Huszonegy éve lettünk félbeszakadt nemzedék

2014. december 13. 08:31

A miniszterelnök halálának bejelentése volt az a pillanat, amikor a Walt Disney-nemzedék tagjai először találkoztak a politikával.

2014. december 13. 08:31
Csunderlik Péter
Csucsu

„Huszonegy éve történt. Kortársunk az, akinek nem kell elmagyarázni, miről van szó. 1993. december 12-én egy komplett generáció ült a tévé előtt, Dagobert bácsi éppen Palik-módra üvöltözött, hogy »Egy tengeri szörny felfalta a vagyonomat!«, mikor jött a nemzedéki sokk, félbeszakadt a mese, s kitették a képernyőre Antall József fényképét.

Mi történt? Mi ez? Megtámadtak a földönkívüliek? A miniszterelnök halálának bejelentése volt az a pillanat, amikor a Walt Disney-nemzedék tagjai először találkoztak a politikával, olyan kacsás pulcsis kisfiúk és leragasztott szemüveges kislányok, akiket addig hidegen hagyott a médiaháború, Csurka kizárása, a Demokratikus Charta és az első demokratikus kurzusfilm, a méltán elfeledett Julianus barát. Antall József halálhírekor először törölt képen minket a magyar valóság. Jött a randevú, ami örök nyomot hagyott bennünk, onnan kezdve már mi is értettük az Uborkát. Ráadásul ilyen közösségi emléke többé már egy generációnak se lesz, mert internet, kereskedelmi csatornák és a többi. Elképzelhetetlen ma már, hogy egy generáció egésze ugyanazt a műsort nézze vasárnap délután.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. december 13. 11:48
Péter! Azért az egyszemélyi kis emlékeid kivetíteni egy egész generációra... Olyan Tótawárpádos, Hülyelacis.
Nannyó
2014. december 13. 11:35
Ez tényleg mély nyomot hagyott az akkor óvodáskorú gyerekekben. :)))) Az én lányom akkor 5 éves volt és Dagobert bácsiról egyszerűen nem lehetett lemaradni, bármerre kirándultunk hétvégén, a Kacsamesékre haza kellett érni. :)) A lányom a mai napig élénken emlékszik arra a szörnyű vasárnap délutánra, amikor Dagobert bácsi egyszerűen félbeszakadt...ma, felnőtt fejjel is felháborodva emlékszik vissza rá... :)))
puszika
2014. december 13. 11:31
Mondjuk, a félbeszakítottság meg is látszik rajtatok,kedves Csunderlik!!
betamás89
2014. december 13. 10:56
Nekem elsőre "egy komplett generáció ült a tévé előtt" helyett úgy tűnt, hogy "egy komplett degeneráció ült a tévé előtt" van odaírva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!