Mindenkiből lehet igazi

2014. április 03. 16:07

Ha elmész szavazni, ezzel egy ördögi kört törhetsz meg. Minél kevésbé vagy hajlandó elmenni szavazni, annál kevésbé figyelnek rád a pártok, s annál kevésbé fog Neked tetszeni a programjuk.

2014. április 03. 16:07
Mráz Attila
TASZ

Ha elmész szavazni, ezzel egy ördögi kört törhetsz meg. Minél kevésbé vagy hajlandó elmenni szavazni, annál kevésbé figyelnek rád a pártok, s annál kevésbé fog Neked tetszeni a programjuk – emiatt pedig még kevésbé akarsz majd elmenni szavazni, és így tovább. A kört Te törheted meg: ha biztos szavazóvá válsz, ezzel tudatod a politikai verseny szereplőivel: érdemes odafigyelni rád. A kezdetben kompromisszumos szavazataid helyett tehát idővel egyre kevésbé kell kompromisszumot kötnöd, amikor a politikai kínálatból választasz. Hiszen idővel egyre inkább Neked megfelelő programokkal is jelentkeznek majd a pártok, mert tudják: a Te szavazatoddal is parlamenti helyeket nyerhetnek. A folyamat beindításához lehet, hogy eleinte olyan pártra, jelöltre kell szavaznod, aki a Te szemedben távol áll az igazitól – de idővel azáltal nevelheted ki belőle az Igazit, hogy szavazol.

De én épphogy a távolmaradással üzenek…

Sokan ezzel ellentétben úgy gondolják, épp azzal tudják alakítani a politikai kínálatot, ha távolmaradásukkal egyértelműen jelzik: egyik jelölt sem felel meg az elvárásaiknak. Elsőre ez racionális ötletnek tűnik, hiszen a piac is sokszor így működik. Ha a vevők teljesen elfordulnak egy terméktípustól, akkor a gyártók kénytelen rájönni: valami mással kell előrukkolniuk, mint amit eddig kínáltak. Miért nem működik tehát ugyanez a választások során?

1. Mindegy mit üzensz, ha nélküled is ugyanakkorát lehet nyerni

Egyrészt azért, mert a választási rendszerből következően a szavazástól való távolmaradás ma Magyarországon nem jelent önmagában elégséges „piaci kényszert”. Az országgyűlési választásoknak 2014-től ugyanis nincs részvételi küszöbe: ha egész Magyarországon csak százan mennének el szavazni, akkor is érvényesek lennének a választások. Ez azt jelenti, hogy az új választási rendszerben kevés szavazattal is lehet nyerni illetve erőfölényt szerezni más jelöltek, pártok fölött, ha elég kevesen vesznek részt a választásokon. Márpedig a pártoknak, jelölteknek sajnos csak akkor elengedhetetlen odafigyelniük az állampolgárok különféle érdekeire, nézeteire, ha valóban széleskörű az állampolgárok részvétele – azaz nem nyerhetnek vagy tehetnek szert nagyobb befolyásra anélkül, hogy ne vennének figyelembe sok különböző érdek- és nézetcsoportot. A részvételi küszöb hiánya tehát sajnos értelmetlenné teszi a választások bojkottálását, mint a politikai piac vélt kényszerítő eszközét. Tévedsz tehát, ha azt hiszed, a szavazás bojkottálásával átalakulásra ösztönzöd a politikai erőket. Ellenkezőleg: csak a részvételeddel tudsz nyomást gyakorolni és idővel igényeidnek megfelelőbbé alakítani a politikai kínálatot.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. április 03. 18:12
Mráz-Ráz-Megráz.Engem nem. Sugallod, mint a Hazaffyass Népfront a 99 % -os részvételi arányt.Csak most Marx nélkül. Annál inkább a TŐKE NEVÉBEN!De merem remélni, hogy nektek egy darabig befellegzett! Mért?Mert végre VÉGE! KONYEC! FINE! BASTA! ( a kecskéjét hol hagyta?) ITT A VÉGE! ENDE! NEM HALLGATUNK KENDRE! MERT MINDENT TÖNKRE TENNE! MINT A STEINER és a KÜHNE! A SZOCI REZSIM BŰNE! DE NEM KELL ETTŐL FÉLNI! EZ NEM A SIMON BÉBI! KI PÉNZÉT BANKBA RAKTA, ONNAN IS KILOPTA! ITT VÉGET ÉR A MÓKA, NEM LESZ NŐI KVÓTA! NE NÉZZÉL RÁM FURCSÁN, MERT ELQOURTA A GYURCS....
Kárpáti Zoltán
2014. április 03. 16:58
Faszkivan. Jövőre be lesz fejezve ez az egész idióta demokráciásdi is. Unom. Már az egész ország egy bolondokháza lett. Nem hülye pártok kellenek ide, hanem egy király.
Haragosi
2014. április 03. 16:11
most akkor mi van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!