Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Zsizsikek

2014. október 03. 13:07

Nagy árat fizettünk a női emancipációért. Jogainkért a gyerekeinktől vettük el az időt. Mit adunk cserébe? És mit kapunk viszont? Némi zsizsikelést.

2014. október 03. 13:07
Nagy Márta
Kisalföld

Mit tehetünk? – kérdezik az aggódó szülők, akiknek már szintén kezd az agyára menni az otthoni »zsizsikelés«. Lassítsunk! – mondják a szakemberek. Üljünk le a gyerek mellé mesélni, játszani, menjünk sétálni, hogy együtt csodálhassuk meg az apró katicabogarat, a vörösen izzó naplementét, a narancsszínben égő őszi levelet... És akkor jön a sóhaj, meg a »de mikor?«. És jön a lelkiismeret-furdalás. Mert minden normális szülő szembenéz a problémával, hogy a gyerek felnevelése nem merül ki a – legyen étel az asztalon, tiszta ing a szekrényben, tízórai becsomagolva, különóra befizetve, a jövő nagy reménysége az edzésre leszállítva – hétköznapi mókuskeréksodrásban. Emberré nevelni, pláne a kiegyensúlyozott, boldog felnőtté válást segíteni azért több kell ennél. Az elkeserítő az a dologban, hogy talán ez az egyetlen többlet az életünkben, amihez nem is kell pénz, utánajárás, kapcsolat, párttámogatás vagy a nagyszülők segítsége. „Csak" idő kellene hozzá és az együttlét igénye. Az utóbbi a legtöbb szülőben ott van rögtön a szeretet mögött, szívben, agyban is, de a könyörtelen óramutatók nincsenek tekintettel a gyerekeinkre.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2014. október 04. 08:32
Még annyit fontos hozzátennem, hogy nem lehet az a cél, hogy minden nő 8 órát dolgozzon. Ez a szocializmus helytelen célja volt. Én azt tartom jó célnak, hogy a nő választhasson, hogy a családjának szenteli minden lelki és fizikai erejét, vagy a karrierjének, vagy némi munkát is vállal a családja mellett. Sőt tovább megyek, a férfiak is dönthessenek, hogy ők mit akarnak. És bárhogy is döntenek, egyenrangú állampolgárok legyenek.
Zsusztina
2014. október 04. 08:08
És hogy a gyerekek, felnőttek körül egyaránt felgyorsult a világ, és valóban mint a mérgezett turbóegerek, sokszor olyanok az emberek, annak sokféle oka van. Nem kell rögtön mondvacsinált okoskodással a félig-meddig megvalósult jogegyenlőségre fogni. De mondom, nem csoda, hogy a cikkíró ide lyukad ki, hiszen többévezredes alávetettségünkből még csak alig néhány évtizede kezdünk kilábalni.
Zsusztina
2014. október 04. 07:57
Ha probléma van a jogegyenlőséggel, akkor azért, mert még nem valósult meg. A cikkíró kérdezi, hogy mi nők "Mit adunk cserébe?". Na hát itt az alapprobléma, hogy mi nők az évezredek óta tartó alávetettséget örököltük, és ha valamit kapunk, máris rossz a lelkiismeretünk, hogy hát nekünk is adni kéne. A "világ niggere" kimenőt kap, és még lelkiismeretefurdalása van.
Zsusztina
2014. október 03. 22:00
A női egyenjogúság márpedig fontos cél. Még nem értük el. És ha belegondolunk, talán éppen azért olyanok a gyerekek 'mint a zsizsikek', mert ők is szabadabbak, mint a korábbi generációk. Az igaz, hogy minél többet legyünk együtt a gyerekekkel, és nem csak a mamák, hanem a papák is. Ha naponta másfél órát tényleg velük foglalkozunk, annyi elég. Hányszor látok kisgyerekes mamákat az utcán, játszótéren, akik órákig mobiloznak, a gyerek meg maga elé réved. Így aztán hiába van a gyerekkel. És abba is gondoljunk bele, hogy régen mikor még általános volt, hogy a nők otthon maradtak, mennyivel több házimunkájuk volt, hiszen nem voltak háztartási gépek, még félkész ételek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!