Adventi gyász

2014. december 01. 10:06

A furfangjukat ünneplik ma a románok. Azért vonulnak ma is diadalittasan, mert 1918-ban és végig az azt követő esztendőkben rafináltabbak voltak magyarnál, szásznál és szerbnél.

2014. december 01. 10:06
Kristály Lehel
Magyar Hírlap

„A furfangjukat ünneplik ma a románok. Azért vonulnak ma is diadalittasan, mert 1918-ban és végig az azt követő esztendőkben rafináltabbak voltak magyarnál, szásznál és szerbnél. Ők hordhatják szét még ma is Erdély minden kincsét: rönkszállítón az erdőket, kaviccsá porlasztva a hegyeket, bíróságon államosítva újra a magyarság magán- és egyházi vagyonát. Mert 1918 december első napján a Gyulafehérváron összegyűlt román tömegek kikiálthatták Erdély egyesülését Romániával.

Magyar embernek kilencvenhat éve gyásznappal kezdődik az adventi időszak. Majdnem száz esztendeje már, hogy minden december elsején a vereségünkre emlékeztetnek az erdélyi városokban menetelő román politikusok. (...)

Ünnepeljetek hát drága román testvéreink, de ne feledjétek: akármi is vezetett 1918. december elsejéhez, Gyulafehérváron írásban is megígértétek: teljes nemzeti szabadságot adtok az együtt lakó népek számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással. Minden nép a hozzátartozó egyének számarányában képviseleti jogot fog kapni a törvényhozásban és az ország kormányzásában.

Gyerünk hát, mutassátok meg, hogy nem az elnyomó gőgje vezet ilyenkor a közterekre, hanem szavatartó és derék emberekként ünneplitek a nemzeti ünnepeteket. Hatalmazzátok fel a szász nemzet soraiból államfővé választott Klaus Johannist, hogy tegye jóvá, amihez népe habozása vezetett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. december 01. 18:57
Addig hiába is várunk bármit, amíg kussolunk. A kisebbségi magyarok jogfosztása ellen sajnos senki sem emel szót, se Brüsszel, se Washington, se Budapest.
Ellensúly
2014. december 01. 18:54
- Románia a balkáni háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét, Bulgáriát, ezért jutalmul hétezer négyzetkilométer területet szerzett meg a maga számára volt szövetségesétől (Dobrudzsa). - Semmibe vette az Osztrák-Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a szövetséges hatalmaknak nagyobb esélyük van a győzelemre, titkos szerződést kötött az antant hatalmakkal, és 1916-ban megtámadta Magyarországot. - Megszegte az antant hatalmakkal kötött szövetséget, és békét kötött a központi hatalmakkal. - Megszegte a bukaresti békét, és a monarchia összeomlása után megtámadta Magyarországot. - Elárulta a szövetséges hatalmakat, és Hitler oldalára állt, amikor annak csillaga felmenőben volt. Ezért 1940-ben a második bécsi döntés következtében visszaadta Erdély északi részét Magyarországnak. - Amikor Hitler vesztésre állt, Románia elárulta a tengelyhatalmakat, átállt a szövetségesekhez, ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt.
thymian
2014. december 01. 17:29
Fideszes, erdélyi polgármester városában ilyen emlékmű található ma, 2014-ben. https://www.kozterkep.hu/~/15001/#photo-86077
Béna Géza
2014. december 01. 16:35
Üdvözlök mindenkit. emlékeztetni szeretnék hogy az elmúlt 160 évben mindig akadtak olyanok akik a szabadságra igazságra hivatkozva rátudták venni a magyarokat hogy önként és dalolva vonuljanak a vágóhídra Az oláhok egyetlen puska lövés nélkül lenyúlták a magyarok országát. A franci hadsereg tisztjeit kurvákkal ösztönözték hogy minél nagyobb területet foglaljanak el minél több volt kurva annál nagyobb lett az oláhok országa.Napjainkig az oláhok apraja nagyja azon mulat hogy a magyaroknál nagyobb ökrök a földet nem tapossák. /IGAZSÁG/ /SZABADSÁG/Segíts magadon mert az Isten is megsegít ezt tették az oláhok jó lenne ha tanulnánk tőlük .A magyarok még ünnepelni is akkor ünnepelnek amikor gyászolniuk kéne. Gondoljátok meg nem kéne mindent az Öreg Istenre bízni nekünk is kéne valamit tenni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!