Orbán Viktor, a nyelvstratéga

2014. március 06. 07:39

Az új tudományos, illetve annak látszó intézet közvetlenül a miniszterelnök irányítása alatt áll majd. Jó lesz.

2014. március 06. 07:39
Domány András
hvg.hu

„Komolyan mondom, megijedtem, amikor megláttam a Magyar Közlönyben, hogy a kormány Magyar Nyelvstratégiai Intézetet alapít. Bár általában az a véleményem, hogy normális demokráciában a kormány nem üzemeltet tudományos intézeteket – ennek például »központi hivatal« lesz a jogállása! –, mert arra ott vannak az egyetemek, a Tudományos Akadémia hálózata, a nagy iparvállalatok, de a Veritast vagy a Rendszerváltáskutatót még megértettem. A történelmet a politika mindig ki akarja sajátítani, ehhez közvetlen hivatalnoki függésben lévő emberek kellenek. Olyanok, akik tudós létükre vállalják ezt a hivatalnokságot. Az azonban elképesztő, hogy a kormány ilyesmivel akar foglalkozni:

a középtávú magyar nyelvstratégia kidolgozásának irányítása és szakmai felügyelete (őszintén szólva nem is értem, mit jelent ez);

  • a magyar nyelv szerkezetének, sajátosságainak, működésének kutatása és a kutatás eredményének alkalmazása a közoktatásban;
  • különböző szaknyelvek tudatos fejlesztésének koordinálása;
  • szakértői állásfoglalások készítése a közigazgatás és a közmédia számára;
  • nyelvi kisebbségvédelem;
  • új magyar nyelvi tankönyvprogram nyelvészeti szakmai alapjainak kidolgozása;
  • a magyar nyelvi értékvesztéssel szembeni irányelvek kidolgozása.

A történészek után most a nyelvészek kaptak egy megalázó pofont, hiszen a Magyar Tudományos Akadémiának van egy kiváló Nyelvtudományi Intézete és több más kutatóhelye, ahol a felsorolt témákkal elismert szakemberek foglalkoznak. Erre most mégis van 100 millió forint és húsz státusz, ez most, a választások előtt ennyire sürgős. Mellesleg azt a – sajnos nem alaptalan – magabiztosságot is mutatja, hogy nem lesz itt olyan kormány a közeljövőben, amelynek ilyen intézet nem kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bánegressy
2014. március 06. 10:41
No para. Ez csak egy "kis kifizető státusz" egy a szindikátus alá tartozó olyan fazonnak, akinek még fontos fizetni a hallgatásáért. Ezért fog előbb utóbb összerogyni ez a piramis/játék is. Nem győz Vitya újabb és újabb szabad felhasználású hiteleket felhajtani, hogy a szindikátust pénzelni bírja és még a legális résznek, tht az államnak is jusson működésre.
Akvínói akvavit
2014. március 06. 10:02
Annyi kretént, amennyi az MTA nyelvtudományi intézetében van, ritkán láttam és annyi hülyeséget is, mint ami onnan kijön.
*ufó*
2014. március 06. 09:04
jogos az intézet léte mivel a fidesz-kdnp erkölcstelen vezetőinek olyan nyelvek kellenek, amik a sűtt kóbásztól elhízott dagatt seggüket nyalják, eképpen csökkentve kisebbrendűségi komplekszusukat (sicc !)
Mandi NER
2014. március 06. 08:39
Domány azért van meglepve, mert csak Varsóból tudósította a bolsi médiát és nem Párizsból. Ott hatalmas, mindenkori kormányzati erőkkel dolgoznak a francia nyelv fenntartásán, fejlesztésén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!