Nevel az állam

2014. szeptember 01. 08:48

A magyar állam logikusan felépített téveszmerendszerének egyik vezető tünete, hogy úton-útfélen nevelni akar.

2014. szeptember 01. 08:48
Hajba Ferenc
NOL

„A magyar állam logikusan felépített téveszmerendszerének egyik vezető tünete, hogy úton-útfélen nevelni akar. Nemcsak a poroszosan poros Hoffmann-iskolákban, s nem csupán a tanköteles gyerekeket, hanem a felnőtteket is. Istentől és a szavazóktól eredeztetett küldetésének tartja, hogy ránk sózza a saját ideológiáját és erkölcseit. (...)

A történelmi példák sajnos mutatják, hogy a felnőtt emberek – egyének, társadalmi csoportok – állami nevelési kísérlete mindig egyben átnevelési próbálkozássá válik. Egy-egy eszme, ideológia erőszakos agyba töltésére azonban erkölcsileg még egy kétharmad sem hatalmazhat fel egyetlen államot sem. Érvelhetnénk azzal is, hogy a modern állam fő funkciói között sehol sem szerepel felnőtt állampolgárainak a nevelése, de hát az illliberalizmus zavaros, a nyugati értékeket fogalmi lényegéből következően törvényszerűen tagadó nemzeti és globális víziójában modernitást emlegetni önmagában is szentségtörés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2014. szeptember 01. 11:08
Hajba Ferivel nem akarnék hajba kapni,de akit nem nevelnek, az is nevelődik, neveli a rossz példa, bűnözők sokasága.Államérdek a lelkiismeretes, dolgos ember, ha a család nem tud elég jól nevelni, bizony az államnak be kell segíteni.
Box Hill
2014. szeptember 01. 10:52
Sok hülyeséget tömörített ez az írás össze: "a modern állam fő funkciói között sehol sem szerepel felnőtt állampolgárainak a nevelése" Ha Ausztráliát modern államnak lehet tekinteni, ott felnött fejjel is naponta tanított az állam vagy felhívta arra a figyelmemet, hogy hol, mit kéne még tanulnom. Vége, hossza nem volt az állami kampányoknak az egészséges életmódról, a vízzel való takarékoskodásról, a "Life be in it" mozgalomról, az energiatakarékosságról, a közlekedésbiztonságról, a törvények, a jog változásáról, a dohányzás, a drog és az alkohol káros hatásairól, stb. A pénzügyi alapismereteket ott már a "home economy", mondjuk háztartástan című tárgyban gyerekeknek tanítják.
briganti
2014. szeptember 01. 10:32
Ti aztán tudjátok! 9millió fasisztát neveltetek át és nyomorítottatok meg áldásos népszabis tevékenységetekkel több, mint 50 évig. Hogy lehet ilyen vastagbőr a pofádon te internacionalista mosladék? Örülj neki, hogy lyuk van seggeden. Meg a pofádon.
ördöngös pepecselés
2014. szeptember 01. 10:17
"a modern állam fő funkciói között sehol sem szerepel felnőtt állampolgárainak a nevelése" a törvények és a törvények betartatása az mi? mert tekinthetjük pénzszivattyúnak vagy félelemkeltő eszköznek is csak akkor miféle liberalizmust tetszik siratni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!