Mélyrepülésben a magyar oktatás színvonala

2014. december 18. 12:27

A felsőoktatás államosítása, a több tízmilliárdos forráskivonás csak segítette a hátrányos helyzetűek kiszorítását a felsőoktatásból.

2014. december 18. 12:27
Ténytár
Ténytár

A magyar oktatás minőségének visszaesése egy hosszú folyamat eredménye, ami tetőzött az elmúlt évek oktatáspolitikai ámokfutásával. Gondoljunk csak az egyetemek állami támogatásának megvágására, a közoktatás teljes átalakítására, vagy éppen a tankönyvpiac államosítására, ami már rövid távon is a tananyagok minőségi romlásához vezethet a verseny hiányában. 

Nemcsak a PISA-tesztek alapján lehet következtetni arra, hogy komoly problémák vannak a magyar oktatási rendszerben, hanem a World Talent Ranking legfrissebb listája is alátámasztja, hogy a magyar oktatás nem versenyképes. Miközben 10 évvel ezelőtt még az előkelő 16. helyet foglalta el hazánk, versenyben olyan országokkal, mint például Németország, addig a legfrissebb kutatások alapján az 51. helyre csúsztunk vissza a 60 országot tömörítő listán, olyan országok szintjére, mint például Mexikó, Oroszország, vagy India. (...)
 
Az, hogy a képzett magyar munkaerő elhagyja Magyarországot, nem újdonság, az elmúlt években viszont nagyon felgyorsult a migráció: már nemcsak a tapasztalt munkaerő, hanem egyre több fiatal is külföldre megy, elsősorban egyetemekre, vagy főiskolákra. Ez szoros összhangban áll azzal a tendenciával, hogy a második Orbán-kormány jelentősen megvágta az egyetemek állami támogatását és csökkentette az államilag támogatott helyek számát (a közgazdasági és jogi képzések állami támogatása szinte megszűnt). (...)
 
A felsőoktatás államosítása, a több tízmilliárdos forráskivonás csak segítette a hátrányos helyzetűek kiszorítását a felsőoktatásból, és az elmúlt években semmilyen kormányzati intézkedés nem történt annak érdekében, hogy a tehetséges, de anyagi forrással nem rendelkező fiatalok hozzá férjenek a magyar felsőoktatáshoz. 
Minden statisztika és felmérés azt mutatja, hogy a magyar oktatási rendszer egy teljesen hibás szisztéma szerint működik. Nincsenek meg a szükséges anyagi források, és az elmúlt években tapasztalt pénzkivonások pedig tovább erősítették a szegregációt. Nem kérdéses, hogy a 21. században az oktatás mindennek az alapja, így a minőség folyamatos leépülése egyet jelent az ország gazdaságának és versenyképességének leépülésével.
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. december 19. 07:08
Hiller Pfita bá Magyar Bálint bá csinálták jól, Mucufka ezredesnek legalábbis tetszett.
Onurisz
2014. december 18. 23:53
Ezek lózungok.
zseboszkiraly
2014. december 18. 22:17
Az oktatás színvonala nem kizárólag egyoldalúan az oktató színvonalától, a fozetésétől, a kormányzati politikától függ. Miért nincs szó arról, hogy a színvonalért maga a diák is felelős? Ma a diákok egy része (tisztelet a kivételeknek ) nem tudást hanem papírt akar, a lehető legkisebb munkával, visszatükrözve társadalmunk morális fogyatékosságát, amely évtizedek erkölcsi rombolására vezethető vissza, és már az őket megelőző generációra is érvényes. Ez magát az oktatót is demoralizálja! A középiskolából hozott tudás gyakran igen gyenge, elvben nem a feelsőoktatás feladata lenne a középiskolai hiányzó tudás bepótlása. (Bár van rá elképzelés pld. a nulladik évfolyam bevezetése). S ez a hátrány már gyakorlatilag behozhatatlan! Erősen kérdéses a "demolratikus" Hallgatói Önkormányzat szerepe a színvonalban, és az átkos fejkvóta rendszer is, mely kormányzatokon ívelt át. Egy Pisa teszt eredményében (amennyiben azt tényleg relevánsnak tartjuk, s ez is megérne egy vitát) évtizedek mulasztásai tükröződnek vissza, nem egy kormányzati ciklus intézkedésit tükrözik pro vagy kontra.
iratus senex
2014. december 18. 21:14
Ahol ezt a remek képzavaros címet képesek adni: „Mélyrepülésben a magyar oktatás színvonala”, ott valóban gond van az szellem mélységeivel. Ami a gyenge oktatásnak (is) köszönhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!