Orbán és a civilek

2014. szeptember 17. 13:59

Aki beleolvas Orbánnak az ELTE jogi karán írt szakdolgozatába (amit történetesen az elnyomó állam és a civil szféra viszonyáról írt), talán Orbánt is, de az Ökotárs és a kormány által szorongatott többi civil meghurcolásának sztoriját szinte bizonyosan jobban megérti majd.

2014. szeptember 17. 13:59
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

„A mai kormány – legyünk egészen pontosak: a mai Orbán Viktor – elsősorban azokat a civileket szereti, akik a kormánytól kapott pénzen a kormányt segítik, mindenekelőtt az ideológiai hátország építésében. Ugyanakkor írásos bizonyítékunk van róla, hogy miniszterelnökünk a múltban még mást gondolt erről. Aki beleolvas az ELTE jogi karán írt szakdolgozatába (amit történetesen az elnyomó állam és a civil szféra viszonyáról írt), talán Orbánt is, de az Ökotárs és a kormány által szorongatott többi civil meghurcolásának sztoriját szinte bizonyosan jobban megérti majd.

»Minden társadalom szervezetében léteznek olyan intézményesített csatornák, amelyek funkcióik szerint a társadalomban kialakult igényeket, érdekeket közvetítik a döntéshozatali folyamatban közreműködők felé. A mozgalmak ebben a megközelítésben válságjelzők és válsághordozók lehetnek, ami feldolgozási, megújulási kényszer elé állítja a politikai intézményeket« – írja Orbán Viktor a rendszerváltás előestéjén. Szerinte két eset lehetséges: ha a politikai felépítmény megérti a társadalmi igényt, és hajlandó változ(tat)ni, akkor a civil mozgalom betöltötte a feladatát, hiszen a társadalmi igény politikai cselekvéssé változott. Ha viszont nem – utóbbi kifejezetten a zárt politikai struktúrákra, az egypártrendszerekre jellemző –, akkor nem fogja felszívni a változtatási szándékot, hiszen ezekben a rendszerekben nem a társadalom, hanem a párt mondja meg, hogy mire van igény. Ilyenkor a párt által választott megoldással szemben alternatívát megfogalmazó és azt a nyilvánosság elé táró civil mozgalom – Orbán szavaival – nem a válság jelzője, hanem »maga a testet öltött válság«, és a krízis nem a társadalmi probléma kezelésével, hanem a mozgalom eltakarításával ér véget.

Annak idején a dolgozatot olvasva valószínűleg százból százan azt gondolták, hogy Orbán Viktor erősen hisz a nyitott piacgazdaságban és a civilek politikakorrigáló szerepében. Most viszont úgy tűnik, hogy a tények (akkor és ma is) pontos értelmezéséből végül anakronisztikus konzekvenciát vont le: úgy döntött, hogy mégis inkább a zárt, civil kezdeményezésektől és kritikáktól mentes társadalmat preferálja, sőt megpróbálja rekonstruálni az európai díszletek között. Olyan civileket látni sem akar, akik a rendszer hibáival (a környezet pusztulásával, a szegénység növekedésével, a kirekesztés és a társadalmi szakadékok mélyülésével) szembesítik. A bábozók viszont bármikor jöhetnek egy buksisimogatásra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. szeptember 18. 09:37
Két legyet ütünk egycsapásra oroszokkal is ukránokkal is megmaradtak a jó kapcsolatok.Orbán úrék helyesen tették hogy nem szóltak bele az ukrán-orosz civakodásba.Külön örülök ezek után az orosz fél megbízik bennünk gazdasági együttműködést nem szakítja meg velünk ,nekünk is jó ,az oroszonak is .Nyugati mágnások tele zsebbel mit ordítanak az minket nem segít ki.Nem feltétlen kell nekünk másoknak segíteni haragudni. http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/mi-lehetunk-europa-gazkozpontja-1248359
Eltünt
2014. szeptember 18. 09:33
Emlékezünk nem is oly régen micsoda hangzavarral verte a nyálát a vörösbaloldal a gáztárolók megvásárlása ellen, ebben az ügybe is mint számtalanban a magyar nép ellen ordítanak.Jó tárolási bérleti díjakat kapunk e mellett a magyaroknak biztosítva lesz a gázellátása..Na ez nem tetszik ballibnek ,mert nem a nyugatiak zsebe lesz tömve ,,főleg ami számunkra nagyon fontos nem lesz gáz hiány nálunk ,pedig a ballib mindent megtesz hogy a magyar nép nélkülözzön......Vörösbandának szintén nem tesztszik hogy az oroszokkal jó gazdasági együttműködést alakítunk ki . Ismét ordít a vörösbáró ballib banda "jönnek"az oroszok "......Na ezért nagyon fontos hogy Orbán úr vissza fogta magát az ukrán ügyben ,mert mi szívtuk volna meg... kormány nem avatkozon bele más dolgába ,fontos mi magyarok a mások cirkuszából a ne rosszat fogjuk ki hanem gazdasági oldalon szépen békésen éljünk .Ne ordítsunk együtt a csordával,mert mindig a leggyengébbet üldözik ,senki nemáll mellénk hiába ordítanánk velük együtt.
Eltünt
2014. szeptember 18. 09:31
Ballib bármit javasol a kormánynak ,bármi ellen harcol az a magyar nép ellen szól ,aki a ballibre szavaz a saját maga ellensége.
Eltünt
2014. szeptember 18. 09:30
Hatalmas pofon a nyugatnak ,mi magyarok(náci rasszista) akiket a nyugat állandóan rugdos osztójuk nekik a gázt :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!