A bíróság jól megágyazott a parlament devizahiteles döntésének

2014. június 06. 16:06

Aa egyszer a Kúria is elismeri, hogy az effajta kölcsönök mögött a bankok szempontjából devizaforrás állt, akkor miért nem fogadják el, hogy volt átváltás is, amit a bankárok állítanak?

2014. június 06. 16:06
Pénzkérdés
Pénzkérdés

A jogegységi határozat június közepére időzített következő fejezetében arról is döntenek majd, hogy tisztességes-e, hogy az árfolyamkockázat kizárólag a fogyasztót terheli. Komolyabb tétet tennénk arra, hogy a Kúria nem minősíti majd tisztességtelennek ezt a gyakorlatot. Idézzük a Szegedi Ítélőtábla határozatának egy részletét: »Az elsőfokú bíróság a devizaalapú hitelek előnyeit, illetve az árfolyamváltozásból fakadó kockázatokat az adósok oldalán - az adósok terhére – helytállóan értékelte. Önmagában egy olyan polgári jogi ügylet, kölcsönszerződés, amelyben a forint árfolyam kedvezőtlen alakulása növeli a törlesztő részlet nagyságát (ugyanakkor a forint erősödése csökkenti azt) nem érvénytelen, az ezt előíró kikötések – miként azt az elsőfokú bíróság helyesen kifejtette – nem tisztességtelenek.«

Ellentmondást jelent azonban továbbra, is, hogy ha egyszer a Kúria is elismeri, hogy az effajta kölcsönök mögött a bankok szempontjából devizaforrás állt, akkor miért nem fogadják el, hogy volt átváltás is, amit a bankárok állítanak. A Kásler-ügyben hozott másodfokú jogerős ítéletben ugyanis részletesen leírnak egy svájci frankos swap-ügyletet, mondván efféle devizacsere-ügyletek keretében szerzik be a bankok  a kölcsönszerződésekhez szükséges CHF-forrást. A Kúria mostani ítéletében viszont arra a következtetésre jutott, hogy fogyasztói szinten, azaz a »deviza alapú kölcsönszerződések esetén nem kerül sor átváltásra csak átszámításra«.  Mindebből azt a következtetést kell a bankoknak levonniuk, hogyha a bíróságok el is ismerik, hogy banküzemi szinten, azaz az üzleti folyamat részeként átváltanak devizát, annak a költségét a Kúria mostani ítélete alapján a fogyasztói szerződésekben nem érvényesíthetik.

Ez az ítélet túlmutat a Kásler család devizahitelének ügyén, ugyanis a napokban hozott döntés alapján a kormányzat kellő felhatalmazást kapott arra, hogy törvényalkotással nyúljon bele a devizahitel-szerződésekbe. Ehhez már csak a június közepére várható jogegységi határozat szükségeltetik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2015. december 22. 01:49
ez a pénzkérdés milyen forum..egy ember..vagy több? az ilyeneket kellett volna belelöni a dunába..szarházi társaság..mondom ezt ugy, hogy egy fillér hitelem nincs... eljön egyszer az idö, hogy égnek majd a házatitok..nyakatok 3-szor elmetszve..ti föld söpredékei..
Fahrenheit 451
2014. június 24. 17:37
"miért nem fogadják el, hogy volt átváltás is, amit a bankárok állítanak?" mert nem volt.
Lázár Fácán
2014. június 16. 19:13
Aki azt állítja hogy volt deviza átváltás, az nyilvánvalóan hazudik Csak be kell menni egy magán pénzváltóba és látni fogjuk hogy az átváltásról hivatalos BIZONYLATOT állítanak ki Mivel ilyet egy bank se tud felmutatni, így átváltás sem volt
kuwiq
2014. június 16. 19:13
Azért az se tiszességes, hogy a szerződésben eleve kizárják, hogy az adós a devizahitelt devizában törlessze. Naná, mert akkor lemaradnának az átváltási nyereségről. Nyilvánvalóan tisztességtelen lépés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!