Elegem van a felesleges törvényekből

2015. február 27. 13:17

A magyar emberek ugyanis nem érzik magukénak saját államukat, mert történelmileg úgy alakult ki, hogy a folyamatos megszállások miatt az állam – mint olyan – idegen érdekeket képviselt, melyet kijátszani hazafias kötelesség volt.

2015. február 27. 13:17
Elegem Van
Elegem van

„Néhány hete bontakozott ki egy színvonalas és kulturált vita a Mandineren egyfelől a mindig szellemesen író, irigylésreméltóan jó tollú Aristo, másfelől az okosan érvelő Bakó Bea között a jogalkotás/igazságszolgáltatás állapotáról. Némi kiegészítésként pár gondolatocska a témához.

Először is a »Summum ius, summa iniuria« kérdéskör. Nem kell beleesni a jogászi sovinizmus csapdájába, a kifejezés arra mutat rá csupán, hogy a
»Legnagyobb jog a legnagyobb jogtalanság.« Ezt a gondolatot fogalmazza meg az orvostudomány számára Hippokratész: »Ami sok, megárt.« A közgazdaságtudományban ismert határhaszon-elmélet is hasonló elvet rögzít: az első pohár víz a szomjazónak megváltás, a tizediket csak az inkvizíció tudja lenyomatni. A delphoi szentély homlokzatának felirata is - »Semmit sem túlságosan« - mértékletességre int. A lényeg, hogy az élet egyetlen területén - így a jogban sem - szabad túlzásokba esni, és pont.

A jogalkotás vonatkozásában mégis beleesik a jogalkotó a jog »túltolásának
« csapdájába, melynek alapvetően kulturális oka van. A magyar emberek ugyanis nem érzik magukénak saját államukat, mert történelmileg úgy alakult ki, hogy a folyamatos megszállások miatt az állam - mint olyan - idegen érdekeket képviselt, melyet kijátszani hazafias kötelesség volt. Így aztán aki bármit szabályozni akar, az már előre azon töri a fejét, hogy fogják vérei megkerülni a szabályt, ezért ki akarja zárni a kikerülés lehetőségét. Igen ám, de az is kikerülhető, ezért arra is reagálni kell. Létrejönnek hát a tök értelmetlen jogszabályok, mert a kacifántos mondatok egészen csekély része szól a valódi jogalkotói szándékról, a nagyobb rész a kiskapuk bezárását célozza.

A második oka a felesleges törvénykezésnek az Országgyűlés lustasága. A parlamentnek mindenhol a világon két funkciója van. Az egyik a törvényhozási, a másik a kormányzati ellenőrzési funkció. A magyar parlament ez utóbbit egyszerűen nem látja el, helyette kompenzálásként felesleges törvényeket alkot, mert valamit a látszat kedvéért csinálnia kell.

A harmadik sajátosan magyar problémája a feleslegesen burjánzó törvényeknek a »megélhetési jogalkotásból« fakad. Abból ugyanis, hogy a törvények egy részére semmi szükség társadalmi szempontból, még nem következik, hogy nincs rájuk szükség egyéni okból. Ez a »megélhetési jogalkotás«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rufus78
2015. március 03. 14:02
Azért jó, ha tudod, hogy a "törvényes alap"-nak nem azt kéne jelentenie, hogy ami a kis fejükből kipattan a saját gazdagodásuk, a gyávaságuk, a hatalomvágyuk vagy a hagymázas, állandó kockáztatásra épülő ideológiájuk miatt, azt ha törik, ha szakad, rekordsebességgel és legfeljebb minimális egyeztetéssel törvénybe tapossák. Aztán meg a többit pofátlanul elintézik annyival, hogy "gépház-zaj".
Mich
2015. március 03. 14:01
0. Lehet hogy vannak felesleges törvények - azokra konkrétan rá kell mutatni, de: 1. (2002-2010 után) szükség volt (van) sok új törvényre 2. sokan követelik, hogy a (zOrbán-)kormány intézkedéseinek legyen törvényes alapja - anélkül még nagyobb ricsaj lenne...
Laurence Szilard
2015. március 01. 11:31
Bizony.
paraklétosz
2015. február 27. 23:21
Nem mentség, de világ- és korjelenség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!