Háború van, fegyverbe!

2014. május 13. 14:14

Katonák azok, akik egy este a projektmunkából hazaérve, kidobják a router-t, és reggelig szeretkeznek.

2014. május 13. 14:14
Böcskei Balázs
Dinamó Műhely

„Ennek a Pentagon-fogyasztói kapitalizmusnak az első nomádjai, az üres háború első igazi katonái azok, akik leülve egy kávézóban nem  kérik a wifi-kódot; azok a sétáló emberek, akik eldobják mobiltelefonjukat, megállnak, belépnek egy telefonfülkébe, és azt használják. Katonák azok a munkások, akik hajnalban még alszanak a buszon, este már alszanak rajta. Akiknek nincs semmijük, csak hogy beledöglenek a munkába. Katonák azok, akik karórájukon nézik meg az időt okostelefon helyett, akik lemondanak arról, hogy ingyenes honlapkészítési tanfolyamra járva vessék vissza a civilizációt. Katonák azok, akik egy állásinterjún arcon nevetik az igazi pszeudo-munkát megtestesítőt, a HR-est. Az üres háborút leleplezők azok, akiknek a természetről nem a természetesség előállítására szakosodott kozmetikaipar kedveskedő agresszivitása jut eszükbe, hanem az erdő. A lehetetlen kor katonái gyermeki naivitással fákat simogatnak, hazaérve instagram helyett kérdéssel fordulnak nagyszülőhöz: »Mesélj, milyen az, amikor az ember él!« Katonák azok, akik egy este a projektmunkából hazaérve, kidobják a router-t, és reggelig szeretkeznek. Az igazi katonák nem digitális és nem akciósajánlat-újság logisztikájában szerveződnek, az igazi harcosok kibújnak a wififelhő alól. S leendő katonák azok, akik a mai kiállítás vetített képeinek megtekintése után elkezdenek kételkedni magabiztosságukban, flegmaságukban és jófejségükben.


Az üres háborúval szemben az igazi ellenállás a történés. Az ellenállásban – ha eredményes, ha nem – minden nap más nap. Az ellenállás során minden nap elmesélhető, nem történik meg ugyanaz kétszer. Ennek az ellenállásnak a puha vég otthonában, a nagyvárosban kell kezdődnie, amelynek házgyára a Szílicium-völgy. Ahol a digitalizált és fogyasztói jelen van, ahol az azonnaliság van, ahol így nincs idő. Az igazi háború az idő visszaszerzése érdekében zajlik. 

Az otthon ugyanis ott van, ahol nem áll az idő. Ha nem áll az idő, akkor van honnan elindulni és van hova menni. A kettő között pedig történések zajlanak. Az idő cselekvés, az időhöz való viszonyunk pedig a politikához való viszonyunkat tükrözi. Aki időben és térben, nem pedig a fogyaszthatóban akar élni, annak cselekedni kell. A hálóba szervezettek ugyanis nem mennek sehova, és nem is érkeznek haza. Az időért folytatott harc feltétele, hogy elkülöníthető legyen a hús-vér ember és a technológia, a szerethető és a lájkolható, a gyűlölhető és az elrejthető, az érinthető és a megbökhető (poke), az élő és az online. Az ember nem lehet otthon bájtokban, digitalizált helyeken nem lehet ágyat vetni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. május 13. 17:07
Hülyegyerek. Attól, hogy kommunikálok még baszok. Ezt érted?
Akitlosz
2014. május 13. 15:58
"belépnek egy telefonfülkébe, és azt használják." Azt ugyan hol? A telefonfülkék nagyobb részét már régen leszerelték, a maradék sem húzza már sokáig. Pár évvel ezelőtt egyszer taxiztam Budapesten, aztán mondtam a sofőrnek, hogy az utcában, ahova megyünk, majd lesz egy telefonfülke, ott álljon meg! Hát már nem volt ott a telefonfülke az utcában. Úgy eltüntették egyik napról a másikra, mintha soha nem is lett volna ott. --- "akik karórájukon nézik meg az időt okostelefon helyett" Engemet mindig is zavart az a karóra a karomon annak idején. A bőrnek nem tett jót, kényelmetlen volt. Én örülök, hogy többé már semmi szükség rá. Manapság inkább már inkább csak a sznobok viselnek karórát, mert ők azt hiszik, hogy a karóra nem csak egy időmérő eszköz, hanem ékszer. Pedig csak egy elavult időmérő eszköz, nem ékszer.
ottapont
2014. május 13. 15:50
'wififelhő' Ugyan! Ez már a múlt. A jelen már a lenyelhető password meg az elektromos chip https://www.youtube.com/watch?v=fzB1EcocAF8 Többről van itt szó mint időről, totális kontroll a cél. Egyébként fülkéből telefonálni jó ötlet, a Matrixban is így csinálták. :)
Locassen
2014. május 13. 15:48
Mielőtt nagyon elkezdenétek szimpatizálni vele, a Dinamó Műhely tagjai "egy olyan új baloldalért dolgoznak, amellyel azonosulni lehet, amely korszerű, zöld, feminista és aktív". Ehhez képest néha írnak ilyen retrográd, pszeudoromantikus, luddita szellemiségű hülyeségeket. Az itt nem idézett végszót meg már nem is kommentálnám külön, mert magáért beszél: "Az üres háborút fel kell tehát emberivel tölteni! Szervezkedni kell, konfrontálódni, szabotálni, megbénítani, betörni, visszahúzódni, majd újra támadni! Le kell számolni a moralizáló gyengeséggel, meg kell vetni a döntésképtelenséget, a sterilitás embertelenségét, katonának kell lenni, a jogos erő kultuszát kell elhozni! Egyet tehetsz, ha az elvesztett éveid után térben és időben akarsz élni: fegyverbe!" Nem volt ez már egyszer? '60-as, '70-es évek, diáklázadások, Rote Armee Fraktion, Heller kommunái stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!