Gazdaságtani 1x1: fogadjunk, nem tudod, mi a tőke!

2015. március 24. 11:55

A tőkefelhalmozás a fogyasztás komplett ellentéte. Nem a fogyasztás élénkíti a gazdaságot, hanem ellenkezőleg, a munka és a fogyasztás közötti különbség.

2015. március 24. 11:55
Pintér Krisztián
A szabadság filozófiája

„Sokan úgy gondolják, hogy a tőke sok pénzt vagy hatalmas vagyont jelent. Netán értékpapírokat, részvényeket, kötvényeket. A tőkés, aki ugye a tőkével foglalkozik, afféle szivarozó dúsgazdag figura, akinek több gyára, jachtja és kastélya van, mint nekünk lyuk a nadrágunkon. A szó igazi jelentése sokkal egyszerűbb, de sokkal érdekesebb.

A tőke olyan gazdasági jószágot (azaz bármiféle fizikai dolgot, amit adunk, veszünk, használunk) jelent, amit nem fogyasztás céljára gyártunk, hanem azért, hogy más dolgok gyártásához felhasználjuk. Tehát tőke minden eszköz, gép, szerszám, épület, teherautó és minden olyan dolog, amit valamely fogyasztható termék előállítása során használunk. Ez aztán gyűrűzik tovább, van olyan termelőeszköz, amit más termelőeszköz gyártására használunk. A termelés rétegei sokasodnak, ahogy a gazdaság modernizálódik. Csakhogy!

A tőkében az a feneség, hogy nem terem fán, hanem ugyanúgy elő kell állítani, mint a fogyasztási javakat. Tehát többet kell dolgozni, mint amennyit pusztán a fogyasztásunk fedezése érdekében kéne. A munkaóráink egy részét arra kell fordítani, hogy jobb szerszámokat gyártsunk. Ez a veszteség azonban később bőven meghálálja magát, mivel ha a szerszám kész, utána sokáig kevesebb munkával több terméket tudunk előállítani. Vagy még több szerszámot! Tehát a tőkefelhalmozás a fogyasztás komplett ellentéte. Nem a fogyasztás élénkíti a gazdaságot, hanem ellenkezőleg, a munka és a fogyasztás közötti különbség. Persze, nem akarjuk a fogyasztást abbahagyni, mivel végső soron arra megy ki az egész játék. Meg kell találni az egyensúlyt a jelen és a jövő között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. március 24. 23:00
A tőke a szőlő növény része.
bumburi
2015. március 24. 19:36
kicsit leegyszerűsit, de mégis lényegi összefüggésekre világit rá :)
paraklétosz
2015. március 24. 17:13
Jó, jó, de akkor, hogy kell "Döntsd a tőkét" játszani?
Berecskereki
2015. március 24. 16:25
Pintér Krisztiánnak érdekes állításai vannak. Az egyik Mandineres posztban - http://mandiner.hu/cikk/20140924_pinter_krisztian_gazdasagtani_1x1_a_monopolium - azt írja; „Létezik azonban olyan monopólium, ami fenn tud maradni szabad piaci körülmények között hosszú ideig. Úgy hívják, hogy innovatív, sikeres szolgáltató. Ha egy cég képes arra, hogy hosszú időn keresztül folyamatos újításokkal a legjobb legyen minőségben és árban, akkor 60-80%-os piaci részesedést tartósan elérhet. Az ilyen monopólium azonban nem árt senkinek.” Az ilyen azonban nem monopólium, mivel a monopólium azt jelenti, hogy versenytárs nélküli. Másként fogalmazva: egyedül uralja a piacot. Az innováció pedig azért szükséges, hogy a gyártó, szolgáltató versenyképes legyen a piacon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!