Gazdaság: nem sikerült a felzárkózás az elmúlt 4 évben

2015. január 21. 09:00

Hazánk versenyképessége válójában sokat romlott 2010 óta, a különadók több befektetést is távol tartottak az országtól. Ami leginkább szembetűnő, hogy a Fidesz pont azokon a területeken teljesített silányul, ahol háborút hirdetett.

2015. január 21. 09:00
Ténytár
Ténytár

Bár az aktuális számok és statisztikák pozitív képet festenek, ezek leginkább olyan tavalyi, egyszeri intézkedésekből adódnak, mint a kormányzati kiadások növelése az állami megrendeléseken keresztül, valamint az uniós források lehívásának felgyorsítása. Hazánk versenyképessége válójában sokat romlott 2010 óta, a különadók több befektetést is távol tartottak az országtól.

Ami leginkább szembetűnő, hogy a Fidesz pont azokon a területeken teljesített silányul, ahol háborút hirdetett. Például csak a trükközések miatt nincs a 2010-es szint felett a GDP-arányos bruttó államadósság. Közben pedig kétezer milliárdnyi magánnyugdíj-vagyont államosítottak a számok kozmetikázása érdekében. Ez nem más, mint a generációk közötti pénzek átcsoportosítása, amellyel tulajdonképpen a jövő generációk megtakarításait élte fel a kormány. A kormányzat gazdaságpolitikája összességében hosszú távon fenntarthatatlan: a társadalmi egyenlőtlenségek egyre nőnek, nem tudni, melyik lesz a következő szektor, amelyet különadókkal fojtanak meg, a foglalkoztatottsági adatok pedig korántsem mutatnának ilyen jól a közmunkások nélkül. (…)

Egy másik fontos tényező a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása. Összesen 2130 milliárd forintot használtak fel az adósságcsökkentéshez. Ha ezzel nem számolnánk, akkor a GDP-arányos államadósság bőven 80 százalék felett lenne, tehát magasabb lenne, mint a 2009 vagy 2010 év végi szint. Hosszú távon pedig mindenképpen számolni kell a nyugdíjvagyon államosításának következményeivel. Ez egyáltalán nem egy olyan lépés, amelynek nem lesznek később következményei, mert 20-30 év múlva komoly problémákhoz vezethet (például csökkenő nyugdíjak). A nyugdíjvagyon államosítása nem más, mint a generációk közötti pénzek átcsoportosítása, amellyel tulajdonképpen a jövő generációk megtakarításait élte fel a kormány.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 148 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. január 21. 15:31
Már maga a cím: "Ténytár" is hazug.
BőröndÖdön
2015. január 21. 13:15
Tündérország és a piros pötty a fenéken,ez Hazánk gazdaságpolitikája...
harcimarci
2015. január 21. 12:13
Elnézést. Befejezem : Másik aljas trükk az volt,hogy a devizahitelt tették a növekedés motorjává a forint hitelt pedig elsorvasztottak. A devizahitel a lakosság állta. Amíg jol mentek a dolgok,a kormányé volt a dicsőség, amint rosszra fordultak, kívülállóként mutogatott a "pénzügyileg képzetlen és kapzsi" magyarokra,akik miatt(!)ilyen nehéz helyzetbe került a éltanuló szocialista kormany.
Berecskereki
2015. január 21. 12:05
Nem nő évről-évre 1-1,5 milliárddal. Különböző összeggel növekszik, mert a költségvetés még nem nullszaldós, nem deficites. A költségvetés hiányának nagyobb részét a felvett hitelek kamatfizetése teszi ki. A 2002-2010 között felvett hiteleke kamata megközelíti az évi 700 milliárd forintot. Ebbe bejátszik a deviza hitelek esetében az árfolyam változás is, amely nem lenne, ha a nagyon "sikeres" balliberális kormányok alatt 2008-ig az euró bevezetésre kerül erős forintárfolyam mellett. Erre minden lehetőség megvolt, csak céltalan hajósnak - trükkös hajósnak? - a szél sem kedvez. Így zátonyra kormányozza a hajót. Ebben a válságkezelő Bajnai kormány is nagy sikereket ért el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!