Jogegység első olvasatban

2013. december 19. 20:17

A Kúria azt a közkeletű nézetet fogadta el, amely szerint az ügyfelek bizonyos haszon, előny reményében vették fel a kockázatos devizaalapú kölcsönöket.

2013. december 19. 20:17
Kulcsár Anna
MNO

Első olvasásra úgy látszik: a Kúria azt a közkeletű nézetet fogadta el, amely szerint az ügyfelek bizonyos haszon, előny reményében vették fel a kockázatos devizaalapú kölcsönöket, hiszen a forinthitelért jóval magasabb kamatot kellett volna fizetniük. Ezt úgy fordíthatnánk le: aki ilyen körülmények közt is aláírta a szerződést, magára vessen. Nem éppen az ügyfelek mellett szól az a további megállapítás sem, amely szerint a bíróságnak arra kell törekednie, hogy a szerződés érvényben maradjon. Ez annyit tesz, hogy – ha netán pereskedésre kerülne sor – a kisebb hibát törölhetnék a megállapodásból, a lényeg azonban változatlan maradna: a tartozást meg kellene fizetni. Példaként említhető az az eset, amelyet pár hónapja bírált el a Kúria, és úgy rendelkezett, hogy az árfolyamréssel eltérései utólag korrigálhatók. Tegyük hozzá: az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés problematikája egyelőre nem került terítékre, mert a legfőbb ítélkező fórum ebben a tárgykörben az Európai Bíróság ítéletére vár. (...)

Kevés figyelmet kapott, de talán az egyik legérdekesebb része a határozatnak, hogy vajon módosíthatja-e a bíróság a devizaalapú hitelszerződést. Az eddig nyilvánosságra hozott szövegből úgy látszik, szinte sohasem. A törvény szerint a módosítás akkor lenne lehetséges, ha a körülmények utóbb annyira megváltoznak, hogy ezzel sérül egy-egy ügyfél lényeges jogos érdeke. Ilyenkor a joggyakorlat általában az egyedi, személyes szempontokat mérlegeli. A Kúria most úgy látta: az elmúlt évek társadalmi, gazdasági változásai nem egy-egy esetben, hanem tömegesen okoztak hátrányt a bankok ügyfeleinek, ez pedig már egy másik kategória.

Emiatt a nem kívánt hatások kiküszöbölése nem bírói, hanem törvényhozói szerződésmódosítással történhet meg. A feladat visszakerült a jogalkotókhoz. Egy korábbi alkotmánybírósági határozat egyébként már rögzítette ezt a verziót. Az Alkotmánybíróság közvetlenül a rendszerváltozás után lehetővé tette, hogy az Országgyűlés három százalékról tizenkét százalékra emelje fel a régebben felvett lakásépítési kölcsönök kamatát. Az indok akkor az volt, hogy a társadalmi, gazdasági átalakulás miatt a költségvetés nem tudja tovább vállalni a szerződésben megjelölt kamattámogatást.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silvester
2014. január 16. 13:51
Bujjal mar vissza Te Barom jo kurva anyadba,ha van neked ilyen.Ha meg nem lenne ne rofogj e foldon diszno modjara.Moslekolj diszno var a mutero vajuja,zabalj,hogy meg hulyebb lehess.
Zokni
2014. január 16. 13:51
"Tudod hány ismerősöm..." - írja azokról, akik kihasználták az üzletet a dologban. És ráadásul pont ezeknek nyílt meg a lehetőség, hogy kedvezménnyel visszafizethessék a fennmaradó kölcsönüket. Hála Viktornak. Akik maradtak, azok maradtak a szarban.
pitypang1125
2014. január 16. 13:51
Nagy egy ökör vagy, de most jól látod a dolgot. Tudod hány ismerősöm van aki befektetésként 2-3 lakást vásárolt, majd azt kiadta albérletbe? Tudod hányan építettek szinte luxus ingatlant deviza hitelből, holott igen messze álltak anyagilag még ahhoz is hogy ezeket a házakat belakják rendesen, és a rezsijét kifizessék?
micream
2014. január 16. 13:50
azt azért szeretik elfelejteni, hogy akik deviza hiteleket vettek fel, évekig sokkal kevesebb kamatot fizettek, mint a forint hitelesek. esetleg visszafizethetnék az akkori kamat különbséget és utána lehetne beszélni a megmentésükről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!