Jogállam

2014. november 17. 09:01

Amit azonban észre kell venni, hogy a jogállam nem ad hozzá semmit a demokráciához, és nem is vesz el belőle.

2014. november 17. 09:01
Pintér Krisztián
A Szabadság Filozófiája blog

„A jogállam legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a demokrácia, halljuk egyre gyakrabban az utóbbi kurdarcán merengő értelmiségtől. Pedig a jogállam éppen olyan mítosz, mint az esőtánc, az istencsászárok vagy éppen maga a demokrácia.


A jogállam koncepciója egyszerű: a törvényt be kell tartani közembernek és miniszternek egyaránt. Az uralkodó réteg csak arra kap felhatalmazást, hogy a szabályokat rögzítse, majd a szabályok döntik el, hogy mit szabad és mit nem. Könnyű lenne ezt az ötletet elintézni azzal, hogy a jog nem tud uralkodni, mivel nincs sem akarata, sem tudata, a jog egy fogalom, a tudatunkban létezik. Uralkodni, irányítani csak emberek tudnak, koncepciók nem. De legyünk most konstruktívabbak, és javítsuk meg az állítást egy kicsit pontosabbra, majd cáfoljuk meg úgy is. (...)

Amit azonban észre kell venni, hogy a jogállam nem ad hozzá semmit a demokráciához, és nem is vesz el belőle. Nem változtatja meg azt, hogy hova tart egy demokratikus társadalom. Esetleg lassíthatja a változást (konkrétan a széthullást). Nézzük meg miért. Amennyiben a törvény és a népszerű vélemény között nincs ellentmondás, az értelmiség szabadon ünnepelheti a jogállamot. Mi történik azonban ha ellentmondás van? Az uralkodó (elnök, országgyűlés) ragaszkodhat a törvényhez, megváltoztathatja azt, vagy pedig egyszerűen nem tartja be.

Mi akadálya van személyre szabott törvényt hozni? Legyen az tényleg személyre szabott, vagy csak egy szűk csoportra. (...)

Hasonlóan feltehető a kérdés, hogy mi akadálya van egyszerűen nem betartani a törvényt? A válasz is ugyanaz: ha ezt felháborodás vagy a választók elpártolása követi, akkor van akadálya. Ellenkező esetben viszont nincs. (...)

Mi történik, ha a hatalom ragaszkodik a törvényhez? Nos, megint csak ugyanaz: ha az emberek ezzel egyetértenek, minden rendben. Ám ha nem értenek egyet, hiába felel az meg a jogállam elveinek, a hatalom legitimációt veszít, és a következő választásokon bajban lehet. (...)

Látható tehát, hogy a jogállam éppen azokban a helyzetekben ad védelmet az önkény ellen, amikor a demokrácia önmagában is elegendő lett volna, és éppen azokban a helyzetekben erőtlen, amikor szembekerül populáris véleménnyel. Így vagy úgy, demokráciában mindig a populáris vélemény győzedelmeskedik.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. április 28. 14:03
idióta a jog a demokrácia pillére - persze csak ott, ahol alkalmazzák is, egyenlően minden állampolgárra nézvést, és nincsenek kivételezett csoportok ahol ez nem így van, ott demokrácia sincs
Zokni
2014. december 15. 17:03
"...a jogállamban a jog hozzátehet és elvehet a demokráciából, ezen keresztül a jogállam is hozzátehet és elvehet, mivel a jogszabályokat az adott hatalmon lévő politikai rendszer hozza és alkalmazza." Részben igaza van. De talán van egy kis bukfenc benne Szerzővel szemben. Ugyanis a jogállam jellegét minden határon túl meghatározhatja a demokrácia - szerinte. Ráadásul ő úgy látja, hogy ami a többség akaratából felszínre kerül, annak minden esetben törvénnyé kell válnia. Tehát az Ön utolsó mondata kiegészíthető: "- a hatalommal felruházott emberek sem állnak a jog felett", ..." viszont, ha módosítják a szabályt, akkor a cselekedetük jogszerűvé válik." Márpedig ez vsz. nem igaz. A jelenlegi kormány tevékenysége a bizonyíték rá. Ui.: az idézetnek, bármilyen frappánsan is hangzik, nincs értelme (minek a törvény az igazsághoz?), utána kénre nézni, hogy R. J. ezt tényleg mondta-e vagy csak félreértés. De az is lehet, hogy csak Dörög Zuldán mondta...
Zokni
2014. december 15. 17:03
A végén erre jut:"...A jogállam egy uralmi narratíva, mítosz. A mítosz azonban olyan dolog, ami idővel megkopik, ha nincs mögötte meggyőződés és morális tartás. Ha viszont az megvan, jogállamra nincs is szükség." Kérdés, hogy melyik a nagyobb mítosz. Magyarul melyik az, amelyik kevésbé kapcsolódik a valósághoz. Az, hogy jogállamra van szükség, vagy az, hogy egy tartós "mítosz" mögé "meggyőződés és morális tartás" kellene. Hát, nem tudom, de azt hiszem, egy a közösség tagjai kompromisszumára épülő viszonylag korrekt, hierarchikus jogszabálygyűjtemény összeállítása még mindig egyszerűbb dolognak tűnik, mint egy mítosz mögé "elvárható" meggyőződés és morális tartás meghatározása, és az alkalmazói felvértezése vele. Ezért ezt az életben viszonylag gyakran előforduló ellentmondást, hogy az egymásra épülő jelenségek, illetve közösségi intézmények egyszerre függnek egymástól, és valami mástól is. Ezért próbálja újragondolni. Akkor talán nem jut el az olyan elmésségekig, mint pl. ahhoz, hogy ha meggyőződés és morál van, akkor nincs is szükség jogállamra. Aminek ugyebár semmi értelme, ha mondjuk olyan ellenérdekű felekről beszélünk, akikben egyaránt VAN meggyőződés, és morál, csak hát ellentétesek egymással.
OberEnnsinnen
2014. december 15. 17:03
Pótkereket - kettőt - szerelünk a gyerekünk biciklijére, amikor még kicsi, és nem tud biciklizni. A jogállam-demokrácia kérdéskör erőltetése nem más, mint kommunikációs félretájékoztatási trükk - manipuláció, mondjuk magyarul: átb...szás. A demokrácia annyit jelent: a társadalom a demokrácia szabályai szerint él, e szerint hajtja a kerékpárjait, pótkerék - jogállam - szükségtelen. Ugyanígy: ha jogállam, akkor a demokráciára való hivatkozás a hamis. Főleg, ha az nem is forog, és a szerepe a biciklizés ellehetetlenítése, a biciklizők tömegeinek felborítása. Akkor kik alkalmazzák a jogállam-demokrácia hamis narratíváját? 1. Azok, a magyarnak bejegyzett bal-liberálisok és csatolmányaik, akik nem tudtak választást nyerni - DE CSAK KIZÁRÓLAG MAGYARORSZÁGON, ez más civilizációban elképzelhetetlen. 2. Azok, akik nem is indulnak választáson, mert pontosan látják esélytelenségüket. Eladják magukat külföldi pénz és politikai érdekcsoportoknak, így szerezve személyes egzisztenciát, megélhetést önmaguk, családjuk, esetleg rokonságuk számára: a számlát ezért, úgy gondolják, az ország - Magyarország - úgyis ki tudja fizetni. Ma este lesz ennek a magyargyilkoló vonulatnak az újabb, sokadik megmozdulása: tüntetés Budapesten, a nemzeti magyar kormány ellen. Tüntetés a NAV ellen akkor, amikor a NAV bevételei soha nem látott magas értékeket mutatnak. 30 %-KAL NÖVEKEDETT A NAV BEVÉTELE AZ UTÓBBI HÁROM ÉVBEN. Nem néztem utána, de nagyon valószínű: ilyen eredményre a világon egyetlen adóhatóság nem volt képes, mint a Vida Ildikó vezette magyar. Ez ellen fognak tüntetni a PÓTKEREKEK ma este.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!