Adót fizetni kötelesség. És igazat mondani?

2014. június 17. 13:07

Tisztességtelen és hazug az a kormányzati állítás, hogy egyes ágazatok nagyvállalatai ne fizetnének adót Magyarországon.

2014. június 17. 13:07
Domány András
hvg.hu

Természetesen fizettek közterheket a külön adók bevezetése előtt is az energetikában, a távközlésben, a bankszektorban. Ma is fizetik a most szociális hozzájárulási adónak hívott munkáltatói kötelezettséget a dolgozóik után, mert éppen ezekben a jórészt külföldi tulajdonú nagyvállalatokban nem szokás a feketefoglalkoztatás. (A dolgozók pedig a jövedelemadót és a tb-járulékot.) Fizetik beszerzéseik után az áfát, a helyi önkormányzatnak az iparűzési adót, nyereségük után – ha van – a társasági adót, továbbá a cégautóadót, a szakképzési hozzájárulást (ha a törvény szerint kötelesek rá), és még sok egyebet. Egyes nagy ipari beruházásoknál előfordult, hogy egy időre felmentették a befektetőt a társasági vagy az iparűzési adó fizetése alól, de ez a kormány, illetve az adott önkormányzat döntése volt olyankor, amikor a befektetett összeg nagysága, az új foglalkoztatottak száma sokkal több előnyt jelentett, mint amennyi bevételről az állam vagy a település néhány évre lemondott. (Tegyük hozzá: induló vállalkozásoknál egy darabig amúgyis jellemző, hogy nincs nyereség, amelyből társasági adót kellene fizetni.) Ilyenkor bizonyára előfordult, hogy a befektető feltételül szabta az átmeneti adómentességet, de a döntés akkor is a magyar szerveké volt. Továbbá az imént felsorolt további adófajtákra sosem vonatkozott a felmentés.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. június 21. 09:47
Ők a Tórát említették.
Agricola
2014. június 18. 15:46
"Tisztességtelen és hazug az a kormányzati állítás, hogy egyes ágazatok nagyvállalatai ne fizetnének adót Magyarországon." De az élet szép! A sors azzal kompenzál bennünket, hogy nekünk adta Domány Andrást, aki nem tud mást tenni, mint az igazat, csakis a színtiszta igazat közölni a sohasem hazudozó HVG hasábjain!
Ángyán Páván
2014. június 18. 15:43
Gójnak mindenképpen.
Ángyán Páván
2014. június 18. 15:43
Akasztott ember házában kötelet, hávégében igazmondást emlegetni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!