kohl és Francois Mitterrand idejében ő vezette be ezt a gondolatot, mely a keresztény szociális tanítás egyik szerves része. Azt sugalmazza, hogy a hatalomnak a polgárokhoz olyan közel kell működnie, ahogy csak lehet. A helyi település, megye, régió csak olyan hatalmat ruház át állami (nemzeti) szintre, mely azt jobban tudja működtetni és az állam is csak olyan hatásköröket ruház át az Unióra, melyet az jobban tud kezelni. Persze, hogy ki miben illetékes, ezt csak egyeztetés útján és a tapasztalat alapján lehet eldönteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2013. november 10. 21:07
Az mindenesetre megfontolandó, hogy mindössze két kifejezetten gazdag kis állam (Norvégia és Svájc) engedheti meg magának, azt hogy nem lép be. A többi kisebb rájött arra, hogy kint sokkal inkább ki van szolgáltatva a multiknak, mint tagként, ahol legalább valamilyen játékszabályok vannak.
Akitlosz
2013. november 10. 16:58
Kontra. A ország semmivel sincsen jobb helyzetben, mint az uniós tagság előtt. "Ha más országok politikája sért bennünket, Brüsszelben panaszkodunk. A Szlovákiában vagy Romániában élő magyarokat sújtó intézkedések ellen hol keresünk orvoslást? (...)" Mert az EU mit orvosolt eddig? A népek összekeverésében, a nemzetek gyengítésében érdekelt EU-nak csak nyűg a nemzeti kisebbségek ügye, sőt léte. Minden ilyesmi csak hátráltatja őket a céljaik az Európai Egyesült Államok birodalom létrejöttében. Nekik az a jó, hogy minden európai népet minden európai néppel jól összekevernek, s az egészet nyakon öntik négerekkel, fűszerezik indiaiakkal s muzulmán szósszal tálalják. Allah akbar. Ez a politika az európai nemzetek végét fogja jelenteni, ha így marad. "elvetik Európa keresztény gyökereit," A keresztény gyökereket el is kell veti, ne gyökerek vezessék ezt a kontinenst! Európában már akkor civilizáció és kultúra volt, amikor a keresztények még a szentlélek heréjében sem voltak, nemhogy Európában! "a magyar politika, mely olyan értékekre épül, mint a család, a hazafiasság, a pénzügyi hatalmak megregulázása." Duma szinten belső használatra. Közben Izrael lett Magyarország nyolcadik szomszédja, elítélik Horthy Miklóst, Deákot ajnározzák Kossuth helyett, s cionistábbak a bolsevikoknál. "Azt sugalmazza, hogy a hatalomnak a polgárokhoz olyan közel kell működnie, ahogy csak lehet." A jelenlegi magyar kormányzat ezzel éppen ellentétes politikát folytat. Az önkormányzatoknak egyre kevesebb a hatalmuk, mozgásterük, a megyei önkormányzatoknak pedig igazából soha nem is volt ilyenjük.
oskar
2013. november 10. 11:35
Túl nagy lett a "vízfej". Az EU nemzetállamok közössége. Szerintem minden tagállam parlamentje válasszon ellenzékből, kormánypártból olyan képviselőket akik részt vesznek az EU bizottság, parlament munkájában. Nem kell külön EU- bizottság, EU parlament, EU biztosok...stb. Nem kell egyik országban sem EU parlament választás. Igen sok pénz szabadulna fel -szerintem- amit hasznos dolgokra lehet elkölteni.
basatu
2013. november 10. 11:09
Nem kellett volna belerángatni az unióba az országot,akkor,és még sok mindent nem kellett volna úgy csinálni,azaz kiárusítani az országot és lebontani a gazdaságot! A jelenle4gi helyzetben csak az unió a biztos pont az országnak.Az uniót az USA példájára kell átalakítani,azaz mindenek felett álló központi kormány,azaz erős hadsereg,külés belpolitika,központi költségvetés,a manufaqktúrális gazdaság támogatásának teljes felszámolása!Kilépni az euból most Magyarország számára teljes katasztrófa lenne,azaz éhenhalnánk,és a munkanélküliség 3x-sára emelkedne és totális államcsőd következne be!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!