Ha nem jön el az igazi

2014. április 02. 14:48

Sokan azért nem mennek el szavazni, mert úgy érzik: silány választékból kell válogatniuk.

2014. április 02. 14:48
Mráz Attila
A TASZ jelenti

Persze, egy majdnem tökéletes camembert és egy ízetlen gumidarab között nagy a különbség. A kérdés sokak számára nem az, hogy érdemes lehet-e egyáltalán egy kicsit is kompromisszumos szavazatot leadnunk (naná! ld. fent), hanem az: mekkora kompromisszumot érdemes bevállalnunk. Ez attól függ, hogyan értékeljük a politikai helyzetet. Ha a választásoknak nagy a tétje, a szavazásnak is több értelme van. (Vö.: mennyire kínoz bennünket a sajt iránti vágy?) Az a Te dolgod, hogy kiértékeld: mekkora a tét. Ehhez legalább két dolgot érdemes figyelembe venned.

Egyfelől: van-e olyan érdeked, nézeted, amelynek a szemedben igencsak tökéletlen képviselete is jobb, mintha az adott érdeked, nézeted képviselet nélkül maradna? Ha igen, ez jó ok a részvételre. A szavazatod nélkül az adott érdeket, nézetet vagy nem képviselné senki, vagy pedig gyengébb országgyűlési képviseletet nyerne, és így kisebb befolyása lehet a törvényhozásra.

Másfelől: van-e olyan érdek vagy nézetcsoport, amely épphogy nagyon távol áll Tőled, vagy alapvetően elhibázottnak tartod, ám távolmaradásod közvetetten ennek az érdek- vagy nézetcsoportnak a képviseletét segítené? Ha igen, van értelme lényegében bármelyik, a kifogásolt érdekek, nézetek képviseletének gyengítéséhez hozzájáruló politikai erőre szavaznod. Ilyenkor a ló helyett érdemes lehet elfogadni a szamarat -- még akkor is, ha a szemedben ez óriási kompromisszumot jelent. Az ilyesfajta „ellenszavazás” nem gyerekes, hanem racionális magatartás, amelyet a helyzet és saját érdekeink, nézeteink higgadt kiértékelése alapoz meg. Szomorkodni lehet felette. A gyógyszerek ízét sem mindig szeretjük, sőt a mellékhatások néha bizonyos tekintetben jelentősen rontanak az életminőségünkön – de ha fontos nekünk az, amit szedésükkel elkerülhetünk, nem kérdés, a gyógyszert vagy a kezelés elmulasztásának következményeit érdemes-e választanunk. Ha pedig nem vagyunk hajlandóak dönteni, inkább a mellékhatásokat vagy az elkerülendő végzetet válasszuk-e, majd az élet dönt helyettünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Guinea
2014. április 03. 01:26
Hátja, kurvára hiányzik a pedofil Kőszeg-párt. Az ördögnek.
moha
2014. április 02. 20:26
egyik oldalról a fidesz bebiztosította a fennmaradását:"..ne a kamion szajrét nézd, én eltakatítom a kommunistákat" másik oldalról az mszp bebiztosította a fennmaradását: mindenkit maga elé tart hárításul a haverok közül..." mi vagyunk a kormányváltók, az egyetlen demokraták...aki mást állít nem demokrata" harmadrészt a jobbik bebiztosított fennmaradását:" elszámoltatunk....rendet-és igazságot szolgáltatunk"..a népekben való dühöt, gyűlöletet és a jogos elégedetlenséget is erdeményesen szörfőli meg negyed részt az LMP a remény pártja: reménykedik abban hogy , huzni tudja egy parlamenti párt minden előnyét annak karierr lépcsőit....ugrásra kész egzisztenciák várják a felelősségnélküli politizálás, beszologatás fizetményét.... akkor már talán valamelyik kis párt? igen,igen ó igen...bármelyik
tóth mária
2014. április 02. 16:46
TASZ? ugyan kérem, kacagni lenne kedvem. Egy gyülevész brancs! rájuk sem szavaznék, ha lehetne.
kjkj945
2014. április 02. 16:03
ITAR . .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!