Hova tűnt az Európai Unió zászlója?

2014. május 13. 08:11

A nemzeti összetartozás határokon átívelő üzenetének részeként elhelyeztük a székely zászlót a Parlamenten, viszont kérdés, hogy miért társul ehhez az uniós zászló eltüntetése.

2014. május 13. 08:11
Nagy Gergő
Ars Boni

Több kérdés is adódik. Először is nem világos, hogy az »erős nemzeti kormány« gondolata, a nekünk járó tisztelet megkövetelése miért is áll szemben azzal, hogy uniós tagállamként kitűzzük a zászlót az »országunk főterén« álló Parlamentre, a magyar zászló mellé. Következetes politika, hogy a nemzeti összetartozás határokon átívelő üzenetének részeként elhelyeztük a székely zászlót a Parlament épületén, viszont kérdés, hogy miért társul ehhez – az Európai Uniótól való távolságtartás vagy eltávolodás szimbólumaként – az uniós zászló eltüntetése. Akad még szabad zászlórúd azon a homlokzaton.

A legfontosabb mégsem ez.

Az Országgyűlés a demokrácia és a népképviselet, fogalmazzunk úgy: a népakarat letéteményese, amit az Országház épülete, így zászlói is valamilyen módon szimbolizálni hivatottak. A Kossuth tér egy szimbolikus helyszín. És azzal ellentétben, hogy a pártszékháza táján mindenki saját belátása szerint nyúl a különböző jelképekhez, hiszen a pártját, annak eszmeiségét, és mindezen keresztül szimpatizánsait képviseli, a Parlament nem pártszékház, még kétharmados többséggel sem. Amit a Kossuth téren üzenünk, az a magyar társadalom egészének üzenete mind saját magunk, mind Európa felé.

Persze mindenki tudja Magyarországon, hogy van egy Jobbik, aminek képviselői szeretnek uniós zászlót égetve kampányolni, amikor éppen volt országgyűlési képviselőjük nem a Parlament ablakán dobja ki vagy teszi be a képviselői wc-be azt. Tudható az is, hogy a legtöbb felmérés szerint Magyarországon nőttön-nő az Európai Unióból kiábrándultak aránya. Sokaknak nyilván egyáltalán nem hiányzik az uniós zászló a Kossuth térről.

De azért Magyarország mégiscsak az Unió tagja. Erről ugyanis hoztunk egy döntést, amit még semmilyen formában nem vontunk vissza. Ezért is volt ott korábban a magyar mellett az uniós zászló – pedig ahogy látjuk, még csak nem is volt kötelező. Vajon ma valóban kimondható, amit a zászló bevonása sugall, miszerint a többségi magyar társadalom az Európai Uniótól való távolodás pártján áll? Megkérdeztek erről bárkit? Ki döntött róla? Van ennek bármiféle nyoma? Beleszólhattunk, beleszólhatunk ebbe? Pedig nagyon jó lenne végre kompromisszumra jutnunk bizonyos kérdésekben, és ha valami, hát az Európai Unióról való gondolkodás is ezek közé tartozik. Lehet azt állítani, hogy a másodszor kétharmaddal megválasztott politikai erő mindenre felhatalmazást kapott, de ha valóban a »háromharmad« képviselete a cél, akkor jó néha szóba állni a többiekkel is. Az Unióról speciel népszavazással döntöttünk.

A zászló bevonása így lesz a párbeszéd-nélküliség, és egy kétes felhatalmazással vívott szabadságharc szimbóluma. Hiszen mit tudunk? A zászló ott volt, most meg nincs. Sok egyéb, az alkotmányos jogállamhoz kapcsolódó témához hasonlóan ezt a döntést sem előzte meg és nem kíséri nemhogy társadalmi párbeszéd, de még nyílt vita sem, hanem valaki dönt, és a döntést már készen kapjuk. És most így van, csend van, és olyan, mintha minden a legnagyobb rendben volna.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monkey4you
2014. május 13. 16:22
Hova tűnt az Európai Unió zászlója? ----------- Körútra ment!!! Most Horvátországban üdül az Adrián!!!
BőröndÖdön
2014. május 13. 14:52
Ez is a pávatánc része,a felcsúti kisember szegénységi bizonyítványa!
Papuska
2014. május 13. 14:40
Miről vitatkoznak? Természetes, hogy a "nyugat" nem ad semmit ingyen. Ez üzlet! Érdekek közössége. Azt is meg kell érteni, hogy az Unió egy "nagy piac" ahol a kofák védett körülmények között árulnak, de állandó harcot kell folytatniuk azért, hogy a "legjobb standokat" megszerezzék. Jobb bent, mert a kint a leterített rongyról árulók töredék annyit sem keresnek, mint a bent lévők, de a bent lét sincs ingyen. Nem tesz szívességet az Unió nekünk, és természetesen semmit nem ad ingyen. A másik igazság, hogy legalább akkora szüksége van az Uniónak ránk, mint nekünk rájuk. Magyarország stratégiai helyen volt, van és lesz ebben a térségben. Aki képes vele gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani, az jól jár. Magyarország, mint piac is jelentős, mint útvonal fontos, és bizonyos áruk és kapcsolatok szempontjából az Unió kapuja. Egyszerűen ocsmány az, amit egyesek állítanak rólunk, közben itt élnek és magyarul beszélnek! Primitív, tudatlan, bunkó emberek, telve gyűlölettel. Nem képesek megérteni, hogy természetes dolog a megfelelő státusz kiharcolása a közösségen belül. Szinte mindenki hasonlóan tesz, bár vannak tényleg megalázkodott koldusok is, de ők régen is koldusok voltak, csak abban az időben még tőlünk koldultak. Most jobb urat találtak. Lelkük rajta!
Kvasztics Fedor
2014. május 13. 14:15
Na, akkor itt van barátod, a gugli: https://www.google.hu/search?q=eu+cukoripar+d%C3%A1n+mez%C5%91gazdas%C3%A1gi+biztos&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=MAxyU8LaLqjc8gez34DoBA Felülről az ötödik, Előző-Felszólalás címen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!