Alkotmánybíróság: védelem a várandós nőknek

2014. június 23. 17:10

Mondvacsinált indokokkal nemcsak a kismamákat, hanem senkit sem lehet elbocsátani. Interjú.

2014. június 23. 17:10
Frida Tamás
MNO

Eddig a felmondási védelem csak akkor illette meg a várandós nőket, ha terhességükről előzetesen tájékoztatták a munkáltatójukat. Ha ezt elmulasztották, vagy a magánéletük védelme érdekében szándékosan nem közölték, esetleg még nem is tudtak arról, vagy nem voltak benne biztosak, hogy gyermeket várnak, felmondás esetén a tájékoztatás elmulasztása miatt nem illette meg őket a terhes nők felmondási védelme. Vagyis a korábbi joggyakorlattal szemben felmondás esetén utólag már nem hivatkozhattak arra, hogy gyermeket várnak, a felmondás a terhességük ellenére jogszerű volt. Ráadásul a törvény szövegéből az következett, illetve ennek a feltételnek a gyakorlatban csak úgy lehetett megfelelni, hogy a felmondási védelem fenntartása érdekében a munkáltató felmondási szándékától függetlenül a munkavállaló nőknek folyamatosan tájékoztatniuk kellett volna a munkáltatójukat az éppen aktuális állapotukról, ami a magánszféra súlyos sérelmével járt, hiszen nem csak a teherbe esésről, de a magzat elvesztéséről, a meddőségi problémákról is be kellett volna számolniuk rendszeresen. Vagyis választaniuk kellett a magánéletük védelme és a felmondási védelem között. Ezen korrigált most az Alkotmánybíróság az előzetes bejelentési kötelezettség eltörlésével. Így visszaállt a korábbi állapot: felmondás esetén a munkavállaló hivatkozhat a terhességére, és ha ezzel él, nem lehet jogszerűen elbocsátani. (...)

Kiterjed-e a védelem a szülés utánra is, azaz köteles-e a munkahely fenntartani a nő helyét, illetve szigorítottak-e azon, hogy ne lehessen mindenféle mondvacsinált indokkal nem visszavenni egy nőt a gyes letelte után?

Pontosítanék: a gyes a gyermekgondozási segély, az állam által nyújtott pénzügyi támogatás, folyósítása független a munkáltatótól. Amit a munkahely köteles nyújtani, az a szülés után járó 24 hetes szülési szabadság és a gyermek harmadik életévének betöltéséig járó gyermeknevelési célú fizetés nélküli szabadság. Az, hogy ezeket a szabadságokat milyen mértékben veszi igénybe az anyuka, kizárólag az ő döntésétől függ. A hároméves korig járó fizetés nélküli szabadságot egyébként az apuka is igénybe veheti. A szülő dönthet úgy is, hogy a három év letelte előtt visszamegy dolgozni. Ekkor a munkába lépés után a gyermek hároméves koráig csak akkor lehet elbocsátani, ha a munkahelyen már nincs a végzettségének, képességének, gyakorlatának megfelelő munkakör és a felajánlott másik munkakört elutasítja. Egyébként mondvacsinált indokokkal nemcsak a kismamákat, hanem senkit sem lehet elbocsátani. A munkaviszony munkáltatói felmondása kizárólag a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességeivel, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet, a munkáltató köteles a felmondást megindokolni. Ha az indoklás nem a valóságnak megfelelő, a munkavállaló bírósághoz fordulhat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2014. június 24. 20:47
"Egyébként mondvacsinált indokokkal nemcsak a kismamákat, hanem senkit sem lehet elbocsátani." Na ennyi fogalmuk van a valós életről.
Akitlosz
2014. június 24. 20:46
Akkora álszentség ez a felmondási védelem! Számtalan módja van annak, hogy a munkáltató megszabaduljon a munkavállalójától. Próbaidő alatt ugye nincsen semmilyen védelem, sem indoklási kötelezettség. Aztán nyugodtan lehet határozott időre munkaszerződést kötni és azt hosszabbítgatni. Vagy nem hosszabbítani, szintén indoklás nélkül. A munkajog egy kalap alá veszi a munkaszerződés lejártát, a munkavállaló halálát illetve a cég jogutód nélküli megszűnésének esetét. Ilyenkor a munkaviszony csak úgy megszűnik, nem lehet mit tenni a jog szerint. Bár ugye teljesen egyértelmű, hogy a cég a nem kívánatos dolgozókkal nem hosszabbít szerződést, s éppen azért eleve határozott időre köti csak a munkaszerződéseket, hogy így indoklás nélkül kitehessen bárkit. Aztán minek felmondani, amikor rendkívüli felmondással is ki lehet rúgni a dolgozót és akkor még végkielégítést sem kell fizetni? Amelyik menedzser egy óra alatt nem tud olyan felmondási ürügyet kreálni, amelyik bíróság előtt is megállja a helyét ő egyszerűen alkalmatlan a pozíciójára. Lopott, megszegett valami céges előírást, szabályzatot stb. Aztán még a dolgozó örülhet, ha nem jelenti fel a cég, és elfogadhatja a közös megegyezéses távozását. Egy nagyon nagy és híres multinál úgy rúgták ki a szakszervezet elnökét miután kiderült, hogy demonstrációt akar szervezni, hogy leveleket küldözgettek az illető e-mail címéről, ami ellenkezik ugye a céges szabályzattal. Az nem gond, hogy az adott időpontban a gépe közelében sem járt a dolgozó. Melósokat még könnyebb kirúgni. Csak betesznek valami céges cuccot az illető öltözőszekrényébe, aztán az illető jelenlétében kinyitják azt, s jegyzőkönyvezik. Aztán próbálhatja megmagyarázni a bíróságnak, hogy ő nem lopott és fogalma sincsen, hogy hogyan került az öltözőszekrényébe a cucc. Na ezt sem az ujjamból szoptam sajnos. Én is voltam már szakszervezeti tisztségviselő egyik munkahelyemen. Persze engemet is gyorsan kirúgtak emiatt. Elvittem az ügyet a Strassburgi bíróságra, a Legfelsőbb Bíróságra, az Alkotmánybíróságra, az Ombudsmanhoz, a Munkaügyi Főfelügyelőséghez az alsóbb szintek után. Persze mindenhol veszítettem. Szóval akkora, de akkora kamu ez a felmondási védelem. Az álszentség egyik csúcsa.
bunko_jobbos
2014. június 24. 09:44
A tököm kivan, hogy senkiháziak kormányozzanak. Bevezetném, hogy az Alkotmánybíróság csak együttszavazással hozhat döntést. Olyan nincs, hogy 51:49 az arány. A hajléktalanok utcai tartózkodását szabályzó törvény megsemmisítésével húzták ki nálam végleg a gyufát. Mert SZERINTÜK valamilyen (szokásos jogi hasbaakasztós szájbarágós szöveg után) elvből levezethető. Azokból baszki minden levezethető és az ellenkezője is. Mondhatták volna, hogy csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!