Alkotmányosságisten

2014. szeptember 18. 07:36

A kétharmad négy éve rontott az Alkotmánybíróságra, miután a bírák lesöpörték az asztalról "a pofátlan végkielégítések" 98 százalékos különadóját.

2014. szeptember 18. 07:36
Stépán Balázs
Népszava

Paczolay Péter (kiverte a biztosítékot, hogy bocsánatot kért Örményországtól az azeri baltás gyilkos kiadása miatt), már a rendszerváltás idején ellenezte, hogy kétharmados többséggel, minden egyéb biztosítékot mellőzve szabadon lessen farigcsálni a jogrendet. Most örülhet a kétharmad »önmérséklésének«, hogy megmaradt a bíróság »alkotmányvédő« szerepe, de »jóval határozottabban kell fellépni amellett, hogy az alkotmányosság érvényesüljön és a parlament, a politika tiszteletben tartsa az alkotmánybíróságok döntéseit«. Ezért legtöbbet a bíróság tehetne. Ezzel szemben még a konzervatív jogászok többsége is úgy véli, hogy az Alkotmánybíróság engedékeny a kormánnyal szemben, eltűri a kétharmad selejtes törvényhozási bacchanáliáját. Ellenvetés nélkül fogadja el, hogy elveszik a trafikosok boltjait, átmegy rajta az amúgy is vitatható fővárosi választójog, amit az utolsó pillanatban megbuherálnak. Azt sem kifogásolta a bíróság, hogy parlamenti választás durván sérti a szavazategyenlőséget. Ellenvetés nélkül elfogadja az internetes véleménynyilvánítást korlátozó szabályokat. Elmeszelte a takarékszövetkezeteket, a pénzpolitikai »közérdek« korlátozhatja a tulajdonjogot. Elnézi a parlament mulasztásait, és békén hagyja a visszamenő hatályú törvényeket. A semmisségi törvényre rábólint a testület, kihajigálják a 2006-os zavargások csaknem összes ítéletét.

Üdvözöljük, hogy papíron megmaradt az »alkotmányosságisten« alkotmányvédő szerepe, de sok reményt ne fűzzünk a Fidesz most alakulgató szervezetének kormány közeli tüsténkedéséhez.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2014. szeptember 18. 13:50
Nem a Fidesz tehet arról hogy kétharmaddal kormányoz,hanem ti ,nemzetellenes,tehetségtelen ,alkalmatlan,harmat gyönge,ballib ellenzék.
enes
2014. szeptember 18. 10:32
„...Paczolay Péter...már a rendszerváltás idején ellenezte, hogy kétharmados többséggel... lehessen farigcsálni a jogrendet..." Véleményem szerint ez nem felel meg a valóságnak.
heep
2014. szeptember 18. 09:48
A tisztelt alkotmánybíráknak kuss van. Ha lett volna egy pici tartásuk akkor testületileg mondtak volna le 2010-ben amikor a visszamenőleges (98%-os) adót eltörlő határozatuk után két perc alatt vette el tőlük a beavatkozás jogát a parlament. Azzal, hogy akkor kényelemből vagy egzisztenciális okokból (szép fizu, nagy szolgálati autó stb, stb) csöndben eltűrték a jogaik ilyen mértékű korlátozását elvesztették a maradék renoméjukat is.
balbako_
2014. szeptember 18. 09:03
A korábbi alkotmány tette lehetővé azt, hogy 2/3-al "farigcsálják a jogrendet". Akkor az az alkotmány szar volt nemde? Ahhoz is pofa kell, hogy ne a pofátlan végkielégítéseket ítélje el, hanem azt aki ezt meggátolta. Csodák nincsenek ezért állnak ott ahol a választásoknál, mert mindig fordítva ülnek a bilin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!