Szolidaritásunkat fejezzük ki a CÖF-fel

2014. június 05. 14:02

Abban teljesen igaza van a CÖF-nek, hogy elfogadhatatlan a véleményszabadság szempontjából, hogy az MSZP-elnök hozzájárulása kellene a róla készült fotónak egy politikai kampányban való felhasználásához.

2014. június 05. 14:02
Alkotmányjogászok
Így írnánk mi

A szólásszabadság ügyében azonban éppen az a szép, hogy olyan szereplők, jelen esetben a kognitív disszonanciával küzdő kormánypárti civilek jogainak érdekében is fel kell lépni, akikkel amúgy semmiben nem értünk egyet. Márpedig abban teljesen igaza van a CÖF-nek, hogy elfogadhatatlan a véleményszabadság szempontjából, hogy az MSZP-elnök hozzájárulása kellene a róla készült fotónak egy politikai kampányban való felhasználásához. Ez ugyanis – bár elképzelhetünk persze egy kedélyes telefonbeszélgetést Csizmadia és Mesterházy közt, aminek a végén utóbbi hozzájárul, előbbi meg átküld néhány előnytelen Orbán-képet a szocialista kampányhoz – természetesen azt jelenti, hogy hiába kellene tűrnie amúgy akár a bohócos plakátnak a politikai kommunikáció legaljára sorolható szintjét is egy politikusnak, jogszerűen mégsem lehet soha egy politikus arcképét politikai közlésekben felhasználni.

Márpedig a politikai vitába a politikai ellenfelet ábrázoló plakátkampánynak ugyanúgy bele kell férnie, mint a Lázár Jánosról vagy Csizmadia Lászlóról készült mémeknek. (...)

A tegnapi bírósági döntés tehát szerintünk alkotmányellenesen korlátozta a szólásszabadságot, és nagyon reméljük, hogy az csak egy egyszeri – a polgári jognak a személyiségvédelmi szabályokra is kiterjedő jelentős átalakulásának hevében történt – kisiklás volt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2014. június 05. 18:57
"kognitív disszonanciával küzdő kormánypárti civilek" Ezt azért ki kellene bővebben fejteni. Engem kormánypárti civilként érdekelne, hogy pontosan mivel is küzdök. Aztán még az is kiderülhet, hogy az alkotmányjogászok küzdenek vele, csak kivetítik rám a saját problémáikat, ha már a pszichologizálásnál tartunk. A fotó-dologgal természetesen egyetértek: a pártok használhatják egymás fotóit politikai célre. Még van másodfok, ha jól tudom, ott helyre lehet hozni a bakit.
kerekes
2014. június 05. 17:26
Hajrá Cöf!
nyugalmazott tanár
2014. június 05. 15:45
"teljesen igaza van a CÖF-nek, hogy elfogadhatatlan a véleményszabadság szempontjából, hogy az MSZP-elnök hozzájárulása kellene a róla készült fotónak egy politikai kampányban való felhasználásához." Különösen akkor, amikor a való igazat hirdeti az a plakát: ezek tették tönkre az országot és nem érdemelnek újabb esélyt.
chicano again
2014. június 05. 14:11
Nyaljatok,nyaljatok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!