Az utolsó felvonás előtt

2014. szeptember 08. 07:43

Mindenki várja az utolsó felvonást, az elszámolást, amihez törvény készül. Ennek előkészítésébe erkölcsi alapon és a hatályos törvényeink miatt is be kell vonni az adósok érdekvédelmi szervezeteit.

2014. szeptember 08. 07:43
D. Horváth Gábor
Magyar Nemzet

„A legsúlyosabb örökség a devizahitelesek sorsa, amely a kormányzati segítség mellett is akadályozza egyelőre a hatékony banki működést, illetve még mindig fenyegeti családok tízezreinek létét.

Ha valamilyen kérdésben, akkor ebben az érdekeiket hatékonyan képviselni tudó bankok és a jóval gyengébb civil társadalom is hiperaktív. Mindenki várja az utolsó felvonást, az elszámolást, amihez törvény készül. Ennek előkészítésébe erkölcsi alapon és a hatályos törvényeink miatt is be kell vonni az adósok érdekvédelmi szervezeteit, amelyek ezt egyelőre nem érzékelik. Sérelmükről és az egyeztetés hiányának veszélyeiről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezetek. A nyilvánosság előtt panaszolták el, hogy – bár a 2010. évi CXXXI. törvény szerint – a kormánynak kötelessége a társadalmi egyeztetés a jogszabályok előkészítésében, ám ennek egyelőre semmi jelét nem látják. (...)

Várható, hogy a bankok ezen okból is támadják majd ezt a törvényt az Alkotmánybíróságnál és az unió intézményeinél. Mindez megismétlődhet az elszámolási törvény esetében is, akár az adósok részéről. A civilek a törvényesség betartását követelik, s azt, hogy a jogszabály tervezetét meg kell ismertetni a legteljesebb nyilvánossággal, hogy a társadalom véleményt nyilváníthasson és e véleményeket az előkészítők kiértékeljék.

Az ajtó tehát, amelyen az adósokat képviselő szervezetek dörömbölnek, csak látszólag van nyitva. Mihamarább ki kéne tárni előttük, mert az idő nagyon sürget.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2014. szeptember 08. 08:56
Mindenféle fontosnak tűnő, szép célnál fontosabb, h. ennek a néhány százezer családnak a sorsa megoldódjék. Az államnak nem kéne, h. ehhez köze legyen, de a devizahitelek fölfutáskor nem tett semmit a leállítás érdekében a lassan már előrelátható következmények miatti egészséges félelemtől, svájci hivatalos figyelmeztetéstől és kötelesség tudástól vezérelve, részben hagyták, h. minden TV-ben, a "közszolgálatin" is reggeltől estig dübörögjön az agresszív, ostoba, erkölcstelen reklámfolyam, 1000-rel. Ki hallott már olyat, h. karácsonyi ajándékot kölcsönből? Leszakad az agyam, h. vegyünk két masszázsfotelt hitelből, mert ugyan egy Karácsony van egy évben de legyen mindenkinek saját, meg wellness üdülést pezsgővel a pezsgőfürdőben kölcsönből. Egyszer mindenért fizetni kell. A Heti Válasz többször figyelmeztetett, h. csak az vegye föl, akit devizában fizetnek, vagy akinek a forinthitel felvétele sem lenne gond. Az én családom speciel, még a 2000-es évek elején vett föl autó vásárláskor néhány 100.000.- FT-ot, és fura, de akkor olyan volt az árfolyam ingadozás, h. nem is jártunk vele rosszul. Most úgy tűnik nekem, h. van több grandiózus terv és nagyon fáj a szanálásra fordítandó pénz. Fáj, bizony, de ezen túl kell lenni és valószínűleg most már minél előbb, annál jobb! Szerintem ez a csőd minden 100-ból 15-20 magyar családot még mindig érint, ennyi ember nem kerülhet koldusbotra! A 100-ból 10 család is sok. Az árfolyam a térségbeli valutákkal, az euróval párhuzamosan romlott, nálunk az ország kiszolgáltatottsága által indokolt kissé nagyobb mértékben, mint pl. a nagyon értelmes pénzügy-gazdaságpolitikát 25 éve folytató lengyeleknél. A lengyelek NEM kótyavetyéltek el iparágakat, biztos hasznot hozó tevékenységeket, pl. pénzváltás, élelmiszer kiskereskedelem, nem hagytak nemzeti kézből kicsúszni. Volt kölcsön jóváírás is, még a legelején. Ennyivel állnak jobban, nem kevéssel.
balbako_
2014. szeptember 08. 08:42
Essünk végre túl rajta.
kukagyerek
2014. szeptember 08. 08:21
"Az utolsó felvonás előtt" .......... Milyen utolsó felvonásról pampogsz, öreg csont? Eddig semmilyen felvonás nem volt csak parasztvakítás, és időhúzás.
Zokni
2014. szeptember 08. 08:06
"Ugyanakkor a demokráciát és a jogállamiságot tiszteletben tartó állampolgárként megvárták a választásokat, majd kétszer is úgy szavaztak, hogy az ilyen barbár cselekedetekre vetemedett pártokat a leghátrább sorolják a kormányzás lehetőségétől." - írja a fentin kívül az ócska lapjában. (A devizahiteles témát unom, pláne, hogy a bankok kifogásolják: nincs társadalmi egyeztetés a "mentő" törvények meghozatala előtt...) De. Tehát a FENTI ("barbárság") ellen szavaztak. Viszont a korrupció, a stadionépítés, balta, és baltás gyilkos exportálás, Közgép, Habony - az ki is, vagy mi is (?) - tekintélyelvű, "keleties" "demokrácia" stb. MELLETT. Ehhez még a szokásos orbániáda jöhet, hogy a kétharmados parlamenti arányt kétharmados támogatásnak "kommunikálja".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!