Atomot nem, villanyt igen

2014. június 28. 17:22

Képzeljék el, hogy hirtelen, egyik napról a másikra eltűnik a hazai villanytermelés harminckilenc százaléka. Ez nagyon sok, több mint a harmad.

2014. június 28. 17:22
Lázin Miklós András
Magyar Hírlap

Nézzük tehát a javasolt alternatív megoldásokat, amelyek elméletileg alkalmasak a köddé vált több száz megawatt pótlására – nem havonta, mint a villanyszámlán szerepel az a pár száz kilowatt, hanem óránként. Ismétlem, óránként!

Van ugye a víz – na ez az, ami nálunk szóba sem jöhet. Oka pedig: Bős-Nagymaros. Halkan iktatom be ide, ha legalább részben állna, nem itt tartanánk – de ez immár csak elméleti kérdés. A kettes verzió a napelem. Nincs az az Alföld, Hortobágy, Mezőföld, ahol el tudjuk helyezni a szükséges mennyiséget – s ne legyenek kétségeink, a természetvédők sem bólintanának rá a sok millió csillogó táblára. A szélkerék dettó ebbe a serpenyőbe esik. Szegény sas, még nekirepül és kinyiffan. Csúcstározó – a magát csak egy kicsit is komolyan vevő zöld feje már a fölvetésre is szederjessé válik, így ez is kiesik. Kémiai erőmű – no, az lesz ám csak a szép tűzijáték, ha fölrobban egy ködös őszi hajnalon. Az iszapömlés gyermekjáték volt ahhoz képest. Geotermikus erőmű. Pipecül hangzik, de mit csináljunk a föld mélyéből kinyert vízzel? Engedjük tán a szabadba? Lehet, csak szerintem piszok randa és kiábrándító egy kihalt folyó. Ha pedig mégis visszasajtoljuk, rögvest drágább lesz a leves, mint a hús.

Vegyünk külföldről? Remélhetően egyikünk sem hiszi, hogy ha hiány adódik az értékesítőnél, bennünket nem kapcsol le rögvest. S abban az álomban se ringassuk magunkat, hogy a határon túlról olcsón dől az áram. Úgy ugrabugrálunk majd – a tánc szó ugyanis erős túlzás lenne esetünkben –, ahogy az eladó fütyül. (A gáz máris intő példa lehet.) Tévedés ne essék, a fentiek és az azokhoz fűzött elutasító indokok nem a mi ötleteink, hanem Paks ellenzőié.

Magyarul: semmi sem jó – de villany azért legyen. Ebben közmegegyezés van (ál)demokrata és természetvédő, LMP-s világmegváltó és a gondolkodásra képtelen full idióta között. Mi sem rajongunk az atomért – de még mindig messze jobb, mint ülni és vitatkozni a sok eleve halálra ítélt ötleten –, arról nem is beszélve, hogy közben mindannyian pontosan tudjuk, hamarosan ránk borul a sötétség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2014. június 29. 21:51
"elméletileg alkalmasak a köddé vált több száz megawatt pótlására – nem havonta, mint a villanyszámlán szerepel az a pár száz kilowatt, hanem óránként. Ismétlem, óránként" Azon kívül, hogy teljesen egyetértek a szerzővel, a fenti idézet elég zavarosra sikeredett. Mert megawattot említ, amit összehasonlít a villanyszámlával, ahol kilowatt van. Namármost a MW a teljesítmény mértékegysége, a számlán viszont tutira nincs teljesítmény, hanem munka, azaz kW óra (kWh). És ott van, hogy nem havonta, hanem óránként, de a teljesítmény már el van osztva az idővel. Szóval ez a részt lehet, hogy átgondolta, de én nem teljesen értem.
MacPhisto
2014. június 29. 15:02
A sötétség már rég ráborult a szerzőre. Meg a Magyra Hírlapra.
Secnir
2014. június 29. 14:36
" A kettes verzió a napelem. Nincs az az Alföld, Hortobágy, Mezőföld, ahol el tudjuk helyezni a szükséges mennyiséget – s ne legyenek kétségeink, a természetvédők sem bólintanának rá a sok millió csillogó táblára. A szélkerék dettó ebbe a serpenyőbe esik. Szegény sas, még nekirepül és kinyiffan. Csúcstározó – a magát csak egy kicsit is komolyan vevő zöld feje már a fölvetésre is szederjessé válik, így ez is kiesik. Kémiai erőmű – no, az lesz ám csak a szép tűzijáték, ha fölrobban egy ködös őszi hajnalon. Az iszapömlés gyermekjáték volt ahhoz képest. Geotermikus erőmű. Pipecül hangzik, de mit csináljunk a föld mélyéből kinyert vízzel? Engedjük tán a szabadba?" ez hülye? egy általános iskolás ülve megcáfolja, amit ez nekifutásból összehordott! nem számol? baromságokat ír ? geotermikus erőműnél szabadba nyomják a vizet? mi van?
Berecskereki
2014. június 29. 12:36
„Az MTA munkatársa – Mj. Mezei Ferenc - szerint Csernobil tragédiáját a szabályok szándékos megszegése okozta – mert sajnos az atomenergia-termelésben nem különítették el a civil és a katonai szférát, így más szempontok érvényesültek az erőmű működtetésekor – Fukusimában pedig a korrupció, amit Mezei finoman összefonódásnak hívott. „Az állami hivatalnokoknak 60 évesen nyugdíjba kell menniük, azután az erőművek ellenőrzéséért felelős egykori hivatalnokok az erőművekben kapott munkát, ha kellően jóindulatú volt” Büky Gergely. „Számításai szerint azonban kétségtelen, hogy az atomerőmű fajlagos költsége még mindig a legolcsóbb. Míg a 60 év élettartammal kalkuláló atomerőműnél a bekerülési költség 3,3 forint kilowatt óránként, addig ez a szélerőmű esetén 6,8, napelemnél akár 18 forint is lehet. Ha az erre felvett hitel kamatait is beszámítjuk, akkor az atom esetében a költség 10 forintra, a napelemnél 25-30-ra, a szélenergiánál 10-14-re kúszik fel.” Forrás: http://index.hu/belfold/2014/02/18/megkesett_atomkonferencia_az_mta-n/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!