Mi van veled, s hogyan tovább, Magyarország?

2014. október 21. 11:52

Az idei választások eredményeiből nem az olvasható ki, hogy a magyar nép, olyan nagyon el kívánná zavarni azokat, akik az önkényt újra a nyakunkba hozták. Vajon miért nem?

2014. október 21. 11:52
Heindl Péter
hvg.hu

(Az »illiberális demokrácia« meghirdetéséről)

Hogy minek is nevezendő az új politikai rendszer, azt csak a nyáron deklarálta Orbán Viktor. Ez az »illiberális demokrácia«, amelyet a 2010-es választások győztesei a szerintük már elavult liberális demokrácia helyett láttak jónak intézményesíteni. Ami jó volt rendszerideálnak megannyi történelmi nagyságunknak az nem jó már Orbán Viktoréknak.

Sokunknak meg hiányzik. Mert – már csak a belénk sulykolt kötelező iskolai tananyag miatt is – a szabadelvűség mégiscsak a hazai kulturális tradíció (kicsit patetikusabban: a nemzettudat) – részét képezi. Sok-sok generáció óta.

Rosszban a jó, hogy nem kell már állandóan bizonygatni sem idehaza, sem a külvilág előtt, mert Orbán Tusnádfürdőn végre tisztázta mindenki számára: a szabadságjogok évek óta tartó megnyirbálásával a kormánynak az a célja, hogy a demokrácia intézményrendszerét felszámolja.

(A demokrácia iránt elkötelezett választók tanácstalanságáról)

Az idei választások eredményeiből mégsem az olvasható ki, hogy a magyar nép, olyan nagyon el kívánná zavarni azokat, akik az önkényt újra a nyakunkba hozták. Vajon miért nem? Leginkább azért, mert a választók jelentős része nem látja úgy, hogy a jelenlegi ellenzék által képviselt alternatíva lényegesen vonzóbb lenne számukra a jelenlegi kurzusnál.

Abban, hogy ez így alakult, a 2006-os év vízválasztó volt. Gyurcsány őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése, s e hitelvesztés után a hatalomhoz éveken át tartó további görcsös ragaszkodás megmutatta, hogy a népakarat kinyilvánítása, mint a hatalmat legitimáló aktus, a térfél baloldalának hivatásos politikusai számára sem sokat jelent. Ezért a jelenlegi ellenzéki pártok politikusait – akik közül túl sokan köthetők a Gyurcsány-kormány idején uralmon lévőkhöz – ugyanúgy, mint az orbáni önkényuralom auktorait, a választók jelentős része néptől elidegenedettnek, elitistának, korruptnak, kontraszelektáltnak, a partneri együttműködésre és a társadalmi érdekek hatékony érvényesítésére alkalmatlannak tartja. En bloc, valamennyiüket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. október 22. 07:52
Mi van veled Hendli Péter? HVG gavrányilap?
zoles
2014. október 21. 20:04
A liberalizmus, hogy szitokszóvávált az SZDSZ-neki köszönhetik. Azt, hogy nem kérnek az emberek a baloldali pártokból, azt meg Gyurcsánynak köszönjék meg és az őszödi beszédnek, ebben igaza van a cikk írójának.
puszika
2014. október 21. 17:08
Olyan egyszerű ez te pipogya Heindl! Ami nektek önkény,az a nagy többségnek szabadság!!! Lehet rajta rágódni,de hosszú távon alul maradtatok. Magyarázd el Szauernek is!!!!
GV0917
2014. október 21. 16:44
A liberális demokrácia, a "szabad mellű" demokraták, a tudjuk, merjük (tönkre ) tesszük emberei! A bankok és a piac szolgái stb..elmúlt! "sokunknak meg hiányzik.." Azt elhiszem! A döglött madarak és az elpusztult Pannon puma tetemei felett köntösötöket megszaggatjátok, ájvékoltok, fejetekre hamut szórtok, mert kitaktikáztátok magatokat a "Hatalomból!" Ti voltatok a "Quod dixi,dixi"fennhéjázó hirdetői. Mi,akik nem rátok szavaztunk pedig a Quod srcipsi, scripsi emberei, mert írásba foglaltuk azokat törvényeket amitől úgy prüszköltetek az Atlanti- óceánon túl- a brüsszeli bürokraták , a vörösök , zöldek, kékek és az anarchista feketék! Nevetséges, ahogy a történelmi szabadelvűségről,mint avítt , patetikus kimúló "NEMZETTUDATRÓL BESZÉLSZ.KI vagy te , Heindl Péter??? Mikor a belvárosi megmondók, (Nem éppen Eötvös, Deák és társainak követői ,hanem a Lukács népbiztos elvtárséi)a nemzetállamok felszámolását és "SZELLEM EMBEREINEK"új Szövetségi Unió megalkotását vizionálják! Hát most láthatjátok és megtanulhatjátok, hogyan ÍTÉL A NÉP!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!