Nem, nem lövettek ki szemeket 2006-ban

2014. november 19. 16:17

A szocialista vezetésű Horn-, Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idején éppúgy szabadon lehetett tüntetni és véleményt nyilvánítani, mint jobboldali kormányok alatt.

2014. november 19. 16:17
Domány András
hvg.hu

Külön szót érdemel a sokat emlegetett lövetés. Ennek emlegetését nem tudom másképp minősíteni, mint aljasságnak, mert ez a magyar nyelvben éles lőszer használatára szóló tűzparancsot jelent. Ilyesmi természetesen nem történt, ez soha fel sem merült. Ellenben használtak a rendőrök gumilövedéket, de rosszul, ügyetlenül, ráadásul egyes akkori hírek szerint lejárt szavatosságút. A gumilövedék nem az ördögtől való, éppen arra van kitalálva, hogy legyen egy olyan eszköz, amely nem igazi lőszer, de erősebb hatású, mint a gumibot, a könnygáz, a vízágyú. Sok rendőrségi szakember nem is helyeselte, hogy a 2006-os események után az országgyűlés betiltotta. Egyébként épp most csempészik vissza a büntetés-végrehajtási törvénybe: »bv. szervezetnél rendszeresített speciális, nem élet kioltására tervezett traumatikus lőszerrel, valamint irritáló töltetű lőszerrel leadott lövés alkalmazható az életet, a testi épséget közvetlenül sértő vagy veszélyeztető támadás elhárítására; a fogvatartott szökésének megakadályozására, megszökése esetén elfogására.« Amit itt kiemeltem, az gyanúm szerint pontosan a gumilövedéket jelenti. Kedden, 18-án délelőtt szavazott róla az országgyűlés. Tehát nem önmagában a gumilövedék volt a baj, hanem a gyakorlatlanságból fakadó szakszerűtlen használata. Tragédia, hogy ez sérülésekhez, sőt maradandó károsodásokhoz vezetett, és az akkori kormánynak azonnal mindent meg kellett volna tennie a felelősök megbüntetésére, a sérültek pedig joggal vártak volna el gyors erkölcsi és anyagi elégtételt. A szeme világát sajnos senkinek nem lehet visszaadni, de ezt úgy értelmezni nyolc év óta folyamatosan, hogy itt szemeket lövettek ki – tehát hogy ez volt a cél, erre szólt a parancs –, az gazemberség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2014. november 20. 13:06
Az itt megnyilvánuló baloldaliak miatt undorodunk a baloldaltól.
nyoooc
2014. november 20. 08:54
Tényleg nem szemeket lövettek. Embereket, gumilövedékkel. Válogatás nélkül. Szemeket is találtak. Szemetek.
Peter8811
2014. november 20. 07:02
"A szeme világát sajnos senkinek nem lehet visszaadni, de ezt úgy értelmezni nyolc év óta folyamatosan, hogy itt szemeket lövettek ki – tehát hogy ez volt a cél, erre szólt a parancs –, az gazemberség.”" Gondolom a Bokros nyugdíjfelezéssel sem a nyugdíjasok kifosztása, hanem csupán csak az anyád picsája volt a cél.
Peter8811
2014. november 20. 06:51
Ki ez a Szimat, csak nem a rendőr szakszervezet elnöke?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!